Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Zomerbandentest 2019: de vergelijkende test van Auto Zeitung voor toerauto’s in 18”

Auto Zeitung heeft 9 zomerbanden en 1 all season band geselecteerd voor zijn bandentest van het jaar 2019. Voor de meeste banden kwamen de resultaten overeen met de verwachtingen van het blad, maar sommige banden zorgden voor een verrassend effect.

Auto Zeitung zomerbandentest 2019

Auto Zeitung heeft in zijn laatste vergelijkende test van 2019 tien banden voor gezins- en toerauto’s onder de loep genomen © Auto Zeitung

10 geteste banden

Het testseizoen van autobanden is in volle gang! Na de vergelijkende test van zomerbanden voor stadsauto’s, SUV’s en sportauto’s van Auto Bild, is het nu de beurt aan een ander Duits tijdschrift om de resultaten van hun bandentest te onthullen. Auto Zeitung heeft 10 banden in de maat 235/45 R18 getest die uiterst populair zijn voor compacte of toerauto’s zoals de Opel Astra, Insignia, Peugeot 508, Skoda Superb, Volkswagen Passat of de Ford Mondeo / de S-Max. Naast de 9 zomerbanden, heeft het Duitse blad besloten een all season band, de Michelin CrossClimate +, aan deze test toe te voegen:

De diverse tests zijn vrij klassiek (snelheid, remmen, comfort…). De prestaties op droog en nat wegdek tellen even zwaar mee voor de eindscore.

Auto Zeitung zomerbandentest 2019 circuit

© Auto Zeitung

De prijs is een betrouwbare indicatie

De Nankang AS1 is verreweg de goedkoopste band van deze vergelijkende test maar heeft dan ook de slechtste prestaties. Met deze band heeft de Skoda Superb Combi van Auto Zeitung 22,7 meter meer nodig dan de beste band om tot stilstand te komen op nat wegdek. Hij is 10 seconden trager op een nat circuit. Op dit wegdek was het tevens moeilijk de auto volledig onder controle te houden. Hoewel het verschil op een droog circuit minder groot is, blijft de Nankang AS1 toch nog de minst efficiënte band van de 10 geteste producten.

De Kumho Ecsta HS51, de op één na goedkoopste band, presteert ietsjes beter maar kan bij lange na niet tippen aan de beste banden. Op natte wegen heeft hij een 18,5 meter langere remweg. Hij kenmerkt zich tevens door trage stuurreacties op een nat circuit. De Kumho heeft echter de beste weerstand tegen aquaplaning van de vergelijkende zomerbandentest.

De Apollo Aspire XP biedt ook een goede weerstand tegen aquaplaning maar heeft te lange remafstanden, met name op natte wegen waar hij pas 11 meter na de beste band tot stilstand komt. Hij presteert tamelijk goed op een droog en nat circuit ondanks de door de te zachte zijwanden veroorzaakte lage zijwaartse grip.

Auto Zeitung zomerbandentest 2019 zijwand

© Auto Zeitung

Het is de Michelin CrossClimate+ die voor de grootste verrassing binnen de test zorgt. Dit is de band met het hoogste prijskaartje. Ondanks het feit dat het een all season band betreft - en dus een compromis tussen een zomer- en een winterband is - biedt hij een goed prestatieniveau. Deze band heeft volgens Auto Zeitung zelfs de kortste remweg op natte wegen. Bij de test op droge wegen wordt hij  echter logischerwijze ingehaald door het merendeel van de andere banden.

De evenwichtige Yokohama BluEarth AE50 band voert zijn job goed uit volgens Auto Zeitung. De band van de Japanse fabrikant biedt niet de beste weerstand tegen aquaplaning maar vertoont goede prestaties bij het remmen en rijden op natte wegen. Hij is tamelijk comfortabel en zuinig en heeft een lage rolweerstand.

Ondanks de ietwat lange remwegen op nat wegdek - 11 meter langer dan de beste band - compenseert de Bridgestone Turanza T005 zich door uitmuntende prestaties op droge wegen. Hij is uiterst efficiënt tegen aquaplaning en heeft ook een zeer lage rolweerstand.

