Winterbanden in de zomer

Gesteld op Bezoeker door 03/12/2013 : Graag uw mening over het rijden met Vredensteijn Snowtrac 3 in de zomer (Km per jaar 8000,- .
Antwoord gesteld op rezulteo door 03.12.2013 :

Beste heer/ mevrouw,

Bedankt voor uw vraag. Onze mening: in principe geen probleem, maar wanneer u het gehele jaar met winterbanden wilt rijden zijn er enkele dingen die u moet weten.

Volgens een test uitgevoerd door ADAC (http://www.adac.de/), zijn er significante prestatieverschillen tussen zomer- en winterbanden op droog wegdek. De remafstand bij een snelheid van 100 km/h tot stilstand kan 15 meter langer zijn! Oftewel, de lengte van drie of vier auto's... En vergelijkbaar, op een nat wegdek treed er bij een lage snelheid aquaplaning op. De testen van ADAC worden uitgevoerd met nieuwe banden. 

Een ander prestatiecriterium dat wordt onderzocht is de slijtage. Winterbanden maken gebruik van een rubber compound flexibel bij een lage temperatuur, maar sneller slijt op warme wegen en vooral bij sportief rijgedrag. 

Dus kort samengevat: er is geen reden waarom winterbanden niet gebruikt zouden mogen worden in de zomer, mist de band half versleten is, en u uw snelheid aanpast om de lagere remprestatie te compenseren. 

Met vriendelijke groet,

team rezulteo