Rezulteo
Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Is het mogelijk te rijden op banden met verschillend slijtageniveau?

Heb je een lekke band en vraag je je af of je enkel deze band kunt vervangen? Twee van jouw banden zijn versleten en je wil weten of je alle vier de banden moet vervangen? Een belangrijke vraag door de homogeniteit van je autobanden garant staat voor jouw veiligheid. Hieronder vind je onze adviezen om te voorkomen dat het rijgedrag van jouw auto verslechtert en om je banden op optimale wijze te vervangen.
banden-monteren-verschillende-slijtniveaus-v2

© fr.fotolia.com

Tweewielaandrijving  (voor- of achteraandrijving)

Voor een auto met tweewielaandrijving is het mogelijk de banden één voor één of per jaar te vervangen, onder onderstaande voorwaarden:

  • Het is mogelijk 1 enkele band te vervangen indien je voor dezelfde band kiest als de te vervangen band (zelfde merk, model maat, laad- en snelheidsindex) en het verschil in slijtageniveau met de andere band op dezelfde as niet meer dan 5 mm bedraagt.
  • Wil je 2 banden van dezelfde wielas vervangen, dan adviseren we om, voor zover dit mogelijk is, hetzelfde type banden te kiezen (merk, model, maten, laad- en snelheidsindexen) als de banden op de andere wielas. Dit verhoogt de veiligheid ten opzichte van het rijden met verschillende banden.

Monteer nieuwe banden steeds op de achteras voor een verbeterde wegligging van de auto, voornamelijk op natte wegen. Het monteren van nieuwe banden op de voorwielen met nog oude banden op de achterwielen, kan oversturing (slippende achterwielen) veroorzaken.

Vierwielaandrijving

Voor voertuigen met vierwielaandrijving, adviseren we om steeds 4 banden met een gelijkwaardig slijtageniveau te monteren. Vervang je slechts 2 banden, dan zal het verschil in de diameter tussen de twee assen verschillende rotatiesnelheden veroorzaken en dit leidt tot een vroegtijdige slijtage van de transmissie.

4 tips voor optimale veiligheid

  • Vermijd het één voor één vervangen van banden en geef de voorkeur aan de aankoop van 2 of zelfs 4 banden tegelijk.
  • Kies altijd voor maten die zijn gehomologeerd voor jouw voertuig.
  • Monteer nieuwe autobanden steeds op de achterwielen.
  • Vermijd grote verschillen in slijtageniveau op de twee wielassen (bv. nieuwe banden achteraan en versleten banden vooraan).

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels

Controleer je bandenslijtage met het oog op de APK keuring

Mijn auto moet binnenkort APK gekeurd worden

Je auto moet binnenkort gekeurd worden? Lees hier alles over de criteria waaraan je autobanden moeten voldoen tijdens de APK-keuring: het toegestane slijtageniveau, gehomologeerde maten, montage van verschillende banden op verschillende assen,... Leer de defecten en slijtplekken herkennen die mogelijk niet door de keuring komen. Alles wat je moet weten om de veiligheid van je banden te optimaliseren, zoals het herkennen van scheuren, uitstulpingen en bobbels in je band.

Slijtage van autobanden

TPMS, bandenspanningscontrolesystee