Rezulteo
Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

SUV zomerbandentest 2019: vergelijkende test door Auto Motor und Sport

Voor hun vergelijkende SUV bandentest 2019 heeft het Duitse blad Auto Motor und Sport 11 zomerbanden in de maat 215/55 R17 getest en met elkaar vergeleken.

Auto Motor und Sport: SUV bandentest zomerbanden 2019

Het Duitse blad AMS heeft 11 zomerbanden voor compacte SUV’s getest en met elkaar vergeleken © Auto Motor und Sport

Bandentest SUV zomerbanden

SUV’s zijn helemaal in en passen zich aan smallere wegen en het stadsverkeer aan. Ze zijn krachtiger en zwaarder dan standaard stadsauto’s en hebben dus specifieke banden voor zowel het weggebruik als het stadsverkeer nodig. Auto Motor und Sport biedt ons dan ook een nieuwe vergelijkende bandentest aan voor compacte SUV’s zoals de Opel Mokka, Skoda Karoq, Seat Ateca, Hyundai Kona en de Audi Q2. Het tijdschrift koos echter voor een Volkswagen T-Roc om 11 SUV banden in de maat 215/55 R17 te testen en de beste te kunnen selecteren:

Auto Motor und Sport beste SUV bandetest 2019

© Auto Motor und Sport

2 ‘minder aanbevolen’ banden

De Toyo Proxes CF2 SUV heeft een vrij lage prijs ten opzichte van zijn concurrenten maar biedt toch een goed rijcomfort en correcte prestaties op droge wegen. Op natte wegen houdt hij echter minder goed stand en is met name niet voldoende bestand tegen aquaplaning.

De Nexen N’blue HD Plus heeft vrij voorspelbaar rijgedrag en voelt redelijk veilig aan ondanks een ietwat lage grip op de diverse testoppervlakken. Hierdoor heeft de band te hoge remafstanden vergeleken met de overige geteste banden.

2 ‘onder voorbehoud aanbevolen’ banden

De Giti Premium H1 heeft moeite om goed te presteren op natte wegen. Door zijn neiging tot oversturing en de langere remwegen op dit oppervlak kan hij niet hoger opklimmen binnen het eindklassement. Hij presteert vrij goed op droge wegen, hoofdzakelijk door de handling en het rijcomfort ondanks wat trage stuurreacties en veel te lange remwegen. 

De Falken Ziex ZE310 Ecorun is helemaal op zijn gemak op droge wegen met goede stuurreacties en dynamisch rijgedrag ondanks een neiging tot ondersturing. Hij heeft korte remwegen op zowel droge als natte wegen. Hij heeft echter een vrij hoge rolweerstand en iets minder stuurprecisie op natte wegen.

7 ‘aanbevolen’ banden

Hoewel hij onlangs vervangen werd door de Continental PremiumContact 6, deed de ContiPremiumContact 5 toch aan deze test van Auto Motor und Sport mee. De nieuwe band was te laat beschikbaar ten opzichte van de door het Duitse blad voorziene testdatum. De ‘oude’ band biedt goede prestaties hoofdzakelijk op natte wegen met korte remwegen en een goede weerstand tegen aquaplaning. Op droge wegen vertoont hij echter enkele zwakke punten, vooral een neiging tot ondersturing en remwegen die tot de langste van de test op dit oppervlak behoren. Hij heeft daarentegen een zeer lage rolweerstand. Auto Motor und Sport constateert dat het verouderde model van de Duitse fabrikant niet met de recente topbanden kan rivaliseren.

De Goodyear EfficientGrip Performance maakt deel uit van de duurste banden van de test. Dit is echter niet voor niets; hij is betrouwbaar op zowel droog als nat asfalt. Door de stabiele stuurreacties en het veilige rijgedrag is het volgens Auto Motor und Sport een uitmuntende band. Hij is efficiënt tegen aquaplaning, maar heeft toch een lichte neiging tot ondersturing op droge wegen.

De Hankook Ventus Prime 3 kenmerkt zich door korte remwegen en efficiënte remprestaties op droge en natte wegen. Helaas haalt hij geen evenwichtige resultaten voor de overige testcriteria. Op droge wegen is het wel een vrij efficiënte band. Op wegdek heeft hij ietwat trage stuurreacties en ontbreekt het de band aan stuurprecisie.

