Vind de beste banden voor de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Je autobanden eenmaal per jaar wisselen om vroegtijdige slijtage te voorkomen

Om een gelijkmatige slijtage op de vier banden te behouden, kun je je autobanden omwisselen. Bovendien gaan zo je banden langer mee. Op die manier kunnen de banden ook gelijktijdig vervangen worden. Let wel op, want het wisselen van de banden moet op een correcte wijze gebeuren. Ontdek de principes die je dient na te leven volgens jouw type banden en voertuig...

Crédits photos - © fr.fotolia.com

Wanneer moet ik mijn banden wisselen?

Autobanden slijten niet gelijkmatig. Bij een voorwielaandrijving zorgt de vooras voor de drijfkracht en slijten de voorbanden dus sneller dan de achterbanden. Bij een achterwielaandrijving is dit omgekeerd: de drijfkracht wordt verzorgd door de achteras waardoor de achterbanden sneller slijten.

Het is daarom aan te raden om iedere 10 000 tot 12 000 kilometer (of minstens eenmaal per jaar) je banden om te wisselen. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van het moment waarop je de zomerbanden omwisselt voor winterbanden.

Hoe kun je  autobanden omwisselen?

De regels voor het omwisselen zijn afhankelijk van het type voertuig (voor- of achterwielaandrijving of 4x4) en het profiel van de autobanden (symmetrisch, asymmetrisch of directioneel).

Begin met het identificeren van jouw type banden

Pneu directionnel sculpture

Crédits photos - © rezulteo

Symmetrische banden hebben een identiek profiel op beide zijden van de band. Ze hebben geen specifieke montage- of rotatierichting. Je kunt ze zonder problemen of risico op vergissingen omwisselen.

Pneu asymétrique sculpture

Crédits photos - © rezulteo

Asymmetrische banden hebben een verschillend profiel op beide zijden van de band. Tijdens het omwisselen moet je rekening houden met de montagerichting die aangeduid wordt via de vermeldingen 'outside' en 'inside' op de buiten- en binnenzijde van de band.

Pneu directionnel sculpture

Crédits photos - © rezulteo

Directionele banden kenmerken zich door een profiel in 'V' vorm. Bij het omwisselen moet je letten op de rotatierichting van de band die aangegeven wordt via een pijl op de zijwand.

Voer de omwisseling uit volgens de onderstaande schema's

Omwisseling van banden op voorwielaandrijving

Symmetrische banden

Asymmetrische banden

Directionele banden

Omwisseling van banden op achterwielaandrijving

Symmetrische banden

Asymmetrische banden

Directionele banden

Omwisseling van banden op een vierwielaandrijving (4x4)

Symmetrische banden

Asymmetrische banden

Directionele banden

is het mogelijk voor- en achterbanden met verschillende maten om te wisselen?

Als uw voor- en achterbanden niet dezelfde maat hebben, kunt u ze niet omwisselen. De enige mogelijkheid die u heeft is het omwisselen van de banden met dezelfde maat op eenzelfde wielas, op voorwaarde dat ze symmetrisch zijn.

Kan het reservewiel gebruikt worden voor de omwisseling?

Theoretisch gezien, is het mogelijk het reservewiel te gebruiken tijdens de omwisseling, op voorwaarde dat het identiek is aan de 4 andere banden (zelfde maat, zelfde type, zelfde merk, zelfde model) en de banden symmetrisch zijn. 

Op de meeste auto's, die tegenwoordig op de markt beschikbaar zijn, is het reservewiel echter niet identiek aan de andere banden. Let op, gebruik nooit een thuiskomertje of een noodwiel voor het omwisselen.

Het advies van rezulteo:

Op 4x4's met vierwielaandrijving raden we het af om het reservewiel te gebruiken voor de omwisseling. Het is van groot belang dat de 4 banden op het voertuig hetzelfde slijtniveau hebben. Als de diameter van de wielen verschilt door een ongelijke slijtage (minder versleten reservewiel), kunnen de onderdelen van de transmissie beschadigd raken.

Meer weten over 4x4 banden…

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels