Vergelijk autobanden tegen de laagste prijs!

Sportbandentest 2021: 10 door Auto Zeitung vergeleken UHP banden

Het Duitse tijdschrift Auto Zeitung heeft de 10 beste (UHP) sportbanden in de maat 225/40 R18 getest en met elkaar vergeleken. Deze maat is tevens geschikt voor talloze andere compacte en sportieve sedans. De banden werden gemonteerd onder de nieuwe Seat Leon 1.5 eTSI met 150 pk.

UHP sportbandentest: de vergelijkende test van Auto Zeitung van de beste banden van 2021 wat betreft sportief rijgedrag

© Auto Zeitung - Franck Ratering

De 10 beste UHP banden onder de loep

Het afgelopen jaar vergeleek Auto Zeitung 20 banden in de maat 225/50 R17. Voor de editie van 2021 heeft het Duitse blad ervoor gekozen banden met een grotere diameter te testen en veeleisender te zijn op het gebied van de prestaties. De keuze viel dus op de maat 225/40 R18 met een selectie van 10 UHP (Ultra High Performances) banden:

Voor dit vergelijkend onderzoek heeft Auto Zeitung de tests uitgevoerd met een Seat Leon 1.5 eTSI met 150 pk. De verkozen maat is tevens geschikt voor talloze compacte en krachtige sedans zoals de Audi A3, BMW 1-,2- en 3-Serie, Mercedes A- en CLA-klasse, Volkswagen Golf en Golf GTI, Volvo V40, V60 en vele anderen.

Zwakke resultaten op droog of nat wegdek

Hoewel alle banden een A op het Europese bandenlabel scoren voor remmen op nat wegdek, lopen de verschillen tussen de banden op dit oppervlak hoog op. Binnen deze test bedraagt het verschil tussen de beste en slechtste band wel 9 meter. De Dunlop, Nexen en Hankook banden worden om deze reden dan ook niet aangeraden door Auto Zeitung. 

De Hankook Ventus S1 evo3 en Dunlop Sport Maxx RT2 banden vertonen goede resultaten op droog wegdek met dynamisch rijgedrag. De Nexen N’Fera Sport biedt volgens het blad daarentegen in beide situaties ontoereikende resultaten.

Dit geldt tevens voor de Nokian Powerproof, die echter prima scoort op een nat wegdek, en de Maxxis Victra Sport 5. Ze bieden vrij goede prestaties op droog wegdek, vooral de Maxxis band die op deze ondergrond niet onderdoet voor de beste banden, maar de remafstanden op nat wegdek zijn nog te lang.

 

Nokian Powerproof test Portugal

rezulteo heeft de UHP Nokian Powerproof zomerband getest op het Portimao circuit in Portugal © Nokian

Een top 5 van ultra high performance banden

De Falken Azenis FK510 wist indruk te maken op Auto Zeitung door de uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding en het hoge prestatieniveau op nat wegdek. Dit leidt helaas tot een wat hoge rolweerstand. Het Duitse blad betreurt een verminderde zijwaartse geleiding in bochten, hoofdzakelijk op droog wegdek.

Op droog wegdek komt de Michelin Pilot Sport 4 als beste uit de bus met hele korte remafstanden en dynamisch en veilig rijgedrag ondanks volgens Auto Zeitung wat trage stuurreacties in bochten. Hij scoort prima op nat wegdek, maar blijft wat betreft aquaplaning net iets achter op de beste banden, zonder een gevaar tijdens hevige regenval te zijn.

Pirelli vertoont prima resultaten binnen een segment waar de Italiaanse fabrikant in uitblinkt. De P Zero PZ4 is evenwichtig met uitmuntende resultaten op nat wegdek waar zijn rijgedrag, ondanks een lage weerstand tegen aquaplaning, geen gelijke kent.

De Continental PremiumContact 6 is te vergelijken met de Michelin band op droog wegdek, met veilig rijgedrag en optimale remprestaties. Hij kenmerkt zich door een hoogwaardig veiligheidsniveau met korte remwegen en een goede weerstand tegen aquaplaning. 

In tegenstelling tot het afgelopen jaar waarin hij zonder moeite de vergelijkende test van Auto Zeitung op zijn naam schreef, liet de band deze keer echter minder dynamisch en reactief rijgedrag zien dan de overige banden uit de top.

Volgens Auto Zeitung is de Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 de beste UHP band van 2021 in de maat 225/40 R18. Deze band heeft uitstekende resultaten op droog en nat wegdek. Het is vooral het sportieve en comfortabele rijgedrag dat doorslaggevend was voor de beoordeling van het tijdschrift. Daarnaast kenmerkt de Goodyear band zich door een relatief lage rolweerdstand en is het meest evenwichtig en prestatievol van alle geteste producten.

Zijwand Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5

© Goodyear

UHP zomerbanden top 5

De UHP zomerbanden top 5 van 2021 volgens Auto Zeitung

                                         +

                        -

1- Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5

Rijden op droog wegdek, remmen op nat wegdek, brandstofverbruik

2- Continental PremiumContact 6

Veiligheid op droog en nat wegdek

Rijden op nat wegdek

3- Pirelli P Zero PZ4

Rijden op nat wegdek

Aquaplaning

4- Michelin Pilot Sport 4

Rijden op droog wegdek

Aquaplaning

5 - Falken Azenis FK510

Uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding

Brandstofverbruik, zijwaartse geleiding

LEES OOK

ACE Lenkrad bandentest 2021: de zomerbanden met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het tijdschrift van de automobielclub Auto Club Europa, ACE Lenkrad, onthult een nieuwe zomerbandentest voor het jaar 2021. Voor deze vergelijkende test viel de keuze op de maat 225/45 R17 voor de Volkswagen Golf en overige populaire compacte modellen.

Auto Bild UHP bandentest: vergelijking van de 9 beste sportbanden

Het Duitse Blad Auto Bild heeft 9 UHP-banden in de maat 265/35 R20 getest en met elkaar vergeleken. Deze maat is geschikt voor de Ford Mustang GT en overige high performance en sportauto’s. Wat zijn de beste sportbanden voor de komende zomer?

Vergelijkende SUV bandentest 2021: test van de 10 beste banden door Auto Bild

Het Duitse autoblad Auto Bild heeft 10 verschillende banden voor compacte SUV’s en cross-overs in de maat 215/60 R17 getest en met elkaar vergeleken. De resultaten wijzen een hoog prestatieniveau uit, behalve voor één band die dan ook niet aanbevolen wordt.

Vergelijkende zomerbandentest 2021: 53 door Auto Bild geteste banden in 205/55 R16

Het Duitse tijdschrift Auto Bild heeft 53 zomerbanden in de uiterst populaire maat 205/55 R16 getest en met elkaar vergeleken. Na een eerste ronde gaan slechts de 20 banden met de kortste remafstanden door met de test.

Door verder te surfen op deze website, accepteer je het gebruik van cookies zodat we de inhoud en adviezen kunnen aanpassen aan jouw interesses en bezoekerstatistieken kunnen verzamelen. Voor meer informatie, raadpleeg onze algemene voorwaarden.