Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

AutoExpress HP zomerbanden test 2018: een nek aan nek race

Wat zijn de beste High Performance banden op de markt anno 2018? AutoExpress probeert in zijn laatste nummer een antwoord op deze vraag te geven. De Britse variant van AutoWeek heeft 10 HP zomerbanden in de maat 225/45 R17 met elkaar vergeleken op het Uvalde circuit in Texas.

Op het Uvalde circuit in Texas heeft AutoExpress 10 zomerbanden getest

AutoExpress heeft op het circuit van Uvalde in Texas 10 zomerbanden getest in uiteenlopende omstandigheden. © AutoExpress

Goed geoliede en nauwkeurige testomstandigheden

Vorig jaar heeft AutoExpress 11 zomerbanden voor velgen van 16 inch getest. Deze keer heeft het Britse blad ervoor gekozen 10 zomerbanden uit de High Performance categorie in de maat 225/45 R17 te selecteren.

De volgende zomerbanden zijn getest:

De testen zijn uitgevoerd in het testcentrum van Continental te Uvalde in Texas. Naast de op het Europese bandenlabel vermelde criteria, nam AutoExpress 9 overige criteria in beschouwing zoals het afrolgeluid gemeten in de auto. Het blad heeft, op een droog wegdek, de remafstand op 100 km/uur en de rondetijd gemeten. Op een nat wegdek werden de remafstanden op 80km/uur, de rondetijd, de zijwaartse grip en de aquaplaning in bochten en rechte lijnen getest.

Montage van de zomerbanden voor de test 2018 van AutoExpress

© AutoExpress

 

De onderlinge resultaten vertoonden slechts kleine verschillen

AutoExpress stelde vast dat de eindresultaten van de geteste zomerbanden heel dicht bij elkaar lagen. Het verschil tussen de eerste en de laatste band bedraagt slechts 3,7%. Een top 6 samenstellen was nog lastiger, aangezien de 6 beste banden vrijwel dezelfde testscores hadden.

De Avon ZV7 band bevindt zich onder aan het klassement van het Britse autoblad. De band wordt in het Verenigd Koninkrijk aangeboden tegen een scherpe prijs van £72,65 (+/- €80,-), vrijwel £10 minder dan de op twee na goedkoopste band van de test. Hij wist AutoExpress echter te verbazen dankzij het lage rolgeluid. Ondanks de A-score op het label voor het remmen op natte wegen, eindigt hij na de banden die slechter scoorden tijdens de remtesten. Dit kan verklaard worden door de hoge temperaturen op het testcircuit in Texas. De zomerband heeft 7 meter meer nodig bij het remmen op natte wegen dan de band die de eerste plaats bezet.

Het Britse autoblad AutoExpress heeft 10 zomerbanden op een nat wegdek getest

© AutoExpress

Nokian, Hankook en Bridgestone: een redelijk testresultaat

Nokian is een winterbandenspecialist maar biedt tevens uitstekende zomerbanden. De in 2013 uitgebrachte zLine zal binnenkort worden vervangen. Ondanks dat hij al langer op de markt is kan deze zomerband met de beste producten van het segment vergeleken worden. De zLine biedt een lage rolweerstand en bevredigende resultaten op natte wegen, bekroond met een A-score op het Europese bandenlabel. Op droge wegen laat hij het echter wel afweten tegen de toppers van de markt.

De Hankook Ventus S1 evo2 volgt de kopgroep van het klassement op de voet maar verloor enkele plaatsen bij het afleggen van de tests. Hij blijft voornamelijk in het klassement steken door de hoge rolweerstand (9e). Volgens AutoExpress heeft deze band bij het remmen op droge wegen echter slechts 1 meter meer nodig dan de beste band. Het rijgedrag op natte wegen is ook van hoogwaardig niveau. De band biedt goede grip om snelheid te kunnen maken in bochten.

AutoExpress verwachtte veel van de Bridgestone Turanza T005 die onlangs de T001 EVO vervangen heeft. Deze laatste band behaalde vorig jaar de derde plaats binnen de vergelijkende test. Hoewel de nieuwe band vanwege de hoge concurrentie daalt in het klassement, biedt hij evenwichtige prestaties. Bridgestone blinkt uit dankzij de brandstofbesparingen aangezien deze band de laagste rolweerstand van alle geteste banden heeft. Een belangrijke troef die het mogelijk maakt 3 tot 5% minder brandstof te verbruiken dan zijn concurrenten. Dit zorgt echter helaas voor minder goede grip op droge wegen. De band biedt hier dan ook minder goede prestaties voor zowel het remmen als het rijgedrag.

