Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Welke bandenspanning in de winter?

Je weet wellicht al dat lucht uitzet wanneer het warm is en inkrimpt wanneer het afkoelt. De buitentemperatuur is dus van invloed op de bandenspanning. Bovendien weten we maar al te goed dat te zachte banden gevaarlijk zijn. Lees welke aanpassingen je moet uitvoeren bij het oppompen van jouw autobanden in de winter om op de juiste druk te rijden.
De bandenspanning voor winterbanden

In de winter moet de bandenspanning bij koud weer aangepast worden - Copyright © rezulteo

Hoe moet je de bandenspanning aanpassen in de winter?

In de winter leidt het dalen van de temperatuur automatisch tot een afname van de bandenspanning. Om deze afname te compenseren, raden we aan 0,2 bar aan de aanbevolen druk toe te voegen.

Hoe doe je dit?

  • Controleer allereerst de bandendruk die is aanbevolen voor jouw voertuig door de autofabrikant. Deze staat over het algemeen vermeld in het autoboekje, maar ook op een stikker op de benzineklep of op het linker portier. Je kunt deze ook terugvinden in onze autogids.
  • Voeg 0,2 bar toe aan deze referentiespanning.
  • Pomp je banden altijd op als ze koud zijn. Daarmee wordt bedoeld dat de autobanden minstens 2 uur moeten hebben stilgestaan of minder dan 3 km (op lage snelheid) hebben afgelegd.

Hoe vaak moet u de bandenspanning controleren?

Vergeet niet om de bandenspanning minstens eenmaal per maand te controleren. De bandendruk moet ook altijd gecontroleerd worden alvorens te vertrekken voor een lang traject.

Wanneer je rondrijdt met een onjuiste bandenspanning, kunnen jouw autobanden vroegtijdig slijten en dit kan dan weer leiden tot een klapband. Slecht opgepompte banden verslechteren de wegligging en leiden tot een hoger brandstofverbruik. Het is dus in je eigen belang om regelmatig de bandendruk te controleren.

Het advies van rezulteo

Denk eraan om ook de spanning van het eventuele reservewiel te controleren.

Was dit advies behulpzaam?

Over hetzelfde onderwerp

Gerelateerde artikels

Winterbanden monteren

Winter staat voor de deur

Tijd om aan winterbanden te denken! Ontdek hier of winterbanden echt nodig zijn, wanneer het beste moment is om winterbanden te kopen en hoe je de juiste winteruitrusting. Heb je sneeuwkettingen nodig of zijn sneeuwsokken voldoende? Al deze vragen worden in dit dossier beantwoord! Je vindt ook een antwoord op al je vragen over het onderhoud van je winterbanden en het aanpassen van de bandenspanning aan de wintertemperaturen voor optimale veiligheid.

De juiste winterbanden om op wintersport te gaan

Ik ga op wintersport

Vertrek je op wintersport? Wanneer je langere afstanden rijdt in de winter is het belangrijk het juiste materiaal te hebben, zoals winterbanden en sneeuwkettingen. Lees hier meer over hoe je sneeuwkettingen aanbrengt en wat voor gevolgen dit heeft voor het rijgedrag. Ook de bandenspanning moet je aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Kijk dus zeker je bandendruk na vooraleer je vertrekt en controleer de bandenslijtage om onbezorgd en veilig de (besneeuwde) weg op te kunnen gaan!

Mijn band is zacht

Mijn band is zacht

Een zachte band is gevaarlijk! In deze rubriek leer je de waarschuwingen van de bandendruksensor (TPMS) te interpreteren en een eventueel luchtlek op te sporen. Bekijk ook alle verschillende manieren om een autoband te repareren en vindt alle nodige informatie voor het perfect oppompen van jouw autobanden.

Mijn banden oppompen

Denk eraan je bandenspanning regelmatig te controleren