Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Moet je winterbanden onder je 4x4 monteren?

Vraag je je af of het nuttig is om je 4x4 met winterbanden uit te rusten? Terreinauto's kunnen vrijwel elke rijsituaties aan, maar hoe reageren ze op sneeuw en gladde winterwegen?
4x4 winterbanden

Monteer geschikte banden onder je 4x4 om de winter te trotseren! - Copyright © www.istockphoto.com

Let op slipgevaar, met name bij afdalingen

Grip is het sleutelelement om in de winter veilig de weg op te gaan. Je autobanden moeten bij sneeuw, ijzel of natte wegen voldoende grip bieden om te voorkomen dat je wegslipt bij het remmen of in bochten.

Dit slipgevaar neemt toe bij afdalingen. De 4x4's zijn daarbij minder prestatievol dan voertuigen met een tweewielaandrijving. Terreinwagens zijn vaak zwaarder en dus moeilijker onder controle te houden bij het remmen en in bochten.

Winterbanden zijn daarom geen overbodige luxe voor je 4x4. Alleen winterbanden bieden de nodige grip op elk type wegdek: nat, besneeuwd of beijzeld. Hun compound is gericht op hoogwaardige prestaties in temperaturen onder de 7°C.

Specifieke winterbanden voor 4x4's

De meeste bekende merken bieden specifieke winterbanden aan voor terreinwagens. Deze hebben optimale remprestaties, een goede handling en een uitmuntende weerstand tegen aquaplaning.

Hun compound is afgestemd op de behoeften van 4x4's in de winter.

  • Materialen aangepast aan lage temperaturen
  • Een directioneel en vaak asymmetrisch profiel
  • Diepe groeven met talloze randen
  • Hoge siping
  • Brede langsgroeven

2 of 4 winterbanden?

Om geld uit te sparen kun je geneigd zijn maar 2 winterbanden te monteren. Dit is echter heel gevaarlijk! Met 2 winter- en 2 zomerbanden kan je auto gevaarlijk rijgedrag vertonen en eenvoudig slippen in bochten. Het bewijs in beeld:

Afhankelijk van de plaatsing van de 2 winterbanden (op de voor- of achterwielen) loop je het risico op over- of ondersturing (slippende achter- of vooras). Je moet dus altijd vier winterbanden onder je 4x4 monteren. Je voorkomt zo tevens dat je transmissie beschadigd raakt.

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels