Vergelijk autobanden tegen de laagste prijs!

ADAC en ANWB zomerbandentest 2021: de beste banden in de maat 205/55 R16

De ANWB heeft in samenwerking met de Duitse ADAC 15 zomerbanden voor sedans, compacte en stadsauto’s in de uiterst populaire maat 205/55 R16 met elkaar vergeleken. Drie banden springen in het oog maar we betreuren het dat Michelin niet aan de test meedoet.

Zomerbandentest 205/55 16: vergelijkende test van de beste zomerbanden van 2021

© ADAC

15 onderling vergeleken zomerbanden

Nu het voorjaar weer aanbreekt, wordt het tijd om je zomerbanden te monteren. De ANWB en de ADAC helpen jij bij de keuze van je nieuwe zomerbanden dankzij hun vergelijkende bandentest van 2021. De twee automobielclubs hebben voor de maat 205/55 R16 gekozen, één van de meest favoriete maten op de markt voor auto’s zoals de Audi A3, BMW 1-, 2-, 3-Serie, Citroën C4, Ford Focus, Skoda Octavia en talloze anderen.

Voor deze test werden er 14 klassieke banden en een gecoverde band geselecteerd. Helaas hebben de ANWB en ADAC de Michelin Primacy 4 niet in deze test opgenomen Volgens de ANWB is de reden dat ze een speciale versie van de band hadden ontvangen die niet representatief was voor de reguliere Primacy 4 prestaties. Erg jammer, want hij had een goede kans kunnen maken om op het podium van de beste zomerbanden te eindigen. Hieronder de geselecteerde banden:

Zomerbandentest 205/55 16: montage van de banden voor de vergelijkende test

© ADAC

Gecoverde banden in zomerbandentest

Coveren is een zuinige oplossing die de levensduur van een band kan verlengen en een correct alternatief kan bieden. De King Meiler Sport 1, de voor deze test gekozen gecoverde band in de maat 205/55 R16, blijft echter achter bij de andere banden. Hij verkrijgt de vermelding “voldoende”. Op droog wegdek heeft hij de op één na langste remafstand. Bij het rijden op dit oppervlak reageert de King Meiler trager en kenmerkt zich door minder precies rijgedrag in bochten. Het rijden op nat wegdek verloopt ook niet vlekkeloos vanwege zijn gebrekkige weerstand tegen aquaplaning.

11 als ‘bevredigend’ beschouwde banden

De Petlas Imperium PT515 doet het voornamelijk goed wat betreft duurzaamheid, met een geschat kilometerrendement van circa 42.000 km en een laag brandstofverbruik. De ADAC en de ANWB waren echter niet overtuigd van de veiligheidsprestaties op zowel droog als nat wegdek. Hij kreeg een slechte beoordeling tijdens de test door de lage grip en de te hoge remafstanden op alle types wegdek.

Nog altijd binnen de maat 205 55 R16, bieden de zomerbanden Maxxis Premitra 5, Nokian Wetproof, Uniroyal RainSport 5 en Pirelli Cinturato P7 C2 evenwichtige prestaties op zowel een droog als nat wegdek. Ze verkrijgen de beoordeling “bevredigend” omdat de levensduur onder het gemiddelde ligt. Ze bereiken allemaal de slijtgrens op minder dan 25.000 kilometer, tweemaal zo laag als de beste band van de vergelijkende test voor deze categorie.

Zomerbandentest 205/55 16: remmen op nat wegdek

© ADAC

De Maxxis Premitra 5 is de band die de beste prestaties op droog wegdek van de test biedt en tevens correct presteert op nat wegdek. Dit geldt ook voor de Nokian en Pirelli zomerbanden die uitstekend geschikt zijn voor autorijders die weinig kilometers maken.

Door het enigszins gebrekkige rijgedrag op nat wegdek, valt de beoordeling van de Apollo Alnac 4G, Hankook Ventus Prime 3 K125, Fulda EcoControl HP2 en BF Goodrich Advantage zomerbanden in de maat 205/55 R16 lager uit. De laatste drie bieden echter toch goede prestaties op droog wegdek. Dit geldt des te meer voor de Hankook die op dit oppervlak net achter de Maxxis eindigt en stuurprecisie en grip biedt.

Zomerbandentest 205/55 16: vergelijkende test voor rijprestaties

© ADAC

De Kumho Ecsta HS51 en Goodyear EfficientGrip Performance 2 presteren goed op nat wegdek en zijn de beste zomerbanden onder de als “bevredigend” beschouwde banden. Ze vielen op het nippertje buiten de hogere beoordeling. Dit kwam door de soms wat lompe handling op droog wegdek. We benadrukken de indrukwekkende levensduur van de Goodyear band, geschat op meer dan 55.000 kilometer in de maat 205/55 R16. Dat is 12.000 kilometer meer dan de op één na beste band van de categorie!

Een evenwichtige zomerbanden top 3

De 3 beste zomerbanden van deze test vertonen sterke overeenkomsten op het gebied van prestatie-evenwicht en een levensduur van 33.000 kilometer. De Bridgestone Turanza T005 maakt indruk op droog en nat wegdek met korte remafstanden en een lage rolweerstand. Maar het is uiteindelijk het duo van Continental en Semperit (die deel uitmaakt van de Continental groep) die als beste uit de bus komen bij de vergelijkende zomerbandentest 2021 voor de maat 205/55 R16. Beide bieden een uitmuntend prestatie-evenwicht, met name op nat wegdek. Hoewel de Continental PremiumContact 6 iets beter scoort op dit wegdek, verbruikt hij meer brandstof dan de Semperit Speed-Life 3 die tevens aantrekkelijker is geprijsd.

Op de website van de ANWB kun je de gedetailleerde beoordelingen raadplegen.

Top van 5 zomerbanden in de maat 205 55 R16

                           +

                   -

1= Continental PremiumContact 6

De beste op nat wegdek

Brandstofverbruik

1= Semperit Speed-Life 3

Aantrekkelijke prijs, evenwichtige prestaties

3 - Bridgestone Turanza T005

Prima evenwicht, laag brandstofverbruik

Rolgeluid

4= Goodyear EfficientGrip Performance 2

Uitzonderlijke duurzaamheid, goede prestaties op nat wegdek

Handling op droog wegdek

4= Kumho Ecsta HS51

Brandstofverbruik, goede prestaties op nat wegdek

Rijden op droog wegdek

LEES OOK

ACE Lenkrad bandentest 2021: de zomerbanden met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het tijdschrift van de automobielclub Auto Club Europa, ACE Lenkrad, onthult een nieuwe zomerbandentest voor het jaar 2021. Voor deze vergelijkende test viel de keuze op de maat 225/45 R17 voor de Volkswagen Golf en overige populaire compacte modellen.

Auto Bild UHP bandentest: vergelijking van de 9 beste sportbanden

Het Duitse Blad Auto Bild heeft 9 UHP-banden in de maat 265/35 R20 getest en met elkaar vergeleken. Deze maat is geschikt voor de Ford Mustang GT en overige high performance en sportauto’s. Wat zijn de beste sportbanden voor de komende zomer?

Vergelijkende SUV bandentest 2021: test van de 10 beste banden door Auto Bild

Het Duitse autoblad Auto Bild heeft 10 verschillende banden voor compacte SUV’s en cross-overs in de maat 215/60 R17 getest en met elkaar vergeleken. De resultaten wijzen een hoog prestatieniveau uit, behalve voor één band die dan ook niet aanbevolen wordt.

Sportbandentest 2021: 10 door Auto Zeitung vergeleken UHP banden

Het Duitse tijdschrift Auto Zeitung heeft de 10 beste (UHP) sportbanden in de maat 225/40 R18 getest en met elkaar vergeleken. Deze maat is tevens geschikt voor talloze andere compacte en sportieve sedans. De banden werden gemonteerd onder de nieuwe Seat Leon 1.5 eTSI met 150 pk.

Door verder te surfen op deze website, accepteer je het gebruik van cookies zodat we de inhoud en adviezen kunnen aanpassen aan jouw interesses en bezoekerstatistieken kunnen verzamelen. Voor meer informatie, raadpleeg onze algemene voorwaarden.