Na de zomerbandentest voor stadsauto’s, heeft de Zwitserse Touring Club samen met de ADAC 16 banden voor bestelbusjes in de maat 215/65 R16 getest en met elkaar vergeleken.

Door Gepubliceerd Op: juni 17, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen795 woorden4.1 min gelezen
Bekijk de door ADAC uitgevoerde test van banden voor bedrijfswagens
Bekijk de door ADAC uitgevoerde test van banden voor bedrijfswagens. © ADAC

16 geteste banden voor bestelbusjes

ADAC test gewoonlijk personenautobanden maar heeft deze keer banden voor bedrijfsauto’s getest. De Allgemeiner Deutscher Automobil-Club heeft voor deze bandentest 16 zomerbanden voor bestelbusjes en bedrijfswagens geselecteerd in de maat 215/65 R16. Deze bandenmaat is bestemd voor voertuigen zoals de Ford Transit, de Volkswagen T5 of T6, de Renault Master of Traffic, de Opel Movano of Vivaro, de Nissan Interstar of Primastar of de Iveco Daily IV of V:

De banden werden aan dezelfde tests onderworpen als de banden voor personenauto’s. Deze tests zijn verdeeld over 6 categorieën: droog wegdek, nat wegdek, comfort, brandstofverbruik, slijtage en hoge snelheid. De 2 twee eerste categorieën wegen voor 60% binnen de score.

Merendeel banden: niet aanbevolen

Bij de notering van de ADAC en de Touring Club Suisse worden alle banden met zwakke resultaten op natte wegen automatisch gedeclasseerd. Tijdens deze eerste test van banden voor bestelbusjes, hebben de banden het – dankzij de beoordelingscriteria van deze automobielclubs – hard voor de kiezen gekregen. Het ontwerp van banden voor bedrijfswagens is voornamelijk gericht op duurzaamheid, voor een hoger kilometerrendement. Door dit specifieke kenmerk moeten de fabrikanten compromissen maken, met name voor de prestaties van de band op natte wegen. Alle geteste banden werden, zonder uitzondering, gedeclasseerd vanwege deze vereiste. 9 banden hebben de vermelding ‘niet aanbevolen’ gekregen.

De autobanden voor bestelbusjes van SavaFulda en Michelin bieden een kilometerrendement van 65.000 tot 80.000 kilometer. Dit is uiteraard een groot pluspunt maar weegt niet op tegen de zeer zwakke resultaten op natte wegen. Ondanks de vrij goede prestaties op droge wegen van deze banden,heeft dit geen impact op de eindscore.

Overige banden zoals de Kleber Transpro of de Semperit Van-Life 2 hebben een minder hoog kilometerrendement dan hun concurrenten en bieden nog lagere veiligheidsniveaus op droge of natte wegen.

Hoewel de Nexen Rodian CT8 en Hankook Vantra LT banden geen indrukwekkende duurzaamheid hebben en vrij zwakke resultaten op natte wegen vertonen, bieden ze goede prestaties op droge wegen.

De Falken Linam Van01 en Uniroyal RainMax 3 banden zijn evenwichtiger en bieden een correcte levensduur. De prestaties op natte wegen zijn echter te zwak waardoor de ADAC en de TCS ze niet kunnen aanbevelen.

Bestelbusjes bandentest 2019: vergelijkende test van de beste banden
© ADAC

Evenwicht boven alles

De Kumho Portran KC53 is een band met meer evenwichtige prestaties. ‘Enig’ nadeel: hij houdt niet voldoende stand op natte wegen. Hij krijgt dan ook uitsluitend de vermelding ‘aanbevolen onder voorbehoud’. Dit geldt ook voor de Maxxis Vansmart MCV3+ die evenwel goede resultaten boekt bij de tests voor het rijden op droog wegdek en voor de duurzaamheid.

De TCS en de ADAC kennen uiteindelijk slechts aan vijf banden de vermelding ‘aanbevolen’ toe. Maar de automobielclubs waarschuwen wel voor de middelmatige prestaties op natte wegen.

De Continental ContiVanContact 200 is vrij evenwichtig en maakt zelfs deel uit van de beste banden op natte wegen. De goede duurzaamheid en het lage brandstofverbruik gaan echter ten koste van de efficiëntie op droge wegen. De Nokian cLine biedt gelijkwaardige prestaties met een iets efficiënter resultaat op dit oppervlak, maar heeft slechts een kilometerrendement van 30.000 kilometer. De Pirelli Carrier heeft hier geen last van en belooft 50.000 kilometer en goede basisprestaties.

De Goodyear EfficientGrip Cargo vertoont gelijkwaardige kenmerken met een iets hoger prestatieniveau, voornamelijk op droge wegen. Goodyear geeft voor deze bestelwagenband een levensduur van 60.000 kilometer aan. 

De Apollo Altrust is, volgens de ADAC en de TCS, de beste band voor bedrijfswagens. Hij verkrijgt de beste score op zowel droge als natte wegen maar heeft een iets lager kilometerrendement vergeleken met de andere banden.

Gewone autobanden voor bedrijfswagens?

De test van de ADAC en de TCS legt het accent op veiligheid, hoofdzakelijk op nat wegdek. Om een vergelijking te kunnen maken met de banden voor bedrijfswagens, werd er een remtest uitgevoerd met een ‘klassieke’ zomerband voor personenauto’s. De Apollo Altrust, die als beste uit de test komt binnen zijn categorie, heeft 47 meter nodig om tot stilstand te komen. De zomerband heeft een bijna 10 meter kortere remweg.

De automobielclubs raden in sommige gevallen (gebruik door een particulier, weinig kilometers…) aan een vergelijking te maken met gewone banden voor personenauto’s in de door de fabrikant van het voertuig gehomologeerde bandenmaten.

Band Klassement Levensduur
Apollo Altrust 1 31.000 km
Goodyear EfficientGrip Cargo 2= 59.000 km
Pirelli Carrier 2= 49.000 km
Nokian cLine 4 31.000 km
Continental ContiVan Contact 200 5 43.000 km
Maxxis Vansmart MCV3+ 6 52.000 km
Kumho Portran KC53 7 39.000 km
Falken Linam Van01 8= 53.000 km
Uniroyal RainMax 3 8= 53.000 km
Michelin Agilis + 10 67.000 km
Fulda Conveo Tour 2 11= 75.000 km
Nexen Rodian CTB 11= 31.000 km
Sava Trenta 2 11= 81.000 km
Semperit Van-Life 2 14 48.000 km
Hankook Vantra LT 15= 38.000 km
Kleber Transpro 15= 47.000 km

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel