Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Winterbandenplicht in Duitsland: wat je moet weten

Duitsland is één van de weinige Europese landen waar de situationele eis voor winterbanden van toepassing is. Maar wat betekent dat precies? Wat betekent het M+S-symbool en het befaamde sneeuwvloksymbool (3PMSF)? Wanneer moet je overschakelen naar winterbanden? En misschien wel de belangrijkste vraag: zijn all-season banden toegestaan in de winter in Duitsland? We hebben de antwoorden op de belangrijkste vragen samengevat rondom de hernieuwde Duitse wetgeving wat betreft het rijden in winterse omstandigheden.

In Duitsland geldt de situationele winterbandenplicht. Ontdek alles over de vernieuwde regelgeving! Copyright © - de.fotolia.com

Mag ik met mijn auto op all season banden naar Duitsland in de winter?

Ga je binnenkort met de auto naar onze oosterburen en vraag je je af of jouw huidige of nieuwe autobanden goedgekeurd zijn volgens de laatste Duitse wetgeving? Zijn all season banden vanaf januari 2018 nu wel of niet toegestaan op de Autobahn? De vernieuwde wetgeving geeft duidelijk aan welke markeringen op de band verplicht zijn in Duitsland. Zowel winterbanden als all-season / vier seizoens banden met het 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake) symbool, ofwel sneeuwvloksymbool / alpine-symbool, voldoen aan de vereiste kenmerken voor de Duitse wet. 

M+S vs. 3PMSF

De markering M+S ("modder + sneeuw") was geldig tot eind 2017. Deze markering is echter niet erkend; hij wordt noch gecontroleerd, noch wettelijk beschermd. Daarom zijn vanaf 1 januari 2018 alleen banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF) toegestaan, al dan niet in combinatie met het M+S teken. Deze banden zijn getest op sneeuw en ijs wat betreft grip. Geen reden voor paniek: tot september 2024 hebben oudere banden die vóór 31 december 2017 zijn geproduceerd een overgangsperiode. Dat wil zeggen: M+S-banden met een DOT-code (productiedatum autobanden) van 5217 of ouder zijn nog tot september 2024 toegestaan in Duitsland. Autobanden die na 1 januari 2018 zijn geproduceerd en die niet over het 3PMSF-symbool op de zijwand van de band beschikken, zijn niet toegestaan op Duitse wegen tijdens winters weer.

Winterbanden vs. all season banden

Goed om te weten: winterbanden hebben een speciale rubbersamenstelling, die vooral effectief is bij lage temperaturen. Het opvallende, soms V-vormige, profiel en de structuur van de band zorgen voor een betere handling op gladde, besneeuwde wegen en modder en voeren water effectiever af dan zomerbanden, waardoor de kans op aquaplaning afneemt.

All season banden kunnen een alternatief voor winterbanden zijn als je niet tweemaal per jaar de banden wilt wisselen. Het belangrijkste is dat dit type band over de vereiste bandenmarkering 3PMSF moet beschikken om te voldoen aan de Duitse regelgeving. All season banden zijn echter altijd een compromis, omdat ze onder winterse omstandigheden en temperaturen niet overeenkomen met de prestaties van een winterband. Voorbeelden van vier seizoenen-banden die over het 3PMSF-merk beschikken zijn de Continental AllSeasonContact de Nokian Weatherproof en de Goodyear Vector 4Seasons Gen-2.

Sinds enkele jaren bestaat er ook een all weather band die over het 3PMSF-logo beschikt; de Michelin CrossClimate. De bandenexperts van rezulteo krijgen vaak de vraag of deze CrossClimates zijn toegestaan in Duitsland wat betreft de nieuwe regelgeving. Het antwoord is ja. 

Winterbandenplicht: (vanaf) wanneer vereist de Duitse wet banden met een wintercertificering?

Sinds december 2010 geldt een situative Winterreifenpflicht - ofwel de situationele winterbandenplicht - in Duitsland. Dit wil zeggen dat voertuigen bij (natte) sneeuw, ijzel en ijs uitgerust moeten zijn met autobanden voorzien van een wintercertificering (3PMSF). Dat wil zeggen: autobanden die voor de wet worden gezien als winterbanden, dus ook all season banden die het sneeuwvloksymbook als markering hebben. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar iedereen die wil gaan skiën in Winterberg, of voor werk/een tankbeurt/boodschappen de grens over steekt tijdens winterse omstandigheden doet er goed aan te checken of zijn of haar banden met het alpine-symbool zijn uitgerust op de zijkant van de autoband.

Er geldt geen vaste periode voor het monteren en demonteren van winterbanden in Duitsland, maar de Duitsers zelf hanteren de "van O tot O"-vuistregel; von Oktober bis Ostern (van oktober tot Pasen). 

Geen banden met 3PMSF, wat nu?

Naast het in gevaar brengen van jezelf en andere weggebruikers bij het rijden met banden zonder wintercertificering, riskeer je ook een boete van 60 euro of hoger (80 euro bij hinder van andere weggebruikers en tot 120 euro in geval van een ongeluk). Daarnaast krijg je mogelijk een strafpunt in het Duitse systeem dat speciaal is opgezet voor bezoekers uit het buitenland, vergelijkbaar met het Nederlandse puntenrijbewijs (lees: beginnersrijbewijs / 'Maatregel beginnend bestuurder').

Kortom…

De volgende autobanden zijn vanaf 1 januari 2018 toegestaan in Duitsland bij winterse omstandigheden:

  • Alle winterbanden, all season banden en zomerbanden die beschikken over een 3PMSF (alpine-symbool ofwel sneeuwvloksymbool) markering
  • Banden met alleen het M+S logo die zijn geproduceerd vóór 31 december 2017 mogen worden gebruikt tijdens de overgangsregeling tot september 2024. 

Banden die alleen het M+S logo bevatten en die geproduceerd zijn na 1 januari 2018 vallen buiten de Duitse regelgeving en zijn niet toegestaan. 

MEER NUTTIGE INFORMATIE OVER RIJDEN IN DUITSLAND TIJDENS WINTERSE OMSTANDIGHEDEN

Sneeuwkettingen

  • Sneeuwkettingen zijn toegestaan in Duitsland. Er geldt geen standaard sneeuwkettingen-plicht. De verplichte montage van kettingen wordt aangeven door een rond, blauw bord met daarop een autoband met ketting. De kettingen moeten in ieder geval op de aangedreven as worden gemonteerd. Als er kettingen om de banden zijn gemonteerd, wordt de maximale snelheid verlaagd naar 50 km/u.

Sneeuwsokken als tractiehulp

  • Sneeuwsokken van textiel kunnen bij onze oosterburen worden gebruikt als praktisch opstarthulpmiddel (voor bijvoorbeeld besneeuwde opritten) als alternatief voor de traditionele stalen sneeuwkettingen. Ze zijn echter niet bedoeld als vervanging van normale kettingen.

Spijkerbanden-verbod

Net als in Nederland is het gebruik van spijkerbanden in Duitsland verboden. Uitzondering: het gebruik van spijkerbanden is toegestaan op sommige wegen nabij de grens met Oostenrijk.

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp