De Zwitserse Touringclub heeft - samen met de Duitse automobielclub ADAC - hun nieuwe zomerbandentest voor het jaar 2019 uitgebracht. De Zwitserse vereniging vergelijkt 16 zomerbanden voor stadsauto’s, waaronder één 'mystery guest'.

Door Gepubliceerd Op: juni 18, 2021Categorieën: Tests en vergelijkingen988 woorden5.3 min gelezen
Bandentest van de beste zomerbanden voor stadsauto’s 2019: de vergelijkende test van ADAC
De beste zomerbanden voor stadsauto’s getest door de ADAC en de TCS. © Adobe

16 geteste zomerbanden voor stadsauto’s

Hoewel de winter nog niet voorbij is, breekt voor de Zwitserse Touringclub (TCS) het zomerbanden seizoen alweer aan. De Zwitserse Automobielvereniging heeft, zoals gewoonlijk voor grootscheepse bandentesten, samengewerkt met de Duitse Allgemeiner Deutscher Automobil-Club, beter bekend onder de afkorting ADAC. Voor deze zomerbandentest 2019 koos de club ervoor 16 banden in de bandenmaat 185/65 R15 88H te testen die gemonteerd worden onder stadsauto’s zoals de Citroën C3, DS3, Dacia Sandero, Hyundai i20, Fiat Punto, KIA Cee’d, Mercedes A-Klasse, Opel Corsa, Peugeot 207, Renault Clio, Seat Ibiza of de Volkswagen Polo:

De Michelin CrossClimate + werd, ondanks het feit dat dit een all season band is, toch in deze test opgenomen.

De 16 banden werden tijdens dit onderzoek aan talloze, over 6 categorieën verdeelde, testen blootgesteld: droog wegdek, nat wegdek, comfort, brandstofverbruik, slijtage en reactievermogen op hoge snelheid. De twee eerste categorieën bepalen voor 60% de score.

14 ‘aanbevolen’ banden

Ondanks het grote aantal geteste banden, valt er geen enkele band buiten de normen van de ADAC en de TCS.

Alhoewel hij net binnen de normen blijft, biedt de Chinese band Linglong Green-Max HP010 vrij goede resultaten op natte wegen. Hij is minder efficiënt dan zijn concurrenten op droge wegen en scoort voornamelijk veel slechter op het gebied van duurzaamheid.

De Pirelli Cinturato P1 Verde is vrij efficiënt op nat wegdek maar krijgt samen met de Hankook Kinergy Eco 2 de slechtste beoordeling voor het rijden op droge wegen. Ze behalen tevens dezelfde eindscore.

De Petlas Imperium PT515 is volgens de bandentest niet efficiënt op natte wegen en krijgt tevens de slechtste beoordeling op droge wegen. Dankzij de lage rolweerstand en de correcte levensduur behaalt hij echter geen slechte eindscore.

Zelfs al is de Giti GitiSynergy E1 de stilste band van de vergelijkende test, kunnen we de enigszins zwakke resultaten op droge en natte wegen niet over het hoofd zien. Dankzij de lage rolweerstand komt hij echter als één van de beste uit de bus voor de brandstofbesparingen. Deze kenmerken zijn ook terug te vinden bij de Semperit Comfort-Life 2 die daarnaast beter presteert op natte wegen.

De Falken Ziex ZE310 Ecorun is uiterst efficiënt op droge wegen maar volgens de ADAC en de TCS ontbreekt het deze band aan evenwichtige prestaties. Hij komt echter goed uit de slijtagetest.

Falken Ziex ZE310 Ecorun
 © Falken

Het tegenovergestelde is waar voor de Continental ContiPremiumContact 5 die juist op alle vlakken goed scoort, op uitzondering van duurzaamheid. Deze laatste band is volgens de ADAC overigens een uitstekende keuze voor bestuurders die weinig kilometers maken.

