Sta je op het punt winterbanden te kopen en vraag je je af wat toegestaan is wat betreft de bandenmaat? Kleinere maten autobanden zijn over het algemeen goedkoper, maar hoe staat het met de prestaties ervan - met name die op sneeuw? En wat is wettelijk toegestaan?

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Seizoenen423 woorden2.3 min gelezen
Waarom zou je niet kiezen voor een kleinere maat winterbanden?
Waarom zou je niet kiezen voor een kleinere maat winterbanden? – © rezulteo

Kleine banden: goedkoper en efficiënter op sneeuw

Het monteren van winterbanden met een kleinere maat dan je zomerbanden biedt twee niet te verwaarlozen voordelen: deze banden zijn over het algemeen goedkoper en bieden, in bepaalde omstandigheden, betere prestaties.

Je hebt ongetwijfeld opgemerkt dat kleinere banden vaak minder duur zijn. Naast de besparing kent het monteren van een kleinere maat winterbanden ten opzichte van je zomerbanden nog een voordeel: als de weg bedekt is met een dikke laag sneeuw, zijn kleinere banden ook nog eens efficiënter.

Bredere banden hebben er namelijk meer moeite mee om zich een weg door de dikke sneeuw te banen. Smallere banden, met hogere zijwanden en een kleinere diameter, komen eenvoudiger door de sneeuwlaag heen en bieden een betere handling. Een ander voordeel: een smalle band is minder lawaaierig dan een bredere versie van hetzelfde model.

Smalle banden zijn uiteraard geen wondermiddel. Er zitten ook nadelen aan; smalle banden hebben bijvoorbeeld een kortere levensduur omdat ze minder rubber bevatten. Daarnaast bieden ze minder grip op droog wegdek dan bredere banden.

 

Monteer kleinere winterbanden dan zomerbanden
© rezulteo

Bandenmaat veranderen: wat is wettelijk toegestaan?

De Nederlandse wet staat het toe winterbanden te monteren met een kleinere maat dan de oorspronkelijke banden. Je kunt echter niet elke maat banden laten monteren. De door de autofabrikant gehomologeerde bandenmaten moeten worden nageleefd. Omdat deze perfect aansluiten op de technische eigenschappen van je auto, bieden ze optimale prestaties en veiligheid.

Deze maten staan vermeld in het autoboekje, aan de binnenzijde van het linker portier of, naargelang het land van herkomst van je auto, op de kentekencard. Je kunt de gehomologeerde bandenmaten ook terugvinden via de rezulteo banden-zoekfunctie per type voertuig.

De snelheidsindex van winterbanden

Voor winterbanden staat de wet tevens een lagere snelheidsindex dan die van zomerbanden toe. Gezien de winterse weersomstandigheden (sneeuw, regen, ijzel, enz.) wordt er over het algemeen minder hard gereden met winterbanden dan met zomerbanden. Daarnaast krijg je met een lagere snelheidsindex hogere prestaties op sneeuw.

Deze afwijking is toegestaan op voorwaarde dat er een waarschuwingssticker op een – voor de chauffeur – duidelijk zichtbare plaats op het voertuig wordt aangebracht. De sticker moet de maximale, door de band verdraagbare snelheid aanduiden.

Tijdens het zoeken naar nieuwe banden op rezulteo kan onze tool banden voorstellen die een ander draagvermogen of afwijkende snelheidsindex hebben. Dit is toegestaan mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Lees hier meer over in onze bandengids: Draagvermogen en snelheidsindex veranderen? Wat is mogelijk?

© Fotolia

Vind mijn winterbanden

 

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel