Vergelijk autobanden tegen de laagste prijs!

4 gouden regels bij het kiezen van autobanden

Welke band is geschikt voor mijn auto? Hoe kies ik de juiste autobanden? Dit zijn vaak gestelde vragen bij het kopen van nieuwe banden, en niet voor niks: je autobanden zijn immers het enige contactpunt tussen de auto en de weg. Het is dus belangrijk een goede keuze te maken, rekening houdend met je auto en de je weggebruik. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de voor jou perfecte band...
infoblad-sleutelvragen-regels

© istock

Autobanden kiezen: waar moet je op letten?

Voordat je nieuwe autobanden koopt, check eerst welke bandenmaat geschikt is voor je auto. 

De volgende stap is het identificeren van je rijomgeving en het bepalen van je bestuurdersprofiel.

Dit is waar de 4 gouden regels in het spel komen. Stel jezelf onderstaande vier vragen:

 1. Wat is je rijstijl?
 2. Over welk(e) type(s) wegdek rijd je meestal?
 3. Welk soort wegen neem je over het algemeen?
 4. Wat zijn de weersomstandigheden de komende periode?

Welke prestaties zijn voor jou van belang?

Om je de bovenstaande 4 vragen te helpen beantwoorden, hebben we je een paar voorbeelden gegeven. Kies een scenario uit onderstaande lijst om er achter te komen welke bandenprestaties voor jouw belangrijk zijn.

Rijd je voornamelijk in de stad?

 • Reactiviteit
 • Brandstofbesparing
 • Levensduur
Rijd je voornamelijk in de stad?

© rezulteo

Als je regelmatig in de stad rijdt, heb je banden nodig die tegen een stootje kunnen (schuren tegen de stoeprand, rijden over putten, kasseien en kinderkopjes). Compacte en lichte stadsauto's kunnen dan ook het beste worden uitgerust met kleine, reactieve, bestendige en duurzame banden. Dit is omdat dagelijks rijden in de stad kan leiden tot snellere slijtage, onder meer door vaak en/of plotseling remmen, en stoppen en herstarten bij verkeerslichten dat nou eenmaal hoort bij rijden in de stad.

Zoek banden voor in de stad

Rijd je vaak op de snelweg en/of meer dan 30.000 km per jaar?

 • Comfort
 • Levensduur
 • Brandstofbesparing
Rijd je vaak op de snelweg en/of meer dan 30.000 km per jaar?

© rezulteo

Voor lange trajecten in grote personenauto’s bieden vooral de premiummerken banden die lang meegaan en veel rijcomfort bieden. Rijd je echter in een sportauto, dan kan je beter voor 'high performance' (HP) banden kiezen die in alle omstandigheden optimale stuurprecisie en uitstekende wegligging bieden.

Zoek banden voor lange trajecten

Rijd je het liefst in een sportauto?

 • Sensaties
 • Wegligging
 • Comfort
Rijd je het liefst in een sportauto?

© rezulteo

Om optimaal van de prestaties van een sportauto te kunnen genieten, zou je idealiter moet kiezen voor banden die overeenkomen met je verwachte rijsensatie, maar die toch ook goede wegligging, veiligheid en grip in bochten garanderen. Ultra high performance (UHP) banden zijn hier een goed voorbeeld van. 

Zoek sportieve banden

Rijd je vaak op natte, besneeuwde of beijzelde wegen?

 • Grip
 • Veiligheid
 • Aanpassingsvermogen
Rijd je vaak op natte, besneeuwde of beijzelde wegen?

© rezulteo

Om je veiligheid te waarborgen in de herfst of winter, kies je banden die zich kunnen aanpassen aan alle weersomstandigheden, maar vooral optimale grip bieden. In deze situatie is het interessant om all season banden, ofwel vierseizoenenbanden, te overwegen. Ze zijn opgewassen tegen sterk uiteenlopende temperaturen en kunnen gebruikt worden als je af en toe met sneeuw de weg op moet.

Vergelijk all season banden en prijzen

Rijd je in de winter bij temperaturen onder de 7°C?

 • Veiligheid
 • Prestatie
 • Grip
Rijd je in de winter bij temperaturen onder de 7°C?

© rezulteo

Winterbanden zijn niet enkel nuttig op sneeuw! Als je bij wisselvallig en koud weer rijdt, raden we je aan winterbanden te gebruiken. Deze bieden immers extra veiligheid en grip bij koud weer. Winterbanden presteren namelijk optimaal zodra de temperaturen onder de 7°C zakken. 

Vergelijk winterbanden en prijzen

Wil je niet 2x per jaar je banden wisselen?

 • Comfort
 • Brandstofbesparing
 • Veelzijdigheid
Wil je niet 2x per jaar je banden wisselen?

© rezulteo

Als de temperaturen in Nederland ook 's winters relatief mild blijven - en dat is steeds vaker het geval -, is het niet nodig zomer- én winterbanden te gebruiken. All season banden kunnen een goede oplossing zijn als je accepteert dat deze banden eerder een compromis zijn en dus nooit dezelfde prestaties kunnen bieden als een zomerband in de zomer of een winterband in de winter.

