Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Bandentest 2018: winterbanden vs. all season banden

Het Duitse tijdschrift ACE Lenkrad heeft 9 winterbanden en 3 all season banden in de bandenmaat 185/65 R15 met elkaar vergeleken. De testresultaten pakken zeer goed uit voor Continental en Nokian; beide bandenfabrikanten hebben twee banden in de top 5 van het eindklassement staan.

ACE Lenkrad heeft in zijn laatste test 9 winterbanden en 3 all season banden met elkaar vergeleken.

ACE Lenkrad heeft in zijn laatste test 9 winterbanden en 3 all season banden met elkaar vergeleken. © ACE Lenkrad

Bandenmaat voor compacte auto's: Opel, Volkswagen en Citroën

ACE Lenkrad is het officiële tijdschrift van de Duitse Auto Club Europe. Deze club heeft meer dan 620.000 leden en is de op één na grootste auto club van onze oosterburen. Dit jaar heeft het blad, in de aanloop naar de winter, besloten de prestaties van 9 winterbanden en 3 all season banden in de bandenmaat 185/65 R15 met elkaar te vergelijken. De volgende autobanden zijn getest:

ACE Lenkrad heeft de Michelin winterband Alpin 6 buiten beschouwing gelaten, omdat deze op het moment van de test nog niet officieel uitgebracht was. De gekozen bandenmaat voor de bandentest is één van de best verkochten maten voor moderne en compacte auto’s zoals de Opel Corsa, de Volkswagen Polo en de Citroën C3. De all season banden bieden tegenwoordig een reëel alternatief voor winterbanden. ACE heeft dit type autoband dan ook vergeleken met winterbanden in dezelfde testsituaties. Elk testoppervlak (besneeuwd, droog en nat wegdek) heeft dezelfde weegfactor gekregen om de meest evenwichtige band met de minste compromissen te kunnen selecteren.

Opvallend: goedkoopste band presteert het beste op sneeuw

De Kenda Wintergen 2 KR501 zorgt voor de eerste verrassing tijdens de vergelijkende bandentest. Hij biedt de beste prestaties op sneeuw van de 12 geteste banden, ondanks dat het de goedkoopste band is. Echter, de waarheid kwam al snel aan het licht; met name op natte wegen waar de Wintergen 2 - vergeleken met de best scorende band - een 7 meter langere remweg heeft. Tijdens de aquaplaning test bleek deze Chinese band zelfs ronduit gevaarlijk, wat de uiteindelijke beoordeling ‘aanbevolen onder voorwaarden’ verklaart.

De Pirelli Cinturato Winter verkrijgt dezelfde beoordeling van ACE Lenkrad. De winterband van de Italiaanse bandenfabrikant presteert veel slechter dan zijn concurrenten op droog wegdek. De Pirelli biedt goed rijgedrag op natte wegen, vooral tijdens de aquaplaningtest. Hij is echter niet overtuigend op sneeuw met een lage tractie en middelmatige remprestaties.

Door ACE Lenkrad uitgevoerde all season en winterbanden test

© ACE Lenkrad

De Michelin CrossClimate + all season band wist het ACE testteam niet te overtuigen bij het gebruik op sneeuw of nat. De band biedt echter goede prestaties op droge wegen. Op dit oppervlak kwam hij als beste uit de bus tijdens de bandentest. Hij doet zijn bijnaam ‘zomerband met wintercapaciteiten’ dus eer aan.

De Nexen Winguard Snow G WH2 springt niet in het oog maar is toch een evenwichtige band volgens de bandentest. Hij vertoont echter beperkingen op natte wegen, vooral tijdens de aquaplaning tests.

De Bridgestone Blizzak LM001 biedt met de bovengenoemde Nexen band vergelijkbare prestaties, maar boekte betere resultaten tijdens de test op aquaplaning. Deze winterband is ietwat prijzig in verhouding tot de (evenwichtige) prestaties. Op droog wegdek toont de band van de Japanse fabrikant zijn uitmuntende capaciteiten. Hij heeft op dit oppervlak de kortste remweg van alle geteste autobanden. 

De Kumho WinterCraft WP51 liet uitzonderlijke prestaties zien op het gebied van veiligheid op natte wegen en met name tijdens de aquaplaning bandentest. Op de andere soorten wegdek biedt hij uiterst correcte en evenwichtige prestaties. Hij onderscheidt zich tevens door een interessante prijs. 

