Rezulteo
Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

ADAC bandentest 2020: de beste premium UHP banden en alternatieven

Elk jaar test en vergelijkt de touring Club Suisse samen met zijn Duitse collega de ADAC diverse types banden om automobilisten te helpen bij hun bandenkeuze. Deze test betreft UHP (Ultra High Performances) banden in de maat 225/40 R18

Zomerbandentest ADAC en TCS: Golf GTI op circuit

© ADAC

Wat is volgens de ADAC en de TCS de beste UHP zomerband?

De Beste UHP zomerband

                             +

                         -

1 - Continental Premium Contact 6 (sterk aanbevolen)

Levensduur en prestaties op nat wegdek

Geen

1 - Michelin Pilot Sport 4 (sterk aanbevolen)

Comfort en brandstofverbruik

Geen

3 - Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 (sterk aanbevolen)

Prestatie-evenwicht en levensduur

Geen

3 - Maxxis Victra Sport 5 (sterk aanbevolen)

Prestatie-evenwicht en comfort

Geen

5 - Nexen N’Fera Sport (aanbevolen)

Levensduur en brandstofverbruik

Prestaties op nat wegdek

6 - Sava Intensa UHP 2 (aanbevolen)

Levensduur en brandstofverbruik

Prestaties op nat wegdek

6 - Vredestein Ultrac Vorti (aanbevolen)

Levensduur en brandstofverbruik

Prestaties op nat wegdek

8 - Falken Azenis FK510 (aanbevolen)

Levensduur en prestaties op nat wegdek

Prestaties op droog wegdek

9 - Bridgestone Potenza S001 (aanbevolen)

Prestaties op droog wegdek

Prestaties op nat wegdek

9 - Kumho Ecsta PS71 (aanbevolen)

Evenwichtige prestatie

Levensduur

9 - Nokian Powerproof (aanbevolen)

Rijcomfort

Levensduur

9 - Pirelli P Zero (aanbevolen)

Prestaties op droog en nat wegdek

Levensduur en brandstofverbruik

9 - Toyo Proxes Sport (aanbevolen)

Prestaties op droog wegdek

Levensduur

14 - Hankook Ventus S1 evo3 (aanbevolen)

Brandstofverbruik

Prestaties op nat wegdek

15 - Cooper Zeon CS-Sport (aanbevolen)

Levensduur

Prestaties op nat wegdek

16 - Rotalla Setulla S-Pace RU01 (aanbevolen onder voorbehoud)

Brandstofverbruik

Prestaties op nat en droog wegdek

Test van 16 UHP zomerbanden

Afgelopen jaar hebben de ADAC en de TCS besloten zomerbanden voor stadsauto’s met elkaar te vergelijken. Voor deze 2020 editie werden er 16 UHP zomerbanden in de populaire maat 225/40 R18 getest onder een Volkswagen Golf GTI. Deze maat is tevens geschikt voor modellen zoals de Audi A3, BMW 1, 2, 3 serie en Z4, Ford C-Max en Focus, Hyundai i30, Mercedes A, B, C, CLA en SLK-klasse, Opel Astra, Meriva en Zafira, Skoda Octavia en Superb en Volkswagen Golf, Jetta en Touran.

De vergelijkende test beloont de meest evenwichtige banden en bestaat uit 6 categorieën: droog wegdek, nat wegdek, comfort, brandstofverbruik, slijtage en hoge snelheid waarbij de 2 eerste tests voor 60% binnen de eindscore meetellen.

Zomerbandentest ADAC en TSC: montage van band onder Golf

© ADAC

UHP bandentest: één enkele met voorbehoud aanbevolen band

Goede prestaties op nat wegdek zijn volgens de testfilosofie van de ADAC en de TCS een must voor een goede band. Een scoresysteem dat voorheen al talloze banden benadeelde omdat ze hierdoor de vermelding “niet aanbevolen” kregen.

Geen enkele band kreeg dit gevreesde label, maar de Rotalla Setulla S-Pace RU01 is de enige band met de vermelding hier net boven, ofwel “aanbevolen onder voorbehoud”. Waarom? De prestaties op nat wegdek voldeden niet aan de verwachtingen voor de door de ADAC en de TCS uitgevoerde test.

Vergelijkende sportbandentest: prestaties op nat wegdek kunnen problematisch zijn

Net als bleek uit de vorige test van banden voor SUV’s en bestelwagens, gaat de keuze voor bepaalde prestaties zoals levensduur vaak ten koste van de veiligheid en bijvoorbeeld het remmen op nat wegdek.

Naar aanleiding van deze tests verkregen 11 banden de vermelding “aanbevolen”. Ze lopen door dit compromis echter de beoordeling “sterk aanbevolen” mis. De scores van de Toyo Proxes Sport, Pirelli P Zero, Nokian Powerproof en Kumho Ecsta PS71 vallen lager uit door een kilometerrendement rond de 30.000 km terwijl de beste banden nog 10.000 km kunnen doorrijden.

De Bridgestone Potenza S001, Hankook Ventus S1 evo3, Cooper Zeon CS-Sport, Vredestein Ultrac Vorti, Sava intensa UHP 2 en Nexen N’Fera Sport banden scoren minder goed op nat wegdek wat uiteraard ook de beoordeling beïnvloedt. De Falken Azenis FK510 vertoont zwakke punten op een droog wegdek waardoor zijn eindscore minder hoog uitvalt.

Zomerbandentest ADAC en TCS: Golf GTI op droog wegdek

© ADAC

De beste UHP banden: 4 sterk aanbevolen banden

Vier banden verkrijgen de beoordeling “sterk aanbevolen” van de ADAC en de TCS. Dit bewijst dat ze in geen enkele testcategorie zwakke punten vertonen. De Maxxis Victra Sport is omgeven door de toppers van Continental, Michelin en Goodyear. Hij laat een uitmuntende indruk achter bij de testpiloten, met name dankzij het rijcomfort en de evenwichtige prestaties. Hij haalt dezelfde eindscore als de Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5. Hij wordt slechts gepasseerd door de Pirelli P Zero op een droog wegdek maar biedt daarentegen een beter prestatie-evenwicht.

De Michelin Pilot Sport 4 en Continental PremiumContact 6 delen de eerste plaats. Ze hebben echter totaal verschillende pluspunten. De band van de Franse fabrikant is zuiniger en biedt hoger rijcomfort terwijl de band van het Duitse merk verhoogde veiligheid biedt met name bij het remmen en rijden op nat wegdek.

LEES OOK

De 10 beste sportbanden van 2020 voor de Mercedes-AMG C63 volgens Auto Bild

In deze nieuwe bandentest neemt Auto Bild een uitmuntende sportwagen onder de loep: de Mercedes-AMG C63. Een auto uitgerust met afwijkende bandenmaten op de voor- en achterwielen om het sportieve rijgedrag te accentueren dankzij een veel breder rolvlak.

De Auto Bild zomerbandentest voor 4WD’s en SUV’s van 2020: de beste banden voor de BMW X5

Het Duitse autoblad Auto Bild heeft 10 verschillende banden voor SUV’s en 4WD’s in de maat 255/55 R18 getest en met elkaar vergeleken. Droog wegdek, nat wegdek, grind, zand, aarde... Lees meer over de beste banden voor dit type off-road voertuigen.

De Auto Motor und Sport bandentest 2020: de beste UHP banden voor sportsedans

Het Duitse tijdschrift Auto Motor und Sport heeft 11 zomerbanden in de maat 225/45 R18 onder de BMW 3 serie vergeleken. De gelegenheid om de beste banden aan te wijzen op het gebied van prestaties en rijplezier.

De Auto Zeitung HP bandentest 2020: 20 onderling vergeleken banden onder de BMW 3-serie

Auto Zeitung heeft de prestaties van 20 High Performance zomerbanden in de maat 225/50 R17 voor de BMW 3-Serie en gelijksoortige modellen met elkaar vergeleken. Een test die opnieuw uitgewezen heeft dat er een prijskaartje hangt aan een rijervaring zonder compromis.