Een beschadigde band herkennen (barst, scheur, uitstulping,...) en vroegtijdige slijtage voorkomen

Beschadigde band

Zet je veiligheid niet op het spel! Barsten, scheuren, uitstulpingen, bobbels, trillingen,...weet alle defecten en slijtplekken op je autobanden te herkennen. Wees alert en vervang je autobanden tijdig of laat, indien mogelijk, de band reparen. Het is namelijk uiterst gevaarlijk om met een beschadigde band te rijden. Ontdek je de veroudering en slijtage van jouw banden kunt evalueren en beperken. Denk er bijvoorbeeld aan om voor elk lang traject de bandenspanning te controleren. Veiligheid gaat voor!

Uitstulping of bobbel autoband: wat te doen?

Zie je een bobbel of een bult op de zijwand van je band? Dat is waarschijnlijk een zogeheten uitstulping. In deze bandengids lees je hoe je deze beschadiging aan je autoband kunt herkennen en hoe je moet reageren om een klapband of een andere gevaarlijke situatie te voorkomen.

Band flat spotting

Flat spotting: hoe vervorming van banden bij langdurig stallen voorkomen?

Heb je enkele dagen of weken niet met je auto gereden en neem je tijdens de eerste kilometers trillingen waar die daarna verdwijnen? Dat is het gevolg van flat spotting, ofwel de afplatting van de banden na langdurig stilstaan. Normaal gezien is deze vervorming tijdelijk, maar soms kan het ook van blijvende aard zijn. Ontdek hieronder hoe je dit kunt voorkomen.

Verouderingsverschijnselen bij autobanden: slijtage, scheuren, haarscheurtjes… hoe ontdek je ze?

Het verouderen van banden beoordelen en voorkomen

Autobanden zijn uitgerust met een slijtindicator die tevoorschijn komt wanneer het profiel van je banden versleten is. D...

bandenspanning-reservewiel-reis-v2

Bandenspanning, slijtage, reservewiel: te controleren vóór een lange reis

Ben je een lange autoreis aan het voorbereiden? Ga dan niet de weg op alvorens de staat van je banden te controleren. Je autobanden zijn immers het enige contactpunt tussen jouw auto en de weg… Wij maakten alvast een opsomming van de belangrijkste te controleren punten om onbezorgd op reis te kunnen vertrekken!