De evenwichtige Toyo Proxes CF2 is eveneens een goede keuze. Deze band verkrijgt zelfs de beste beoordeling voor de rolweerstand en haalt één van de hoogste scores voor het rijden op droge wegen. Door de ietwat zwakke resultaten op natte wegen kan hij helaas niet hogerop klimmen.

Toyo Proxes CF2
© Toyo

De Maxxis Mecotra 3 behaalt de beste resultaten bij de tests voor het brandstofverbruik. Hij vertoont minder goede prestaties op natte wegen wat, ondanks het uitstekende rijgedrag op droge wegen, zijn eindscore omlaag drukt. Hij is één van de goedkoopste banden van de test.

De Kumho Ecowing ES01 biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding dankzij de lage rolweerstand en de lange levensduur. Hij is echter niet volledig overtuigend door de wat zwakke resultaten op droge en natte wegen.

Kumho Ecowing ES01
© Kumho

De Firestone Roadhawk verkrijgt de beste score van de vergelijkende test voor het rijden op droge wegen. Hij is helaas niet evenwichtig genoeg om tot de top van het klassement door te dringen. De ADAC en de TCS hebben ietwat zwakke resultaten op natte wegen waargenomen. Wat betreft het brandstofverbruik eindigt de band onderaan het klassement.

Firestone Roadhawk
© Firestone 

Door het enigszins gebrekkige rijgedrag op natte wegen grijpt de Goodyear EfficientGrip Performance net naast de beste beoordeling van de ADAC. Hij is daarnaast wel zeer efficiënt op droge wegen en is slijtbestendig en vrij zuinig.

Goodyear EfficientGrip Performance
© : Goodyear

De mystery guest van deze test, de Michelin CrossClimate +, komt met stip op de derde plaats binnen. Hij staat op de laagste trede van het podium maar behoort tot de beste banden op natte wegen en biedt een indrukwekkende duurzaamheid. De rolweerstand is iets hoger dan die van zijn concurrenten net als de remafstanden op drogen wegen. Al met al bewijzen de ADAC en de TCS met deze bandentest dat een all season band een daadwerkelijk alternatief voor de zomerband kan zijn.

Michelin CrossClimate +
© rezulteo

2 ‘sterk aanbevolen’ zomerbanden

De Vredestein Sportrac 5 steekt met kop en schouders boven de andere banden uit en biedt volgens de ADAC en de TCS uiterst evenwichtige prestaties. De Duitse en Zwitserse automobielclubs zijn van mening dat hij geen enkel zwak punt vertoont. Op de CrossClimate + na is het de band met de langste levensduur. Hij is tevens één van de weinige banden die geen compromis maakt tussen prestaties op natte wegen en brandstofbesparingen.

De onbetwistbare winnaar van deze test is overigens de gloednieuwe Bridgestone Turanza T005. De band die vorig jaar is uitgebracht biedt eenvoudigweg de beste prestaties op zowel droge als natte wegen. Deze vrij zuinige band is tevens slijtbestendig. Hij is alleen iets lawaaieriger dan zijn concurrenten. Dit heeft echter geen negatieve impact op zijn eindscore.

De Turanza T005 werd door de ADAC en de TCS dan ook uitgeroepen tot de beste zomerband van 2019.

Bridgestone Turanza T005
© Bridgestone / Tom Joy
Autoband Eindklassement
Bridgestone Turanza T005 1
Vredestein Sportrac 5 2
Michelin CrossClimate + 3
Goodyear EfficientGrip Performance 4
Firestone Roadhawk 5=
Kumho Ecowing ES01 5=
Maxxis Mecotra 3 5=
Toyo Proxes CF2 5=
Continental ContiPremiumContact 5 9=
Falken Ziex ZE310 Ecorun 9=
Semperit Comfort-Life 2 9=
Giti GitiSynergy E1 12
Petlas Imperium PT515 13
Hankook Kinergy Eco 2 14=
Pirelli Cinturato P1 Verde 14=
Linglong Green-Max HP010 16

De video van de complete test van de Zwitserse Touringclub (franstalig):

https://youtu.be/tOKpD0BgGmk

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel