Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

De beste banden voor bedrijfswagens van 2019: de test van TCS en ADAC

Na de zomerbandentest voor stadsauto’s, heeft de Zwitserse Touring Club samen met de ADAC 16 banden voor bestelbusjes in de maat 215/65 R16 getest en met elkaar vergeleken.

Bandentest ADAC bedrijfswagens

Bekijk de door ADAC uitgevoerde test van banden voor bedrijfswagens. © ADAC

16 geteste banden voor bestelbusjes

ADAC test gewoonlijk personenautobanden maar heeft deze keer banden voor bedrijfsauto’s getest. De Allgemeiner Deutscher Automobil-Club heeft voor deze bandentest 16 zomerbanden voor bestelbusjes en bedrijfswagens geselecteerd in de maat 215/65 R16. Deze bandenmaat is bestemd voor voertuigen zoals de Ford Transit, de Volkswagen T5 of T6, de Renault Master of Traffic, de Opel Movano of Vivaro, de Nissan Interstar of Primastar of de Iveco Daily IV of V:

De banden werden aan dezelfde tests onderworpen als de banden voor personenauto’s. Deze tests zijn verdeeld over 6 categorieën: droog wegdek, nat wegdek, comfort, brandstofverbruik, slijtage en hoge snelheid. De 2 twee eerste categorieën wegen voor 60% binnen de score.

Merendeel banden: niet aanbevolen

Bij de notering van de ADAC en de Touring Club Suisse worden alle banden met zwakke resultaten op natte wegen automatisch gedeclasseerd. Tijdens deze eerste test van banden voor bestelbusjes, hebben de banden het - dankzij de beoordelingscriteria van deze automobielclubs - hard voor de kiezen gekregen. Het ontwerp van banden voor bedrijfswagens is voornamelijk gericht op duurzaamheid, voor een hoger kilometerrendement. Door dit specifieke kenmerk moeten de fabrikanten compromissen maken, met name voor de prestaties van de band op natte wegen. Alle geteste banden werden, zonder uitzondering, gedeclasseerd vanwege deze vereiste. 9 banden hebben de vermelding ‘niet aanbevolen’ gekregen.

De autobanden voor bestelbusjes van Sava, Fulda en Michelin bieden een kilometerrendement van 65.000 tot 80.000 kilometer. Dit is uiteraard een groot pluspunt maar weegt niet op tegen de zeer zwakke resultaten op natte wegen. Ondanks de vrij goede prestaties op droge wegen van deze banden,heeft dit geen impact op de eindscore.

Overige banden zoals de Kleber Transpro of de Semperit Van-Life 2 hebben een minder hoog kilometerrendement dan hun concurrenten en bieden nog lagere veiligheidsniveaus op droge of natte wegen.

Hoewel de Nexen Rodian CT8 en Hankook Vantra LT banden geen indrukwekkende duurzaamheid hebben en vrij zwakke resultaten op natte wegen vertonen, bieden ze goede prestaties op droge wegen.

De Falken Linam Van01 en Uniroyal RainMax 3 banden zijn evenwichtiger en bieden een correcte levensduur. De prestaties op natte wegen zijn echter te zwak waardoor de ADAC en de TCS ze niet kunnen aanbevelen.

Bestelbusjes bandentest 2019: vergelijkende test van de beste banden

© ADAC

Evenwicht boven alles

De Kumho Portran KC53 is een band met meer evenwichtige prestaties. ‘Enig’ nadeel: hij houdt niet voldoende stand op natte wegen. Hij krijgt dan ook uitsluitend de vermelding ‘aanbevolen onder voorbehoud’. Dit geldt ook voor de Maxxis Vansmart MCV3+ die evenwel goede resultaten boekt bij de tests voor het rijden op droog wegdek en voor de duurzaamheid.

De TCS en de ADAC kennen uiteindelijk slechts aan vijf banden de vermelding ‘aanbevolen’ toe. Maar de automobielclubs waarschuwen wel voor de middelmatige prestaties op natte wegen.