AutoExpress heeft het remmen van zomerbanden getest

© AutoExpress

Een hechte top 6

Pirelli en Falken hebben dezelfde eindscore. De Pirelli P Zero biedt zeer goede remprestaties ongeacht het wegdek. Hij onderscheidt zich door grip op droge wegen en uitmuntend rijgedrag. Op natte wegen presteert hij zelfs nog beter. Volgens de coureurs van AutoExpress, stelt de P Zero hen in staat het gaspedaal langer ingedrukt te houden en hier sneller op terug te komen bij het verlaten van bochten zonder risico op oversturing. De band scoort echter minder goed bij de tests voor aquaplaning en de rolweerstand en krijgt hiervoor één van de laagste cijfers toegekend.

De Falken Azenis FK510 heeft zich daarentegen goed stand gehouden tijdens deze tests. Hij komt zelfs als één van de beste uit de tests voor aquaplaning. Hij plaatst zich net na de Pirelli band (+ 40cm) voor het remmen op droge wegen. Wat betreft de overige testen biedt hij eveneens bevredigende resultaten zonder uitschieters naar onderen. Een evenwichtige band volgens AutoExpress, die echter wel aanstipt dat de band - ten opzichte van de overige modellen - de neiging heeft vaker de ABS in te schakelen op natte wegen.

De Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 kan zich tijdens alle testen meten aan de beste banden maar verliest enkele punten voor de prestaties op natte wegen en kan zo net niet tot de top doordringen. Vergeleken met de P Zero doet hij er 2 meter meer over om te remmen op natte wegen. De Goodyear band biedt echter uitstekende prestaties bij alle overige tests, met name voor de rolweerstand en de aquaplaning.

Net als voor Falken en Pirelli is het onmogelijk tussen Michelin en Dunlop te kiezen. De Pilot Sport 4 komt beter tot zijn recht op droge wegen. Deze band zet de beste rondetijd neer en biedt tevens korte remwegen. Hij behaalt één van de beste scores tijdens de aquaplaning test en is tevens efficiënt op natte wegen ondanks een licht gripverlies dat AutoExpress na de eerste bochten heeft kunnen waarnemen. De rolweerstand is geen prioriteit voor Michelin, wat de C-score van de Pilot Sport 4 op het Europese bandenlabel verklaart.

De Dunlop Sport Maxx RT2 scoort iets minder goed dan de overige banden tijdens de aquaplaning test. Dit is vrijwel zijn enige zwakke punt. De Dunlop band is uiterst evenwichtig met hoogwaardige prestaties op zowel droge als natte wegen. Hij behaalt de beste rondetijd op natte wegen met een lage rolweerstand en weinig last van afrolgeluid in de auto.

De Continental PremiumContact 6 is volgens AutoExpress de beste band en evenaart hiermee het resultaat van zijn voorganger, de ContiPremiumContact 5. Het autoblad onderstreept dat de band van Continental het meeste rijplezier bood. De CPC 6 heeft tevens de beste rondetijd op droge wegen, samen met de Michelin Pilot Sport 4. Deze laatste bood volgens de coureurs van AutoExpress echter iets minder grip. De PremiumContact 6 is tevens het snelst op natte wegen, met een halve seconde voorsprong op de direct volgende concurrent. Zelfs al is dit niet zijn belangrijkste eigenschap, de Continental biedt correcte resultaten voor de rolweerstand en onderscheidt zich als één van de stilste banden.

Bekijk de complete test van AutoExpress op hun (Engelse) website

LEES OOK

Test rezulteo 2019: Michelin zet zich in tegen versleten banden die gevaarlijk worden

Michelin heeft ons uitgenodigd in Wenen om via een bandentest hun inzet voor tot op de slijtgrens duurzame banden te belichten. De wet zal binnenkort worden aangepast en de Franse fabrikant onderstreept dat zij het volledig eens zijn met de acties van overheden om de veiligheid op natte wegen wat betreft versleten banden aan te pakken.

Goodyear Eagle F1 Supersport: de test van rezulteo

2019 is vooralsnog een topjaar voor sportbanden. Goodyear slaat een grote slag binnen dit sterk groeiende segment dankzij de nieuwkomer binnen de Eagle F1 reeks. Deze krijgt de naam Supersport en wordt in drie verschillende versies uitgebracht.

All season SUV bandentest van 2019: de beste all season banden volgens Auto Bild

Het tijdschrift Auto Bild heeft 7 all season banden getest onder dezelfde omstandigheden als hun normale winter- en zomerbandentesten en de resultaten met elkaar vergeleken. Het Duitse blad koos ervoor de bandenmaat 235/55 R19 voor SUV’s te testen.

Zomerbandentest 2019 voor compacte auto’s: ACE Lenkrad vergelijkt de beste banden

Het blad van de Duitse automobielclub ACE Lenkrad onthult zijn laatste zomerbandentest voor 2019. Dit jaar werden er 9 banden in de maat 205/55 R16 met elkaar vergeleken.