De Pirelli Cinturato P7 biedt hoogwaardig sportgedrag op de weg. Ondanks een lage weerstand tegen aquaplaning, scoort hij vrij goed op natte wegen met onder andere de kortste remwegen van de test op dit oppervlak. Hoewel hij op droge wegen iets na de beste banden van de test tot stilstand komt, compenseert de Cinturato P7 dit door zijn dynamische en comfortabele rijgedrag.

De Michelin Primacy 4 is de duurste band van de vergelijkende test, maar is zijn prijs dubbel en dwars waard. Deze uiterst evenwichtige band heeft volgens de test de beste remwegen op droog wegdek. Hij is eenvoudig onder controle te houden maar heeft ietwat moeite bij het rijden op natte wegen. De Primacy 4 is tevens de band met de laagste rolweerstand van de vergelijkende test.

De enigszins lange remweg op natte wegen van de Bridgestone Turanza T005 is het enige minpuntje van deze uiterst evenwichtige band. Hij biedt goede zijwaartse grip op natte wegen evenals nauwkeurige handling op hoge snelheid. Hij heeft een lage rolweerstand en biedt uitstekend rijcomfort.

Volgens Auto Motor und Sport is de gloednieuwe Nokian WetProof de beste SUV zomerband van 2019. Hij heeft de kortste remweg op natte wegen en komt op droge wegen, op slechts 10 cm na de beste band tot stilstand. Bij de rijtests op circuit behaalt hij de tweede plaats op een nat wegdek en komt hij als winnaar uit de bus op droog asfalt. Hij heeft wel een ietwat hogere rolweerstand maar biedt daarnaast goed rijcomfort.

Band

Klassement

Plus- en minpunten

Nokian WetProof

1

Beste band wat betreft rijden en remmen, hoge rolweerstand

Bridgestone Turanza T005

2=

Goed op alle vlakken, ietwat lange remweg op natte wegen

Michelin Primacy 4

2=

Uiterst evenwichtige band, enkele zwakke punten op natte wegen

Pirelli Cinturato P1

4=

Sportieve band, ietwat lange remweg op droge wegen

Hankook Ventus Prime 3 K125

4=

Goed evenwicht tussen natte en droge wegen bij het remmen, niet bij het rijden

Goodyear EfficientGrip Performance

4=

Goed op natte wegen, ondersturing op droge wegen

Continental ContiPremiumContact 5

7

Goed op natte wegen, minder goed op droge wegen

Falken Ziex ZE310 EcoRun

8

Korte remweg, zeer hoge rolweerstand

Giti Premium H1

9

Oversturing op natte wegen, comfortabel

Nexen N’Blue 4season

10

Lange remweg, veilig rijgedrag

Toyo Proxes CF2

11

Goed op droge wegen, minder goed op nat

LEES OOK

De 10 beste sportbanden van 2020 voor de Mercedes-AMG C63 volgens Auto Bild

In deze nieuwe bandentest neemt Auto Bild een uitmuntende sportwagen onder de loep: de Mercedes-AMG C63. Een auto uitgerust met afwijkende bandenmaten op de voor- en achterwielen om het sportieve rijgedrag te accentueren dankzij een veel breder rolvlak.

De Auto Bild zomerbandentest voor 4WD’s en SUV’s van 2020: de beste banden voor de BMW X5

Het Duitse autoblad Auto Bild heeft 10 verschillende banden voor SUV’s en 4WD’s in de maat 255/55 R18 getest en met elkaar vergeleken. Droog wegdek, nat wegdek, grind, zand, aarde... Lees meer over de beste banden voor dit type off-road voertuigen.

De Auto Motor und Sport bandentest 2020: de beste UHP banden voor sportsedans

Het Duitse tijdschrift Auto Motor und Sport heeft 11 zomerbanden in de maat 225/45 R18 onder de BMW 3 serie vergeleken. De gelegenheid om de beste banden aan te wijzen op het gebied van prestaties en rijplezier.

De Auto Zeitung HP bandentest 2020: 20 onderling vergeleken banden onder de BMW 3-serie

Auto Zeitung heeft de prestaties van 20 High Performance zomerbanden in de maat 225/50 R17 voor de BMW 3-Serie en gelijksoortige modellen met elkaar vergeleken. Een test die opnieuw uitgewezen heeft dat er een prijskaartje hangt aan een rijervaring zonder compromis.