Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Bandenmaat veranderen: vermijd boetes met deze 2 opties

Is het tijd om je autobanden te vervangen? Dan vraag je je wellicht af welke keuze je hebt wat betreft de bandenmaten? Sommige bandenmaten zijn immers goedkoper dan andere of misschien is je oorspronkelijke maat tijdelijk niet verkrijgbaar op de markt. Sommige automobilisten kiezen er voor om een andere maat banden te monteren voor een betere wegligging of simpelweg voor het esthetische aspect. Hieronder een beknopte uitleg over hoe je op een veilige en legale wijze je bandenmaat kan veranderen.
voorband-andere-maat-monteren

Copyright © www.istockphoto.com

1. Bandenmaten gehomologeerd door de autofabrikant

Dit is de beste oplossing als je elk risico wil vermijden. De autofabrikant heeft bepaald welke bandenmaten geschikt zijn voor jouw voertuig. Zo worden er optimale prestaties en veiligheid gegarandeerd.

Normaalgesproken zijn de gehomologeerde maten te vinden op de binnenzijde van het linker portier, in het autoboekje of op het kentekenbewijs van het voertuig.

Vind de gehomologeerde maten voor mijn auto

2. Gelijkwaardige maat monteren met naleving van strenge criteria

Er bestaat een theoretische berekening die het mogelijk maakt te bepalen welke maten de oorspronkelijk bandenmaat kan vervangen. Het is een complexe berekening, gebaseerd op strenge criteria.

  • De buitenste diameter van het wiel moet vrijwel identiek zijn aan die van de oorspronkelijke maat (tolerantie van +/- 3%). Dit is belangrijk, want zo worden de nauwkeurigheid van de snelheidsmeter en instellingen van rijhulpmiddelen zoals ABS, ESP en elementen van de versnellingsbak behouden.  
  • De laad- en snelheidsindexen moeten hoger of gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke band (behalve wanneer je een zomerband vervangt door een winterband, daar er bij winterweer minder hard gereden wordt).

Meer informatie over inwisselbare maten

Let op, deze omwisselingsberekening blijft een zuiver theoretische indicatie die geen rekening houdt met de specifieke technische eigenschappen van uw auto. Als je voor deze optie kiest, kun je voor onaangename verrassingen komen te staan: een band die niet gemonteerd kan worden omdat het de ophanging raakt, een autoband die buiten het spatbord uitsteekt,...

Kortom, om problemen te voorkomen raden we je aan om systematische voor een maat te kiezen die is gehomologeerde door de autofabrikant.

Dit garandeert:

  • een goede fit van de band met de configuratie van je voertuig,
  • optimale prestaties en veiligheid,
  • de keuze van een legale maat voorkomt het risico op boetes, een nieuwe apk-keuring of problemen met de verzekering in geval van een ongeluk.

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels

Banden kopen

Ik heb nieuwe banden nodig

Je bent van plan nieuwe banden te kopen? Informeer je over alle mogelijkheden om de beste banden tegen de beste prijs te kopen: online kopen, aankoop bij een autocenter of bij je autodealer. Leer alles over de montage en de mogelijke extra diensten: vervangen van 2 of 4 banden, geometrie of vullen met stikstof. En bovenal, ontdek hoe je het juiste type band kiest voor jouw voertuig (Jeep, auto, sportauto,...) en voor jouw gebruik. Kies je een zomerband, winterband, all-seasonband of eerder een run-flat band?

Controleer je bandenslijtage met het oog op de APK keuring

Mijn auto moet binnenkort APK gekeurd worden

Je auto moet binnenkort gekeurd worden? Lees hier alles over de criteria waaraan je autobanden moeten voldoen tijdens de APK-keuring: het toegestane slijtageniveau, gehomologeerde maten, montage van verschillende banden op verschillende assen,... Leer de defecten en slijtplekken herkennen die mogelijk niet door de keuring komen. Alles wat je moet weten om de veiligheid van je banden te optimaliseren, zoals het herkennen van scheuren, uitstulpingen en bobbels in je band.

Bandenmaat veranderen

Bekijk de bandenmaten en de gelijkwaardige maten vooraleer een andere maat te kiezen, maar houd rekening met de regels!
Een andere bandenmaat monteren

Ik wil een andere bandenmaat monteren

Je wil een andere maat banden onder je voertuig monteren zonder problemen te krijgen met de APK keuring de politie of je verzekering? Twijfel je over de juiste bandenmaat voor jouw auto? Leer dan in deze rubriek de markeringen op de zijwand van je band te ontcijferen, de laad- en snelheidsindex te begrijpen en de correcte maat voor jouw voertuig te vinden. Bekijk ook alle voor- en nadelen van de verschillende bandenmaten op het gebied van de prestaties: brandstofverbruik, grip, comfort,...