Rezulteo
Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Flat spotting: hoe vervorming van banden bij langdurig stallen voorkomen?

Heb je enkele dagen of weken niet met je auto gereden en neem je tijdens de eerste kilometers trillingen waar die daarna verdwijnen? Dat is het gevolg van flat spotting, ofwel de afplatting van de banden na langdurig stilstaan. Normaal gezien is deze vervorming tijdelijk, maar soms kan het ook van blijvende aard zijn. Ontdek hieronder hoe je dit kunt voorkomen.
Band flat spotting

Flat spotting, een probleem dat te wijten is aan het langdurig parkeren of stallen - Copyright : www.istockphoto.com

Hoe worden de flat spots gevormd?

Wanneer je rijdt, worden banden warm en vervormen ze zich op natuurlijke wijze bij het contact met de weg. Dit biedt de nodige flexibiliteit om de oneffenheden in de weg te absorberen.

Als het voertuig vervolgens geparkeerd of gestald wordt, ontstaat er druk ter hoogte van het contactvlak met de grond. Dit leidt tot het afplatten van de banden. Bij het afkoelen kan deze enigszins afgeplatte vorm blijvend worden. Dit wordt flat spotting genoemd.

Over het algemeen verdwijnen deze vervormingen al snel zodra je weer de weg op gaat en de banden weer opwarmen. Maar in sommige gevallen houden de vervormingen aan.

Welke factoren verergeren dit probleem?

Sommige factoren versterken het afplatten van de band wat kan leiden tot een permanente vervorming.

  • De duur van het parkeren of stallen: hoe langer de auto stilstaat, des te meer de banden zullen doorzakken.  Na enkele maanden stilstand, heb je een grote kans dat de flat spotting permanent wordt.
  • De parkeeromstandigheden: wisselende temperaturen, voornamelijk erg koude nachten, leiden tot het verstijven van het rubber van de band waardoor de vervorming blijvend wordt.
  • Zware ladingen en te zacht opgepompte banden: een te zwaar beladen voertuig of een ontoereikende bandenspanning zorgen eveneens voor een verhoogd risico op flat spotting.
  • Het type banden: niet alle banden zijn even gevoelig voor dit probleem. Brede en lage banden zakken minder snel door. Het contactvlak met de grond is groter en de belasting wordt dus beter verdeeld. De structuur van high performance banden voor sportief rijgedrag neemt vaker een plattere vorm aan na het langdurig stallen of parkeren.

3 tips om flat spotting te voorkomen

Het is vrijwel onmogelijk om de flat spotting volledig te voorkomen als je je auto voor lange tijd niet gebruikt, maar je kunt toch enkele voorzorgsmaatregelen nemen om dit probleem tot een minimum te beperken.

  • Stel je banden niet bloot aan ongunstige omstandigheden: te zachte banden, zware ladingen, te lage temperaturen,...
  • Controleer de bandenspanning en stel deze bij voordat je opnieuw met je auto de weg op gaat na het langdurig parkeren of stallen.
  • Wanneer je je auto meerdere maanden moet stallen, is het beter om specifieke blokken of wiggen te gebruiken om te voorkomen dat de banden de grond raken.

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels

Controleer je bandenslijtage met het oog op de APK keuring

Mijn auto moet binnenkort APK gekeurd worden

Je auto moet binnenkort gekeurd worden? Lees hier alles over de criteria waaraan je autobanden moeten voldoen tijdens de APK-keuring: het toegestane slijtageniveau, gehomologeerde maten, montage van verschillende banden op verschillende assen,... Leer de defecten en slijtplekken herkennen die mogelijk niet door de keuring komen. Alles wat je moet weten om de veiligheid van je banden te optimaliseren, zoals het herkennen van scheuren, uitstulpingen en bobbels in je band.

Een lekke band

Ik heb een beschadigde of lekke band

Wat doe je bij een lekke band? Hier vind je alle informatie over het reservewiel, het onderhoud ervan, de verschillende manieren om een lekke autoband te repareren (zoals een bandenreparatieset) en welke voorzorgen je moet nemen wanneer je met een gerepareerde band rijdt. Ontdekt ook hoe je de defecten en beschadigingen van autobanden kunt herkennen: abnormale slijtage, een uitstulping of een scheur.

Wanneer moet ik mijn banden vervangen?

Moet ik mijn banden vervangen?

Hoe weet ik of ik mijn banden moet vervangen? Dit is een veelgestelde vraag! Leer hier hoe je het slijtageniveau van je autobanden kan meten en hoe je een abnormale slijtage of uitstulping herkent. Daarnaast vind je hier ook hoe je kan controleren of je banden voldoen aan de verkeersregels, hoe je de fabricagedatum (of DOT-code) moet lezen, of je 2 of 4 banden moet vervangen en hoe je de waarschuwingen van je bandendruksensor (TPMS) interpreteert om eventuele lekken op te sporen...

Beschadigde band

Een beschadigde band herkennen (barst, scheur, uitstulping,...) en vroegtijdige slijtage voorkomen