Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Hoe kun je zorgen voor een gelijkmatige slijtage van je banden om te voorkomen dat de transmissie van je 4x4 beschadigd raakt?

Wist je dat de staat van je banden van invloed is op de mechanische onderdelen van je 4x4? Bij het monteren van ongeschikte banden of bij banden met een ongelijke slijtage kan de transmissie van je terreinwagen beschadigd raken. Ontdek welke fouten je moet vermijden om technische problemen te voorkomen.

Copyright © www.istockphoto.com

Specifieke eigenschappen van 4x4's en gevolgen voor de banden

Het voordeel van 4x4's (4WD en AWD) is dat ze het vermogen van de motor op onafhankelijke wijze op elk van de wielen kunnen overbrengen. Als één van de wielen slipt, kunnen de andere blijven draaien. De auto behoudt zo voldoende handling om niet vast te raken.

De transmissie van een 4x4 kenmerkt zich dan ook door specifieke onderdelen zoals differentiëlen en/of een visco-koppeling. Deze zijn bestand tegen de tijdelijk verschillende draaisnelheden van de wielen. Maar als ze permanent belast worden om uiteenlopende draaisnelheden op te vangen, kan dit leiden tot vroegtijdige en onherstelbare schade.

Dit gebeurt als de banden van je jeep niet precies dezelfde maat hebben door bijvoorbeeld een ongelijkmatige slijtage. De autobanden draaien dan constant op enigszins afwijkende snelheden. De transmissie kan uiteraard een licht verschil tussen de twee assen opvangen, maar hoe groter het verschil des te meer de transmissie belast wordt en dus zal slijten.

2 gouden regels om de transmissie van je 4x4 te ontzien

Neem deze 2 voorzorgen om beschadiging aan de transmissie-onderdelen van je 4x4 te voorkomen.

  • Monteer altijd 4 identieke banden onder je 4x4: zelfde merk, zelfde model, zelfde maat, zelfde laad- en snelheidsindexen.
  • Zorg voor een gelijkmatig slijtageniveau op de 4 banden en vervang ze gelijktijdig.

Een specialist vinden om mijn banden om te wisselen


Denk eraan de autobanden regelmatig om te wisselen om een gelijkmatige slijtage te behouden. Je moet hierbij natuurlijk wel de regels voor het omwisselen van banden op vierwielaandrijvers naleven.

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp