Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Wanneer je winterbanden monteren?

Het winterseizoen staat voor de deur en je vraagt je af wanneer je de winterbanden moet monteren? Wacht niet tot het sneeuwt of bar slecht weer is! Lees hieronder vanaf welke temperatuur je winterbanden moet monteren om veilig de weg op te kunnen.
Wanneer moet je winterbanden monteren?

Hoe kun je weten dat het tijd is om winterbanden te monteren? - Copyright © Nokian

Winterbanden monteren: een kwestie van veiligheid

Hoewel winterbanden ook vaak sneeuwbanden worden genoemd, zijn deze niet alleen bestemd om op sneeuw te rijden. Ze garanderen je het hele winterseizoen veiligheid. Het gebruik van winterbanden hangt namelijk af van de temperatuur.

Lage temperaturen doen het rubber van autobanden verstijven. Onder een bepaalde temperatuur, veranderen ze van een soepel in een stijf materiaal en verliezen ze grip.

Het rubber van winterbanden daarentegen is speciaal ontwikkeld om niet te verstijven bij lage temperaturen. Zo blijven ze de beste prestaties bieden wanneer het koud is. Daarnaast hebben winterbanden ook diepere groeven en meer lamellen die als spikes werken om voldoende grip en tractie te behouden op verschillende oppervlakken zoals sneeuw, ijzel, natte of doorweekte wegen.

Op welke dag moet je zomerbanden voor winterbanden omwisselen?

In Nederland geldt er geen specifieke wetgeving voor winterbanden en is er dus geen sprake van een specifieke datum voor het wisselen van de banden.

De beste indicator voor het wisselen naar winterbanden is de temperatuur. Zodra het kwik richting de 0°C gaat, is het tijd om de winterbanden te monteren. Onder deze temperatuur wordt het rubber van zomerbanden hard en verliest het grip.

Als je niet geregeld op de thermometer kijkt, is de overgang naar wintertijd ook een goed geheugensteuntje om je eraan te herinneren je winterbanden te monteren.

Het advies van rezulteo:

Als je winterbanden moet kopen, wacht dan niet tot het laatste moment. Je bent vaak goedkoper uit en voorkomt dat de banden niet meer voorradig zijn. Over het algemeen stijgt de vraag en uiteraard ook de prijs zodra de temperaturen zakken.

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels

Wanneer moet ik mijn banden vervangen?

Moet ik mijn banden vervangen?

Hoe weet ik of ik mijn banden moet vervangen? Dit is een veelgestelde vraag! Leer hier hoe je het slijtageniveau van je autobanden kan meten en hoe je een abnormale slijtage of uitstulping herkent. Daarnaast vind je hier ook hoe je kan controleren of je banden voldoen aan de verkeersregels, hoe je de fabricagedatum (of DOT-code) moet lezen, of je 2 of 4 banden moet vervangen en hoe je de waarschuwingen van je bandendruksensor (TPMS) interpreteert om eventuele lekken op te sporen...