Wegens financiële redenen of voor het gemak ben je misschien wel eens geneigd het hele jaar door met winterbanden te rijden. Is het legaal om ‘s zomers met winterbanden te rijden en welke risico’s neem je hiermee wat betreft veiligheid? Lees wat mogelijk is en welke voorzorgen je moet nemen om je winterbanden in de zomermaanden 'op te rijden'.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Seizoenen314 woorden1.6 min gelezen
Winterbanden in de zomer
Wordt het aan- of afgeraden om in de zomer met winterbanden te rijden? – © fr.fotolia.com

Mag ik met winterbanden rijden in de zomer?

De Nederlandse wetgeving verbiedt het gebruik van winterbanden in de zomer niet. Je moet er wel voor zorgen dat de profieldiepte van je banden minstens 1,6 mm bedraagt.

Let echter wel op als je naar het buitenland reist en informeer naar de lokale wetgeving: zo is het in Italië bijvoorbeeld verboden om tussen 15 mei en 15 oktober op winterbanden te rijden.

Is het gevaarlijk om in de zomer met winterbanden te rijden?

Het rubber van winterbanden is niet ontworpen om hoge temperaturen te weerstaan. Volgens onderzoeken van de ADAC (de Duitse grote broer van de ANWB), zijn de remprestaties van winterbanden in de zomer op droge wegen minder goed en zorgen ze voor een verhoogd risico op aquaplaning op natte wegen. Deze bandentesten werden echter met nieuwe winterbanden uitgevoerd. Het is dus mogelijk dat de prestaties van het rubber veranderen naarmate de slijtage vordert.

Kortom, wees voorzichtig als je op winterbanden rijdt in de zomer. Beperk je snelheid om de verminderde remprestaties te compenseren.

Is het voordelig om op winterbanden te te blijven rijden in de zomer?

Volgens bandenfabrikanten neemt bij winterse temperaturen de efficiëntie van winterbanden af zodra de profieldiepte minder dan 4 mm bedraagt. Er blijft dus nog een ruime marge over tot aan de wettelijke slijtgrens van 1,6 mm. Daardoor zou je geneigd kunnen zijn de winterbanden in de zomer op te rijden.

Bij warm weer slijten winterbanden echter veel sneller door de warmgelopen coating die het afslijten van het rubber versnelt.

Beschikken je winterbanden nog over voldoende profiel om een winterseizoen aan te kunnen,  dan kun je ze dus beter demonteren en tijdens de zomer op een koele plaats opslaan. Het monteren van zomerbanden voor het zomerseizoen is goedkoper en comfortabeler aangezien deze ook stiller zijn dan winterbanden.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel