Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Voldoen jouw banden aan het goedkeuringsmerk?

Alvorens autobanden te kopen, wil je misschien meer weten over de kwaliteit, de oorsprong en de fabricagedatum om er in Nederland en het buitenland mee te kunnen rijden. Hoe kan je weten of de band die je gekozen hebt aan de normen voldoet? Welke certificeringen of keurmerken zijn er nodig voor een band om aan de kwaliteitsnormen te voldoen en vallen alle banden onder dezelfde regelgeving? De markeringen op de zijwanden bieden een antwoord op al deze vragen. Ontdek hoe je deze kunt ontcijferen...
keurmerk-band-conformiteit-v2

Copyright : rezulteo

Fabricage van banden: welke kwaliteitsnormen?

In Nederland en andere landen worden de kwaliteitsnormen voor de fabricage van banden vastgelegd via voorschriften. De fabrikanten moeten deze normen voor veiligheid, prestaties en milieubescherming naleven.

In Europa zijn de volgende factoren bij wet bepaald: de maten, de markeringen, het profiel (radiaal of diagonaal), de laad- en snelheidsindexen, de stabiliteit op hoge snelheid, het externe rolgeluid, de grip op natte wegen en de rolweerstand die direct van invloed is op het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot. Sommige van deze criteria zijn terug te vinden op het bandenlabel.

Het advies van rezulteo:

Kortom, om volkomen legaal in Europa te kunnen rondrijden, moet je controleren of je banden zijn voorzien van de volgende twee goedkeuringsmerken:

  • Homologatie per type

Voorbeeld:  e2 0224420 komt overeen met een band voor personenauto's (02) die in Nederland (e4) gehomologeerd is via het goedkeuringsnummer 24420.

  • Homologatie voor geluid of homologatie geluid + grip op natte wegen + rolweerstand  

Indicatie: -s of S1WR1 

Het Europese goedkeuringsnummer, een blijk van conformiteit

Autobanden die de Europese normen respecteren zijn voorzien van een goedkeuringsmerk. Dit keurmerk biedt de garantie dat de banden aan de veiligheids- en milieuwetten voldoen die opgelegd worden door de diverse Europese richtlijnen. Dit merk wordt als volgt weergegeven:

e4 0224420-s       of       E4 024567 S1WR1

De letter E gevolgd door een getal in een cirkel of een rechthoek geeft het land weer waarin de band gekeurd werd (bijvoorbeeld E4 voor Nederland). De volgende 2 getallen geven het type voertuig weer waarvoor de band bestemd is (bijvoorbeeld 02 voor personenauto's). De vier volgende getallen vormen het goedkeuringsnummer.

Daarnaast moeten alle banden die sinds 1 november 2014 zijn verkocht voldoen aan de Europese normen voor het rolgeluid (sound), de grip op natte wegen (wet grip) en de rolweerstand (rolling resistance). Op deze banden wordt het goedkeuringsmerk gevolgd door de code 'S1WR1'.

Voorheen hoefden de banden slechts te voldoen aan de Europese regelgeving voor het rolgeluid, wat werd aangeduid met de letter 's' (sound) achter het goedkeuringsnummer.

De DOT code geeft de productiedatum van de band aan

Het Amerikaanse ministerie van verkeer (Departement of Transportation) verplicht het aanbrengen van verschillende markeringen op de zijwanden van autobanden die worden verhandeld in de Verenigde Staten. Het gaat hier onder meer over een identificatiecode voor de productiedatum met de naam ‘DOT’.

Gezien de mondialisering van de bandenindustrie, is de DOT code ook vaak terug te vinden op banden die verkocht worden in Europa. Dit stelt ons dus in staat de productiedatum van de band te achterhalen om te controleren of de band niet te lang werd opgeslagen sinds de fabricage ervan.

 De identificatiecode begint met de drie letters 'DOT' gevolgd door 10 tot 12 tekens. De eerste tekens duiden de herkomst van de band aan (fabrikant en fabriek). De 4 laatste tekens zijn het belangrijkst. Deze duiden de week en het jaar van de productie aan. Een DOT code die eindigt met 3015 geeft dus aan dat de band tijdens de 30e week van het jaar 2015 geproduceerd werd.

De goedkeuringsmerken van overige landen

Sommige niet-Europese landen hebben besloten de bestaande Europese normen over te nemen. Andere landen hebben dan weer hun eigen keurmerken. Hieronder enkele voorbeelden:

Marque d'homologation pour la qualité du pneu

© All Rights Reserved

De Inmetro goedkeuring in Brazilië (Nationaal Instituut voor Metrologie, Normalisering en Industriële kwaliteit)

Marque de certification pour la fabrication de pneu en Chine

© All Rights Reserved

De CCC certificering in China (China Compulsory Certification)

Marque d'homologation en Indonésie pour la fabrication de pneus

© All Rights Reserved

De SNI goedkeuring in Indonesië (Nationale Indonesische Standaard)

Homologation pour la fabrication de pneu au Mexique

© All Rights Reserved

De NOM norm in Mexico (officiële Mexicaanse norm)

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels

Controleer je bandenslijtage met het oog op de APK keuring

Mijn auto moet binnenkort APK gekeurd worden

Je auto moet binnenkort gekeurd worden? Lees hier alles over de criteria waaraan je autobanden moeten voldoen tijdens de APK-keuring: het toegestane slijtageniveau, gehomologeerde maten, montage van verschillende banden op verschillende assen,... Leer de defecten en slijtplekken herkennen die mogelijk niet door de keuring komen. Alles wat je moet weten om de veiligheid van je banden te optimaliseren, zoals het herkennen van scheuren, uitstulpingen en bobbels in je band.

Wanneer moet ik mijn banden vervangen?

Moet ik mijn banden vervangen?

Hoe weet ik of ik mijn banden moet vervangen? Dit is een veelgestelde vraag! Leer hier hoe je het slijtageniveau van je autobanden kan meten en hoe je een abnormale slijtage of uitstulping herkent. Daarnaast vind je hier ook hoe je kan controleren of je banden voldoen aan de verkeersregels, hoe je de fabricagedatum (of DOT-code) moet lezen, of je 2 of 4 banden moet vervangen en hoe je de waarschuwingen van je bandendruksensor (TPMS) interpreteert om eventuele lekken op te sporen...

Wetgeving omtrent banden

Wetgeving omtrent winter- en zomerbanden: de wet en verkeersvoorschriften naleven

Markeringen op banden aflezen

Leer de markering op een band te ontcijferen om meer te weten over de fabricagedatum, de maat, de homologatie en de specifieke kenmerken