Rezulteo
Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Bandenmaat veranderen: de do's, don't's en wettelijke regels

Ben je niet tevreden met de bandenmaten die voor jouw auto zijn gehomologeerd en wil je voor een andere maat banden kiezen? Of het nu voor de wegligging, de prijs of het esthetische aspect is, er zijn tal van mogelijkheden. Ontdek hoe je de maten bepaald die geschikt, veilig en wettelijk zijn toegestaan voor jouw auto.
3 belangrijke regels die je moet naleven om je bandenmaat te veranderen

© Adobe

Bandenmaat berekenen: naar welke bandenmaat kan ik omrekenen?

Onderstaande omrekeningstabel stelt je in staat de alternatieve bandenmaten te bepalen, die de oorspronkelijke maat van je autobanden kunnen vervangen.

Deze methode voor het omrekenen van de bandenmaat voor autobanden werd opgesteld op basis van een theoretische berekening die rekening houdt met de volgende criteria:

1

2

3

 

Externe diameter

Laadindex

Snelheidsindex

Originele bandenmaat

205

55

16

91

V

Voorbeeld equivalente bandenmaat

205

55

R

16

94

W

Zelfde diameter of een maximale afwijzing van +/- 3%

Index hoger of gelijk aan het origineel

Index hoger of gelijk aan het origineel (winterbanden uitgezonderd)

 1. De externe diameter van het wiel moet vrijwel gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke band om de nauwkeurigheid van de snelheidsmeter en van de instelling van de rijhulpmiddelen (ABS, ESP) te behouden. Het verschil (positief of negatief) tussen de nominale velgdiameter en de theoretische externe diameter van de oorspronkelijke maat mag maximaal 3% bedragen, zoals weergegeven in het onderstaande schema.
  maat-homologatie-band

  Copyright © rezulteo

 2. De laadindex moet hoger of gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke band.
 3. De snelheidsindex  moet ook hoger of gelijk zijn aan die van de oorspronkelijke band, behalve als je een zomerband door een winterband verwisselt waarmee minder snel gereden zal worden vanwege het winterse weer.

  In beide gevallen moet je controleren of de capaciteiten van de alternatieve banden overeenkomen met de prestaties van het voertuig.

Lees ook: hoe kun je op veilige én legale wijze je bandenmaat veranderen?

Opgelet: deze omrekening voor het vervangen van autobanden blijft een zuiver theoretische indicatie die geen rekening houdt met de specifieke technische eigenschappen van jouw auto. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een andere maat banden niet kan worden gemonteerd omdat deze de ophanging zou gaan raken.

Als je voor een bandenmaat kiest die niet is gehomologeerd door de autofabrikant, moet je:

 • controleren of de gewenste bandenmaat geschikt is voor de structuur van het voertuig
 • voldoende ruimte vrijhouden ter hoogte van de wielkasten (bij het rijden en bij stilstand)
 • de ruimte voor de remzadels controleren
 • de verschuivingen laten controleren die nodig zijn voor de montage van de wielen

Het monteren van een verkeerde bandenmaat: de risico's

Het monteren van een verkeerde maat banden kan het rijgedrag van jouw auto veranderen en onveilige situaties op de weg creëren. 

Vanuit een technisch oogpunt kan een slechte bandenkeuze meerdere schadelijke gevolgen hebben: onnauwkeurige weergave van de snelheid, verstoorde ABS of ESP, problemen met de koppeling,…

Wat betreft de wetgeving kan een niet conforme configuratie tot een boete leiden bij een controle of tot een afkeuring tijdens de APK-keuring. Daarnaast kan de verzekering weigeren de schade te dekken bij een ongeval.

Als je ook maar enige twijfel hebt over de keuze van de bandenmaat, geef dan de voorkeur aan de maten die gehomologeerd zijn door de autofabrikant of vraag je advies aan een specialist.

De maten vinden die voor mijn auto zijn gehomologeerd

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels

Banden kopen

Ik heb nieuwe banden nodig

Je bent van plan nieuwe banden te kopen? Informeer je over alle mogelijkheden om de beste banden tegen de beste prijs te kopen: online kopen, aankoop bij een autocenter of bij je autodealer. Leer alles over de montage en de mogelijke extra diensten: vervangen van 2 of 4 banden, geometrie of vullen met stikstof. En bovenal, ontdek hoe je het juiste type band kiest voor jouw voertuig (Jeep, auto, sportauto,...) en voor jouw gebruik. Kies je een zomerband, winterband, all-seasonband of eerder een run-flat band?

Controleer je bandenslijtage met het oog op de APK keuring

Mijn auto moet binnenkort APK gekeurd worden

Je auto moet binnenkort gekeurd worden? Lees hier alles over de criteria waaraan je autobanden moeten voldoen tijdens de APK-keuring: het toegestane slijtageniveau, gehomologeerde maten, montage van verschillende banden op verschillende assen,... Leer de defecten en slijtplekken herkennen die mogelijk niet door de keuring komen. Alles wat je moet weten om de veiligheid van je banden te optimaliseren, zoals het herkennen van scheuren, uitstulpingen en bobbels in je band.

Bandenmaat veranderen

Bekijk de bandenmaten en de gelijkwaardige maten vooraleer een andere maat te kiezen, maar houd rekening met de regels!
Een andere bandenmaat monteren

Ik wil een andere bandenmaat monteren

Je wil een andere maat banden onder je voertuig monteren zonder problemen te krijgen met de APK keuring de politie of je verzekering? Twijfel je over de juiste bandenmaat voor jouw auto? Leer dan in deze rubriek de markeringen op de zijwand van je band te ontcijferen, de laad- en snelheidsindex te begrijpen en de correcte maat voor jouw voertuig te vinden. Bekijk ook alle voor- en nadelen van de verschillende bandenmaten op het gebied van de prestaties: brandstofverbruik, grip, comfort,...