Vind de beste banden voor de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

De prestaties van een band beoordelen

Als je op het punt staat banden aan te kopen is het niet eenvoudig de juiste keuze te maken aangezien er een zeer uitgebreid aanbod op de markt is. Elke reeks banden is bedoeld voor een precieze behoefte en neemt dus een andere positie in op de bandenmarkt. Hieronder lees je alles over het identificeren van de meest geschikte banden voor jouw rijomgeving, jouw gebruik en jouw behoeften.
Prestaties van banden beoordelen

Welke prestaties zijn het belangrijkst voor jouw gebruik en behoeften? Copyright - © fr.fotolia.com

Autobanden, een kwestie van compromissen

De technologie van vandaag maakt het helaas nog niet mogelijk om de perfecte autoband te maken die in alle omstandigheden en op alle types wegen topprestaties biedt. Alvorens je keuze te maken, moet je dus bepalen welke prestaties voor jou het belangrijkste zijn. Deze prestaties zijn jammer genoeg niet altijd compatibel en kunnen vanuit een technisch oogpunt tegenstrijdig zijn. Zo zal een band die ontwikkeld is om een goed energetisch rendement en brandstofbesparing te bieden minder goede remprestaties leveren op natte wegen.

Wat betreft standaard banden voor personenauto’s, kunnen premiummerken (of A-merken) een uitstekend prestatie-evenwicht bieden, zonder compromissen te moeten maken. Deze banden presteren dus niet beter op één prestatie (bijv. duurzaamheid) ten koste van een andere prestatie (bijv. aquaplaning).

Hoe de juiste banden kiezen?

Elke categorie voertuig en elk soort gebruik ervan zijn bepalend voor waar je op moet letten bij de aankoop van banden.

Voor een standaard personenauto (compacte auto, stadsauto, sedan) kun je het beste een band kiezen met evenwichtige prestaties voor veiligheid (aquaplaning, remmen), besparing (rolweerstand, duurzaamheid) en rijcomfort (opvangen oneffenheden, rolgeluid).

Heb je een sportauto of sportief rijgedrag? Sportbanden geven de voorkeur aan optimale grip, ten koste van andere prestaties. Vergeleken met een standaard band, zal een sportband minder comfortabel zijn en sneller slijten. Er zijn ook sportbanden die specifiek gericht zijn voor rijden op droog asfalt (semi-slick banden van het type Toyo R888, Michelin Sport Cup 2,...). Deze hebben vanzelfsprekend zwakkere prestaties op natte wegen. M.a.w. sportbanden bieden geen evenwichtige prestaties. 


De meeste personenauto’s kunnen zowel met standaard- als sportbanden worden uitgerust. De keuze hangt dus vooral af van jouw rijstijl: sportief of normaal.

Heb je een 4x4? Off-road banden zijn ontworpen voor een uiterst specifieke ondergrond zoals modder, zand en rotsbodem. Aangezien deze banden aan vele eisen moeten voldoen voor het off-road rijden, betekent dit dat er toegevingen moeten worden gedaan voor het rijden op normale wegen. Een 4x4 band ontworpen voor modderig terrein, zal slechtere resultaten bieden op asfalt, voornamelijk op natte wegen en zal ook meer rolgeluid produceren. 


Bij de aankoop van 4x4 banden, moet je dus goed weten voor welk gebruik de banden zijn bestemd: weggebruik (100% asfalt), gemengd gebruik (voornamelijk weg en af en toe off-road) of off-road (voornamelijk all terrain en af en toe wegen).

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels

Banden kopen

Ik heb nieuwe banden nodig

Je bent van plan nieuwe banden te kopen? Informeer je over alle mogelijkheden om de beste banden tegen de beste prijs te kopen: online kopen, aankoop bij een autocenter of bij je autodealer. Leer alles over de montage en de mogelijke extra diensten: vervangen van 2 of 4 banden, geometrie of vullen met stikstof. En bovenal, ontdek hoe je het juiste type band kiest voor jouw voertuig (Jeep, auto, sportauto,...) en voor jouw gebruik. Kies je een zomerband, winterband, all-seasonband of eerder een run-flat band?