De Pirelli Cinturato P7 kent volgens Auto Zeitung geen echt zwakke punten. Deze vrij evenwichtige band behaalt goede resultaten bij de remtesten, met name op natte wegen. Bij het rijden op circuit, eindigt hij op minder dan een seconde achter de beste band.

De Maxxis Premitra HP5 is één van de goedkoopste banden maar is tevens tamelijk efficiënt. Dit was een grote verrassing voor Auto Zeitung, die de band slechter ingeschat had. Hij eindigt op de 2e plaats bij het remmen op droge wegen, op slechts 40 cm van de 1ste plaats. Op circuit dringt hij op zowel op droog als nat bij elke test door tot de top 3. Dankzij deze prestaties behoort hij tot één van de beste banden van deze vergelijkende test. 

De Michelin Primacy 4, de duurste band op de CrossClimate+ na, behaalt goede resultaten op natte wegen. Hij is volledig op zijn gemak op droog met een mooie 3e plaats bij de remtest en een 2e plaats bij het rijden op een droog circuit. Hij heeft geen echte zwakke punten en heeft de laagste rolweerstand van de geteste banden.

Volgens Auto Zeitung is de Continental PremiumContact 6 echter de beste zomerband van 2019 voor de categorie gezins- en/of toerauto’s. Hij eindigt op de 1ste plaats wat betreft het remmen op droge wegen, het rijden op een droog en nat circuit. Bij het rijden op natte wegen, is het de beste zomerband en wordt slechts verslagen door de Michelin CrossClimate + all season band. Deze comfortabele band is vrij prijzig maar biedt dan ook uitmuntende prestaties.

Band

Klassement

Plus- en minpunten

Continental PremiumContact 6

1

De beste band op natte en droge wegen

Michelin Primacy 4

2

Het beste rijgedrag op droge wegen, hoge prijs

Maxxis Premitra HP5

3

Uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding

Pirelli Cinturato P7

4

Goede algemene resultaten, middelmatig rijgedrag op natte wegen

Bridgestone Turanza T005

5

Goede rijprestaties, enigszins lange remafstanden op natte wegen

Yokohama BluEarth AE50

6

Uiterst evenwichtig, minder efficiënt tegen aquaplaning.

Michelin CrossClimate+

7

De beste remresultaten op natte wegen, minder goed op droge wegen

Apollo Aspire XP

8

Goede weerstand tegen aquaplaning, enigszins lange remafstanden op natte wegen

Kumho Ecsta HS51

9

Goede weerstand tegen aquaplaning, enigszins lange remafstanden

Nankang AS1

10

Gering rolgeluid, geen betrouwbaar rijgedrag op natte wegen

LEES OOK

Test rezulteo 2019: Michelin zet zich in tegen versleten banden die gevaarlijk worden

Michelin heeft ons uitgenodigd in Wenen om via een bandentest hun inzet voor tot op de slijtgrens duurzame banden te belichten. De wet zal binnenkort worden aangepast en de Franse fabrikant onderstreept dat zij het volledig eens zijn met de acties van overheden om de veiligheid op natte wegen wat betreft versleten banden aan te pakken.

Goodyear Eagle F1 Supersport: de test van rezulteo

2019 is vooralsnog een topjaar voor sportbanden. Goodyear slaat een grote slag binnen dit sterk groeiende segment dankzij de nieuwkomer binnen de Eagle F1 reeks. Deze krijgt de naam Supersport en wordt in drie verschillende versies uitgebracht.

All season SUV bandentest van 2019: de beste all season banden volgens Auto Bild

Het tijdschrift Auto Bild heeft 7 all season banden getest onder dezelfde omstandigheden als hun normale winter- en zomerbandentesten en de resultaten met elkaar vergeleken. Het Duitse blad koos ervoor de bandenmaat 235/55 R19 voor SUV’s te testen.

Zomerbandentest 2019 voor compacte auto’s: ACE Lenkrad vergelijkt de beste banden

Het blad van de Duitse automobielclub ACE Lenkrad onthult zijn laatste zomerbandentest voor 2019. Dit jaar werden er 9 banden in de maat 205/55 R16 met elkaar vergeleken.