Vergelijk autobanden tegen de laagste prijs!

Bandenmaat veranderen: wat wel en niet kan en mag

Ben je niet tevreden met de bandenmaten die voor jouw auto zijn goedgekeurd en kies je liever een andere maat banden, maar weet je niet of dit wel kan? Of het nu voor de wegligging, de prijs of het esthetische aspect is, er zijn tal van mogelijkheden. Ontdek hoe je de maten bepaalt die geschikt, veilig en wettelijk zijn toegestaan voor jouw auto.
3 belangrijke regels die je moet naleven om je bandenmaat te veranderen

© Adobe

Bandenmaat berekenen: naar welke bandenmaat kan ik omrekenen?

Onderstaande omrekeningstabel stelt je in staat de alternatieve bandenmaten te bepalen, die de oorspronkelijke maat van je autobanden kunnen vervangen.

Deze methode voor het omrekenen van de bandenmaat voor autobanden werd opgesteld op basis van een theoretische berekening die rekening houdt met de volgende criteria:

1

2

3

 

Externe diameter

Draagvermogen

Snelheidsindex

Originele bandenmaat

205

55

16

91

V

Voorbeeld equivalente bandenmaat

205

55

R

16

94

W

Zelfde diameter of een maximale afwijzing van +/- 3%

Vermogen hoger of gelijk aan het origineel

Index hoger of gelijk aan het origineel (winterbanden uitgezonderd)

 1. De externe diameter van het wiel moet vrijwel gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke band om de nauwkeurigheid van de snelheidsmeter en van de instelling van de rijhulpmiddelen (ABS, ESP) te behouden. Het verschil (positief of negatief) tussen de nominale velgdiameter en de theoretische externe diameter van de oorspronkelijke maat mag maximaal 3% bedragen, zoals weergegeven in het onderstaande schema.
  maat-homologatie-band

  © rezulteo

 2. Het draagvermogen moet hoger of gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke band.
 3. De snelheidsindex moet ook hoger of gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke band, behalve als je een zomerband door een winterband verwisselt waarmee minder snel gereden zal worden vanwege het winterse weer.

  In beide gevallen moet je controleren of de capaciteiten van de alternatieve banden overeenkomen met de prestaties van het voertuig.

Lees ook: hoe kun je op veilige én legale wijze je bandenmaat veranderen?

Opgelet: deze omrekening voor het vervangen van autobanden blijft een zuiver theoretische indicatie die geen rekening houdt met de specifieke technische eigenschappen van jouw auto. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een andere maat banden niet kan worden gemonteerd omdat deze de ophanging zou raken.

Als je voor een bandenmaat kiest die niet is gehomologeerd door de autofabrikant, moet je:

 • controleren of de gewenste bandenmaat geschikt is voor de structuur van het voertuig
 • voldoende ruimte vrijhouden ter hoogte van de wielkasten (bij het rijden en bij stilstand)
 • de ruimte voor de remzadels controleren
 • de verschuivingen laten controleren die nodig zijn voor de montage van de wielen

Het monteren van een verkeerde bandenmaat: de risico's

Het monteren van een verkeerde maat banden kan het rijgedrag van jouw auto veranderen en onveilige situaties op de weg creëren. 

Vanuit een technisch oogpunt kan een slechte bandenkeuze meerdere schadelijke gevolgen hebben: onnauwkeurige weergave van de snelheid, verstoorde ABS of ESP, problemen met de koppeling, etc.

Wat betreft de wetgeving kan een niet conforme configuratie tot een boete leiden bij een controle of tot een afkeuring tijdens de APK-keuring. Daarnaast kan de verzekering weigeren de schade te dekken bij een ongeval.

Als je ook maar enige twijfel hebt over de keuze van de bandenmaat, geef dan de voorkeur aan de maten die gehomologeerd zijn door de autofabrikant of vraag advies aan een specialist.

Vind de maten die voor jouw auto zijn gehomologeerd

Was dit advies behulpzaam?

Gerelateerde artikels

Banden kopen

Ik heb nieuwe banden nodig

Je bent van plan nieuwe banden te kopen? Informeer je over alle mogelijkheden om de beste banden tegen de beste prijs te kopen: online kopen, aankoop bij een autocenter of bij je autodealer. Leer alles over de montage en de mogelijke extra diensten: vervangen van 2 of 4 banden, geometrie of vullen met stikstof. En bovenal, ontdek hoe je het juiste type band kiest voor jouw voertuig (Jeep, auto, sportauto,...) en voor jouw gebruik. Kies je een zomerband, winterband, all-seasonband of eerder een run-flat band?

Controleer je bandenslijtage met het oog op de APK keuring

Mijn auto moet binnenkort APK gekeurd worden

Je auto moet binnenkort gekeurd worden? Lees hier alles over de criteria waaraan je autobanden moeten voldoen tijdens de APK-keuring: het toegestane slijtageniveau, gehomologeerde maten, montage van verschillende banden op verschillende assen,... Leer de defecten en slijtplekken herkennen die mogelijk niet door de keuring komen. Alles wat je moet weten om de veiligheid van je banden te optimaliseren, zoals het herkennen van scheuren, uitstulpingen en bobbels in je band.

Bandenmaat veranderen

Bekijk de bandenmaten en de gelijkwaardige maten vooraleer een andere maat te kiezen, maar houd rekening met de regels!
Een andere bandenmaat monteren

Ik wil een andere bandenmaat monteren

Je wilt een andere maat banden onder je auto monteren zonder problemen te krijgen met de APK keuring, de politie of je verzekering? Twijfel je over de juiste bandenmaat voor jouw auto? In deze rubriek vind je meer informatie die je helpt bij het ontcijferen van de markeringen op de zijwand van je band, het begrijpen van het draagvermogen en de snelheidsindex, zodat je uiteindelijk de correcte maat voor jouw voertuig kunt vinden. Bekijk ook alle voor- en nadelen van de verschillende bandenmaten op het gebied van prestaties: brandstofverbruik, grip, comfort, etc.

Door verder te surfen op deze website, accepteer je het gebruik van cookies zodat we de inhoud en adviezen kunnen aanpassen aan jouw interesses en bezoekerstatistieken kunnen verzamelen. Voor meer informatie, raadpleeg onze Algemene voorwaarden

;