Vind de beste banden voor de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

We waren aanwezig bij de presentatie van de nieuwe UHP Nokian Powerproof zomerband

Nokian heeft met de lancering van de Powerproof opnieuw bewezen dat high performance in zijn DNA verankerd ligt. Onder het wakend oog van de vermaarde Finse coureur Mika Hakkinen werd er op het circuit van Portimao een nieuwe band getest. We zijn polshoogte gaan nemen of de door Nokian aangekondigde prestaties waargemaakt werden.

Nokian Powerproof test Portugal

rezulteo heeft de UHP Nokian Powerproof zomerband getest op het Portimao circuit in Portugal © Nokian

Een nieuwe wending voor de strategie

Nokian Tyres is de meest noordelijke bandenfabrikant ter wereld en wereldwijd bekend en erkend om zijn expertise op het gebied van (extra stevige) winterbanden. Maar sinds enkele jaren wil het merk zijn horizon verbreden door zich te richten op de ontwikkeling van de zomerreeksen. Een strategie die al volop toegepast wordt met producten zoals de WR G2 of anders nog de Zline en voortgezet wordt met de nieuwe Powerproof en Wetproof. 

Om zijn doelen te bereiken heeft Nokian zich aan de markt aangepast en flink geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling wat blijkt uit de opzet van een nieuw in Spanje gevestigd centrum. De fabrikant heeft zich bij de ontwikkeling van nieuwe banden gebaseerd op de behoeften van zijn klanten door enquêtes te houden om inzicht in hun daadwerkelijke verwachtingen van zomerbanden te krijgen, te weten: grip op natte wegen, stabiliteit en veiligheid. Dit geldt met name bij sportief rijgedrag.

Nokian Powerproof dual zone

© Nokian

De nieuwe Nokian Powerproof zomerband

De nieuwe Powerproof is het resultaat van meer dan vier jaar ontwikkeling en maakt gebruik van de beste Nokian technologieën, vooral op het gebied van high performance. Hij is dan ook uitgerust met de 'Dual Zone Safety' voor het behoud van een zo groot mogelijk contactvlak op zowel doornatte wegen als het hete asfalt van de Andalusische wegen. De stijfheid van de schouders werd herzien voor verhoogde stuurprecisie. De 'Wet Safety Zone' verwijdert het water op efficiënte wijze voor betere prestaties op natte wegen.

Het rolvlak werd bewerkt om bestand te zijn tegen extreme situaties en de problemen van krachtige sportauto's aan te kunnen. Het bestaat uit een complexe rubbercompound voor een duurzame en stevige band. Want we moeten niet vergeten dat het bovenal een wegband is en de performance niet ten koste van andere criteria mag gaan.

De juiste band voor wie?

De nieuwe Nokian Powerproof zomerband is een luxe band uit het UHP segment. Hij werd speciaal ontworpen voor wisselend zomerweer en de diverse types wegdekken in Europa. De Nokian Powerproof is een uitstekende keuze voor automobilisten die veiligheid voorop stellen maar ook van optimaal rijplezier willen genieten. Hij is bestemd voor krachtige en sportauto's met homologaties van banden met snelheidsindexen van (270 km / uur) tot Y (300 km / uur).

Test Nokian Powerproof Audi RS5

© Nokian

Wij hebben deze band getest

We kregen de kans om deze band zowel op de weg als op het circuit van Portimao in Portugal te testen. Dit internationale, technische en glooiende circuit is perfect om de talloze facetten van een sportband te onthullen.

De eerste test op de weg stelde ons niet in staat om een objectief oordeel over de band te krijgen. Bij dit soort tests gaat het er vaak om de veelzijdigheid en het comfort van de band te benadrukken en aan te tonen dat deze in dagelijkse situaties doet wat er van een band verwacht wordt. Zoals voorzien volbrengt de Powerproof deze taken zonder problemen.

Vervolgens brak het interessante deel van de tests aan, het rijden op circuit onder de Audi RS5, een gewoonte bij Nokian. Direct na de eerste bochten zet de Powerproof de toon. Hij biedt uiterst precieze stuurreacties en elke stuurhoek uit zich door een directe koerswijziging. De band biedt optimaal rijplezier en een onbetwistbaar gevoel van hoogwaardige efficiëntie. Op de snelle en hobbelige delen slipt de band niet weg, vangt de hobbels op en vertoont continu veilig rijgedrag.

Mika Hakkinen Nokian Powerproof

© Nokian

De test werd afgesloten met een rit in de Mercedes C 43 AMG met de tweevoudig wereldkampioen Formule 1 racen, Mika Hakkinen. De coureur heeft ons zo kunnen uitleggen hoe hij heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van deze band. Hij heeft ons tevens de verkregen resultaten geshowd. Een overtuigende demonstratie die alle capaciteiten van de band in de schijnwerpers zet.

Mika Häkkinen is overigens niet alleen merkambassadeur van Nokian Tyres, hij deelt tevens zijn bij de tests opgedane ervaring tijdens de ontwikkeling.

Nokian heeft beroep gedaan op het onafhankelijke instituut TüV SüD om de prestaties van de Powerproof te vergelijken met sommige van zijn concurrenten. De voor bepaalde prestaties vermelde resultaten bevestigen het onmiskenbare concurrentievermogen van dit product. We wachten echter de volledige testresultaten af om te weten hoe de band zich daadwerkelijk binnen dit marktsegment plaatst.

Beschikbaarheid

Hij zal verkrijgbaar zijn in 51 maten voor velgdiameters van 17 t/m 20 inch. De Nokian Powerproof zal vanaf de lente 2019 verkocht worden.

LEES OOK

AutoExpress HP zomerbanden test 2018: een nek aan nek race

Wat zijn de beste High Performance banden op de markt anno 2018? AutoExpress probeert in zijn laatste nummer een antwoord op deze vraag te geven. De Britse variant van AutoWeek heeft 10 HP zomerbanden in de maat 225/45 R17 met elkaar vergeleken op het Uvalde circuit in Texas.

De 4x4 bandentest van AutoBild: M+S en 3PMSF, een garantie voor winterprestaties?

AutoBild heeft 6 all season banden, 2 all terrain banden, 1 zomerband en 1 winterband met elkaar vergeleken om de wintercapaciteiten van all season banden aan te tonen.

De All season banden test van TCS

Touring Club heeft voor een nieuwe vergelijkende bandentest 9 all season banden getest voor velgdiameter 14 inch. Hoewel ze niet kunnen tippen aan echte zomer- of winterbanden, bieden ze een goed compromis.

Het clubblad ACE Lenkrad vergelijkt 11 zomerbanden in 18 inch

ACE Lenkrad, het blad van Auto Club Europe, testte 11 verschillende zomerbanden in de maat 235/45 ZR18. Hieruit blijkt dat de duurste banden niet altijd de beste deal zijn.