De Continental ContiVanContact 200 is vrij evenwichtig en maakt zelfs deel uit van de beste banden op natte wegen. De goede duurzaamheid en het lage brandstofverbruik gaan echter ten koste van de efficiëntie op droge wegen. De Nokian cLine biedt gelijkwaardige prestaties met een iets efficiënter resultaat op dit oppervlak, maar heeft slechts een kilometerrendement van 30.000 kilometer. De Pirelli Carrier heeft hier geen last van en belooft 50.000 kilometer en goede basisprestaties.

De Goodyear EfficientGrip Cargo vertoont gelijkwaardige kenmerken met een iets hoger prestatieniveau, voornamelijk op droge wegen. Goodyear geeft voor deze bestelwagenband een levensduur van 60.000 kilometer aan. 

De Apollo Altrust is, volgens de ADAC en de TCS, de beste band voor bedrijfswagens. Hij verkrijgt de beste score op zowel droge als natte wegen maar heeft een iets lager kilometerrendement vergeleken met de andere banden.

Gewone autobanden voor bedrijfswagens?

De test van de ADAC en de TCS legt het accent op veiligheid, hoofdzakelijk op nat wegdek. Om een vergelijking te kunnen maken met de banden voor bedrijfswagens, werd er een remtest uitgevoerd met een ‘klassieke’ zomerband voor personenauto’s. De Apollo Altrust, die als beste uit de test komt binnen zijn categorie, heeft 47 meter nodig om tot stilstand te komen. De zomerband heeft een bijna 10 meter kortere remweg.

De automobielclubs raden in sommige gevallen (gebruik door een particulier, weinig kilometers…) aan een vergelijking te maken met gewone banden voor personenauto’s in de door de fabrikant van het voertuig gehomologeerde bandenmaten.

Band

Klassement

Levensduur

Apollo Altrust

1

31.000 km

Goodyear EfficientGrip Cargo

2=

59.000 km

Pirelli Carrier

2=

49.000 km

Nokian cLine

4

31.000 km

Continental ContiVan Contact 200

5

43.000 km

Maxxis Vansmart MCV3+

6

52.000 km

Kumho Portran KC53

7

39.000 km

Falken Linam Van01

8=

53.000 km

Uniroyal RainMax 3

8=

53.000 km

Michelin Agilis +

10

67.000 km

Fulda Conveo Tour 2

11=

75.000 km

Nexen Rodian CTB

11=

31.000 km

Sava Trenta 2

11=

81.000 km

Semperit Van-Life 2

14

48.000 km

Hankook Vantra LT

15=

38.000 km

Kleber Transpro

15=

47.000 km

LEES OOK

Zomerbandentest 2019 voor compacte auto’s: ACE Lenkrad vergelijkt de beste banden

Het blad van de Duitse automobielclub ACE Lenkrad onthult zijn laatste zomerbandentest voor 2019. Dit jaar werden er 9 banden in de maat 205/55 R16 met elkaar vergeleken.

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5; de test van rezulteo

Het merk Goodyear zorgt voor baanbrekend nieuws binnen het sportbandensegment dankzij het lanceren van een nieuwe reeks van vier banden voor de sportieve automobilist. De Asymmetric 5 zal zonder twijfel uitgroeien tot een favoriet binnen dit bandensegment.

De beste sportbanden van 2019: de test van het blad Sport Auto met een Honda Civic Type R

Het Duitse blad Sport Auto heeft acht Ultra High Performance banden in de maat 245/30 R20 getest onder een Honda Civic Type R. Een uiterst krachtig voertuig dat alle eigenschappen van deze banden extra goed laat uitkomen.

Bandentest 2019: vergelijkende zomerbandentest voor compacte auto’s van Gute Fahrt

Het Duitse blad Gute Fahrt heeft 10 zomerbanden in de maat 225/40 R18 en 2 overige banden voor velgdiameters van 17 en 19 inch getest en met elkaar vergeleken.