Wetgeving omtrent winter- en zomerbanden: de wet en verkeersvoorschriften naleven

Wetgeving omtrent banden

Alles over de wetgeving omtrent autobanden: waar en wanneer zijn winterbanden verplicht, hoe kies je de juiste bandenmaat, hoe kies je legaal een andere bandenmaat, hoe kom je door de APK keuring en hoe voorkom je een boete. Ontdek in deze rubriek alles wat je moet weten over de Nederlandse en Europese regelgeving op het gebied van banden (sneeuw, verkeersregels, het bandenlabel,...)

Winterbandenplicht in Duitsland: wat je moet weten

Duitsland is één van de weinige Europese landen waar de situationele eis voor winterbanden van toepassing is. Maar wat betekent dat precies? Wat betekent het M+S-symbool en het befaamde sneeuwvloksymbool (3PMSF)? Wanneer moet je overschakelen naar winterbanden? En zijn all-season banden toegestaan in de winter? We hebben de antwoorden op de belangrijkste vragen samengevat.

wetgeving-banden

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Bent je van plan om op wintersport te gaan in Oostenrijk, Zwitserland of Duitsland of moet je deze winter de grens oversteken voor een reis naar het buitenland? Let dan goed op, want de regelgeving omtrent winterbanden, spijkerbanden en sneeuwkettingen kan per land verschillen. Informeer hiernaar vóór uw vertrek om boetes te voorkomen! Hieronder een overzicht van de regels die gelden in de Europese landen.

utqg-markering-zijwand

Is de UTQG norm een goede referentie voor de keuze van je banden?

Het UTQG (Uniform Tire Quality Grade) logo is een verplichte markering in de VS bij de verkoop van autobanden, maar niet...

Banden met verschillende maten monteren

Is het mogelijk verschillende banden te monteren?

Verschillende banden monteren onder je auto, hetzij op dezelfde wielas of voor en achter, kan belangrijke gevolgen hebben voor het rijgedrag van jouw voertuig. Hieronder zetten we uiteen wat mag en welk type montage we aanraden of net afraden.

de-wet-omtrent-autobanden

Enkele controlepunten om het overtreden van de wet te voorkomen

Wat moet je als automobilist weten om aan de verkeersregels en de wetgeving te voldoen? Het gebruik van banden is gebonden aan wetteksten en voorschriften.

keurmerk-band-conformiteit-v2

Voldoen jouw banden aan het goedkeuringsmerk?

Alvorens autobanden te kopen, wil je misschien meer weten over de kwaliteit, de oorsprong en de fabricagedatum om er in ...