Vergelijk all season banden en prijzen

Rijd je regelmatig off-road?

 • Handling
 • Levensduur
 • Sensaties
Rijd je regelmatig off-road?

© rezulteo

Wanneer je met een 4WD voor off-road gebruik over hobbelige paden, modderige terreinen, zand- of kiezelwegen rijdt, heb je speciale stijve en bestendige 4WD banden nodig die zorgen voor een goede afvoer van modder en steentjes.

Vergelijk banden en prijzen

Ga je elk jaar op wintersport?

 • Grip
 • Veiligheid
 • 3PMFS
Ga je elk jaar op wintersport?

© rezulteo

Als je op wintersport gaat, moet je goed uitgerust op pad gaan. Dan ben je immers goed voorbereid op onverwachte situaties en slechte weersomstandigheden. Je hebt dus winterbanden en/of sneeuwkettingen nodig. We raden je aan de wettelijke voorschriften voor winteruitrustingen die gelden voor het gebied waar jij naartoe gaat te raadplegen. Deze kunnen immers verschillen per land en per periode! Het 3PMFS logo (sneeuwvloksymbool) op banden staat voor erkende prestaties in winterse omstandigheden. Banden met dit icoon op de zijkant mogen gebruikt worden in landen waar winterbanden verplicht zijn. 

Zoek winterbanden

Vervoer je zware lasten met je auto?

 • Versteviging
 • Handling
 • Duurzaamheid
Vervoer je zware lasten met je auto?

© rezulteo

Voor voertuigen die zware ladingen moet vervoeren, heb je specifieke banden nodig met een hoge laadindex. Deze kunnen herkend worden aan de C-markering op de zijkant. Voor professioneel gebruik kan dit type band ook verstevigd worden (stadsgebruik) of voorzien worden van spikes (gebruik op bouwterreinen) om rijcomfort, wendbaarheid en handling te verbeteren. 

Vergelijk banden en prijzen

Ga je vaak kamperen?

 • Veiligheid
 • Versteviging
 • Stijfheid
Ga je vaak kamperen?

© rezulteo

Wanneer je banden wilt kopen voor een camper, caravan of aanhangwagen, moet je letten op de categorie banden. De banden die je nodig hebt zijn banden voor trailers of bagagewagens. Deze hebben verstevigde wangen die schommeleffecten voorkomen die worden veroorzaakt door de hoogte van het voertuig. Daarnaast bieden banden met een C-markering een hogere laadcapaciteit om onbezorgd de weg op te gaan!

Vergelijk banden en prijzen

Ben je een track days liefhebber?

 • Levensduur
 • Sensaties
 • Grip
Ben je een track days liefhebber?

© rezulteo

Als je regelmatig op het circuit gaat racen, dan weet je wel dat deze hobby veel van je banden vraagt. Grip en duurzaamheid zijn dan ook de belangrijkste prestaties voor liefhebbers van track days. Enerzijds bestaan er slick banden die uitsluitend bestemd zijn voor het gebruik op de racebaan, anderzijds vind je ook semi-slick banden die zowel op het circuit als op openbare weg kunnen worden gebruikt. Deze straatlegale racebanden hebben een uitstekende wegligging op droog wegdek, maar zijn minder overtuigend op nat wegdek, aangezien ze geen grote hoeveelheden water af kunnen voeren.

Zoek banden voor het circuit

Jouw rijomgeving

© rezulteo

Banden kopen: overgaan tot aanschaf

Nu je bepaald hebt welke prestaties belangrijk zijn voor jouw bestuurdersprofiel en rijomgeving, kun je overgaan tot de volgende stap: het kopen van je autobanden!

Dankzij onze adviezen weet je nu welk soort autobanden je nodig hebt, en kun je nu gaan bepalen kun je uitzoeken waar je ze wilt kopen (online, garage, bandencenter,...) en laten monteren.

Was dit advies behulpzaam?

Gerelateerde artikels

Hoe kies ik mijn autobanden?

Het bandenlabel kan gebruikt worden om banden te vergelijken en de juiste keuze te maken
Banden kopen

Ik heb nieuwe banden nodig

Je bent van plan nieuwe banden te kopen? Informeer je over alle mogelijkheden om de beste banden tegen de beste prijs te kopen: online kopen, aankoop bij een autocenter of bij je autodealer. Leer alles over de montage en de mogelijke extra diensten: vervangen van 2 of 4 banden, geometrie of vullen met stikstof. En bovenal, ontdek hoe je het juiste type band kiest voor jouw voertuig (Jeep, auto, sportauto,...) en voor jouw gebruik. Kies je een zomerband, winterband, all-seasonband of eerder een run-flat band?

Door verder te surfen op deze website, accepteer je het gebruik van cookies zodat we de inhoud en adviezen kunnen aanpassen aan jouw interesses en bezoekerstatistieken kunnen verzamelen. Voor meer informatie, raadpleeg onze Algemene voorwaarden

;