De Dunlop Winter Response 2 heeft uiterst evenwichtig rijgedrag op alle oppervlakken laten zien. De winterband uit de Goodyear/Dunlop stal biedt korte remafstanden op droge en besneeuwde wegen. De band is iets duurder dan de overige banden maar dit wordt gecompenseerd door een lage rolweerstand.

De Nokian WeatherProof all season band is zeer efficiënt op nat waar hij zelfs de meeste winterbanden ver achter zich laat. Ondanks de middelmatige resultaten op sneeuw, presteert hij uitstekend op droge wegen. Hij heeft een zeer lage rolweerstand ten opzichte van winterbanden die van nature minder ‘zuinig zijn’. 

Door ACE Lenkrad uitgevoerde all season en winterbanden test op natte wegen

© ACE Lenkrad

De Goodyear UltraGrip 9 heeft de op één na kortste remweg op natte wegen. De aquaplaning tests onderstrepen de prima handling en de band komt hier als beste uit de bus. Hij biedt tevens goede resultaten op droog maar komt op besneeuwde wegen niet tot zijn recht.

De Nokian WR D4 voelt zich op alle oppervlakken op zijn gemak; op sneeuw heeft hij een korte remweg, uitmuntende tractie en biedt optimaal rijcomfort. De band biedt goede resultaten op zowel droge als natte wegen. De ietwat langere remafstanden op natte wegen ten opzichte van de overige banden zijn het enige minpunt.

De onlangs op de markt gebrachte Continental AllSeasonContact vier-seizoenenband toont bij alle testsituaties uitstekende resultaten. Hij is niet veel duurder dan winterbanden en biedt even goede remprestaties op zowel besneeuwde als natte wegen. Wat het rijgedrag betreft heeft hij de coureurs van ACE Lenkrad verrast door de handling die vergelijkbaar is met de winterbanden uit de test. Op droge wegen zit hij ook op hetzelfde niveau als winterbanden. En dat is nou juiste zijn zwakke punt volgens het blad, dat eigenlijk verwacht dat all season banden op dit oppervlak het niveau van een zomerband hebben. Hij verdient toch zeker de tweede plaats van deze vergelijkende test.

De Continental WinterContact TS 860 laat alle andere banden ver achter zich. Hij biedt de kortste remwegen op droge en natte wegen en behaalt de 2e plaats op sneeuw. Het is, ongeacht het oppervlak, de band met de beste handling. Hoewel de band prijzig is, ben je volgens ACE Lenkrad zeker van een betrouwbare band zonder compromissen.

Band

Klassement

Continental WinterContact TS 860

1

Continental AllSeasonContact (all season)

2

Nokian WR D4

3

Goodyear UltraGrip 9

4

Nokian Weatherproof (all season)

5

Dunlop Winter Response 2

6

Kumho WinterCraft WP51

7

Bridgestone Blizzak LM001

8

Nexen Winguard Snow G WH2

9

Michelin CrossClimate + (all season)

10

Pirelli Cinturato Winter

11

Kenda Wintergen 2 KR501

12

LEES OOK

Michelin CrossClimate all season: alle bandentesten op een rij

Overweeg je de Michelin CrossClimate all season band te kopen? We hebben een samenvatting van de testresultaten van de populaire vier-seizoensband van Michelin opgesteld om je te helpen bij je bandenkeuze. Bekijk de resultaten van de - door de Europese bladen en instituten uitgevoerde - bandentests op de CrossClimate van Michelin, zoals de ADAC, Auto Bild en Touring Club Suisse.

Door TCS uitgevoerde vergelijkende test van all season banden in zomer- en wintersituaties

De automobielclub Touring Club Suisse heeft een vergelijkende test met all season en zomer- en winterbanden in de bandenmaat 225/40 R18 92Y uitgevoerd.

UHP winterbandentest 2018/2019: 10 door Auto Bild vergeleken banden

Auto Bild heeft 10 UHP winterbanden in de maat 245/45 R18 getest en met elkaar vergeleken. Deze banden zijn bestemd voor high performance sportauto's.

SUV bandentest 2018: Auto Bild vergelijkt 4x4 winterbanden in de maat 235/60 R18

Auto Bild heeft 10 winterbanden voor SUV’s en 4x4’s in de veel verkochte bandenmaat 235/60 R18 getest. Het Duitse blad heeft ze vervolgens onderling met elkaar vergeleken.