Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

3 belangrijke regels die je moet naleven om je bandenmaat te veranderen

Ben je niet tevreden met de maten die voor jouw auto zijn gehomologeerd en wil je voor een andere maat banden kiezen? Of het nu voor de wegligging, de prijs of het esthetische aspect is, er zijn tal van mogelijkheden. Ontdek hoe je de maten bepaald die geschikt, veilig en legaal zijn voor jouw voertuig.
maat-homologatie-band

Copyright © rezulteo

Hoe bereken je de maten die geschikt zijn voor jouw voertuig?

Onderstaande omrekeningstabel stelt je in staat de bandenmaten te bepalen die de oorspronkelijke maat van je autobanden kunnen vervangen.

Het werd opgesteld op basis van een theoretische berekening die rekening houdt met de volgende criteria:

  1. De externe diameter van het wiel moet vrijwel gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke band om de nauwkeurigheid van de snelheidsmeter en van de instelling van de rijhulpmiddelen (ABS, ESP) te behouden. Het verschil (positief of negatief) tussen de nominale velgdiameter en de theoretische externe diameter van de oorspronkelijke maat mag maximaal  3%  bedragen, zoals weergegeven in het onderstaande schema.
  2. De laadindex  moet  hoger of gelijk  zijn aan die van de oorspronkelijke band.
  3. De snelheidsindex  moet ook hoger of gelijk  zijn aan die van de oorspronkelijke band, behalve als je een zomerband door een winterband verwisseld waarmee minder snel gereden zal worden vanwege het winterse weer.In beide gevallen moet je controleren of de capaciteiten van de banden overeenkomen met de prestaties van het voertuig.

Opgelet, want deze omrekening voor het vervangen van autobanden blijft een zuiver theoretische indicatie die geen rekening houdt met specifieke technische eigenschappen van jouw auto. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een andere maat banden niet kan worden gemonteerd omdat deze de ophanging raakt.

Als je voor een maat kiest die niet is gehomologeerd door de autofabrikant, moet je

  • controleren of de gekozen maar geschikt is voor de structuur van het voertuig,
  • voldoende ruimte vrijhouden ter hoogte van de wielkasten (bij het rijden en bij stilstand),
  • de ruimte voor de remzadels controleren,
  • de verschuivingen controleren die nodig zijn voor de montage van de wielen.

De maten vinden die voor mijn auto zijn gehomologeerd

Welke risico's neem je als je je vergist in de maat banden?

Het monteren van een verkeerde maat banden kan het rijgedrag van jouw auto veranderen en je veiligheid op het spel zetten.

Vanuit een technisch oogpunt, kan een slechte bandenkeuze meerdere schadelijke gevolgen hebben: onnauwkeurige weergave van de snelheid, verstoorde ABS of ESP, problemen met de koppeling,…

Wat betreft de wetgeving, kan een niet conforme configuratie tot een boete leiden bij een politiecontrole of tot een herkeuring tijdens de APK-controle. Daarnaast kan de verzekering weigeren de schade te dekken bij een ongeval.

Als je ook maar enige twijfel hebt over de keuze van de bandenmaat, geef je best de voorkeur aan de maten die gehomologeerd zijn door de autofabrikant of vraag je advies aan een specialist.

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels

Banden kopen

Ik heb nieuwe banden nodig

Je bent van plan nieuwe banden te kopen? Informeer je over alle mogelijkheden om de beste banden tegen de beste prijs te kopen: online kopen, aankoop bij een autocenter of bij je autodealer. Leer alles over de montage en de mogelijke extra diensten: vervangen van 2 of 4 banden, geometrie of vullen met stikstof. En bovenal, ontdek hoe je het juiste type band kiest voor jouw voertuig (Jeep, auto, sportauto,...) en voor jouw gebruik. Kies je een zomerband, winterband, all-seasonband of eerder een run-flat band?

Controleer je bandenslijtage met het oog op de APK keuring

Ik moet naar de APK keuring

Je moet binnenkort naar de APK keuring? Lees hier alles over de criteria waaraan je autobanden moeten voldoen: het toegestane slijtageniveau, gehomologeerde maten, montage van verschillende banden op verschillende assen,... Leer de defecten en slijtplekken te herkennen die waarschijnlijk niet door de keuring komen. Zet je veiligheid niet op het spel en leer meer over barsten, scheuren, uitstulpingen en bobbels in je band!

Bandenmaat veranderen

Bekijk de bandenmaten en de gelijkwaardige maten vooraleer een andere maat te kiezen, maar houd rekening met de regels!
Een andere bandenmaat monteren

Ik wil een andere bandenmaat monteren

Je wil een andere maat banden onder je voertuig monteren zonder problemen te krijgen met de APK keuring de politie of je verzekering? Twijfel je over de juiste bandenmaat voor jouw auto? Leer dan in deze rubriek de markeringen op de zijwand van je band te ontcijferen, de laad- en snelheidsindex te begrijpen en de correcte maat voor jouw voertuig te vinden. Bekijk ook alle voor- en nadelen van de verschillende bandenmaten op het gebied van de prestaties: brandstofverbruik, grip, comfort,...