Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Zomerbandentest 2019 voor compacte auto’s: ACE Lenkrad vergelijkt de beste banden

Het blad van de Duitse automobielclub ACE Lenkrad onthult zijn laatste zomerbandentest voor 2019. Dit jaar werden er 9 banden in de maat 205/55 R16 met elkaar vergeleken.

Zomerbandentest 2019 voor compacte auto’s: ACE Lenkrad vergelijkt de beste banden

Het Duitse blad ACE Lenkrad heeft in het testcenter van Bridgestone 9 zomerbanden onder een Skoda Octavia getest © ACE Lenkrad

9 geteste banden voor compacte auto’s

ACE Lenkrad is het officiële tijdschrift van de Duitse Auto Club Europe. Deze club heeft meer dan 620.000 leden en is de op één na grootste club van het land. Nu de zomer nadert, biedt hij een vergelijkende test van banden voor compacte auto’s in de populaire maat 205/55 R16. Deze maat is geschikt voor modellen zoals de Audi A3, Citroën C4, Ford Focus, Mercedes-Benz A-Klasse, B-Klasse en C-Klasse, Opel Astra, Peugeot 2008, Renault Megane, Seat Leon, Volvo V40, Volkswagen Golf of Passat...

Het blad besloot 9 zomerbanden te testen onder een Skoda Octavia:

ACE Lenkrad heeft de diverse tests uitgevoerd in het Italiaanse testcentrum van Bridgestone. De resultaten op natte wegen tellen voor 40% mee binnen de eindscore. De prestaties op droge wegen iets meer dan 30%, terwijl de prijs, het rolgeluid en de rolweerstand de score compleet maken.

Test ACE Lenkrad remweg nat wegdek

© ACE Lenkrad

Geen enorme minpunten

Voor de editie 2019 van deze grote vergelijkende bandentest onderstreept ACE Lenkrad met name het hoogwaardige niveau van de geteste producten.

De Pirelli Cinturato P7 is de enige band die slechts onder voorbehoud aanbevolen wordt. De band van de Italiaanse fabrikant blijft iets achter vergeleken met de prestaties van zijn concurrenten en was het minst efficiënt bij de tests op droge wegen. Hij behaalt tevens de op één na laatste plaats op natte wegen ondanks de korte remwegen op dit oppervlak.

De Michelin Primacy 4 scoort iets beter dankzij zijn goede remprestaties op natte wegen. Maar hij is niet overtuigend genoeg op droge wegen met voornamelijk langere remwegen dan de beste banden. De band van de Franse fabrikant is tevens de duurste band van de tests, wat uiteraard niet meewerkt.

Test ACE Lenkrad bruit

© ACE Lenkrad

De Hankook Ventus Prime 3 is de goedkoopste band van de vergelijkende test van ACE Lenkrad. Een specifieke eigenschap die enigszins het rijgedrag op natte wegen compenseert, met name bij aquaplaning. Op natte wegen wisselt hij af tussen boven- en ondersturing waardoor hij soms onvoorspelbaar rijgedrag vertoont. Op droge wegen houdt hij redelijk stand met een korte remweg en vrij snelle en precieze stuurreacties.

De Goodyear EfficientGrip Performance behaalt dezelfde eindscore maar niet om dezelfde redenen. Hij heeft langere remafstanden op natte wegen maar biedt toch veilig en voorspelbaar rijgedrag op dit oppervlak. ACE Lenkrad kan hetzelfde rijgedrag op droge wegen waarnemen. Wat de prijs betreft, compenseert hij het feit dat hij duurder is dan de Hankook band, met de laagste rolweerstand van de test.

Ondanks de langste remafstanden op natte wegen, blijkt de Falken ZIEX ZE310 Ecorun toch een vrij veilige band op dit oppervlak. Hij biedt de beste weerstand tegen aquaplaning zowel op rechte stukken als in bochten. Hoewel hij ook op droge wegen ietwat traag remt, heeft hij goede stuurreacties. Hij is de goedkoopste maar, door de hoge rolweerstand, ook de minste zuinige band.

Test ACE Lenkrad aquaplaning

© ACE Lenkrad

De Bridgestone Turanza T005 nadert de top. Deze evenwichtige band heeft, behalve het hoge rolgeluid, geen echte minpunten. Hij deelt de eerste plaats voor de tests op droge wegen met korte remwegen en veilig rijgedrag. Het ontbreekt de band net aan wat betere prestaties op natte wegen om deze test op zijn naam te schrijven en de vermelding ‘zeer aanbevolen’ te verkrijgen.

De Continental PremiumContact 6 kreeg wel de vermelding ‘zeer aanbevolen’ van ACE Lenkrad. De band van de Duitse fabrikant heeft de kortste remafstand op natte wegen en is het meest efficiënt en het snelst op dit oppervlak ondanks het voorbehoud op het gebied van de bescherming tegen aquaplaning waarbij de band enigszins achterblijft. Op droge wegen deelt hij de eerste plaats met de Bridgestone band. Hij maakt het, volgens het Duitse blad, zelfs voor onervaren chauffeurs eenvoudig het voertuig onder controle te houden.

De Dunlop Sport BluResponse kent vrijwel geen gebreken. Naast een correcte zijwaartse grip op natte wegen, doorstaat de band van de Engelse fabrikant alle tests met glans. Hij biedt hoogwaardige veiligheid tegen aquaplaning en is één van de beste banden op droge wegen. De lage rolweerstand en de gunstige prijs staan garant voor een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding. 

Maar volgens ACE Lenkrad is de nieuwe Nokian WetProof ongetwijfeld de beste zomerband van 2019 voor compacte auto’s. Wij hebben deze in het begin van het jaar getest en dit resultaat bevestigt zijn potentieel. De Finse bandenfabrikant wilde er een ‘regenband’ van maken en lijkt hierin volop geslaagd te zijn. Binnen deze vergelijkende test heeft deze band de kortste remafstand op natte wegen en het meest veilige rijgedrag. De coureurs van ACE Lenkrad onderstrepen de ‘bijna perfecte’ zijwaartse geleiding. Hij houdt ook goed stand op droge wegen en dit alles tegen een redelijke prijs.

Test ACE Lenkrad freinage

© ACE Lenkrad

Band

Klassement

Plus- en minpunten

Nokian WetProof

1

Uitmuntende regenband, goed op droge wegen

Dunlop Sport BluResponse

2

Goed op elk oppervlak

Continental PremiumContact 6

3

Zeer goed op droge wegen, middelmatige weerstand tegen aquaplaning

Bridgestone Turanza T005

4

Zeer goed rijgedrag op droge wegen, hoog rolgeluid

Falken Ziex ZE310 EcoRun

5

De goedkoopste band, lange remafstanden op natte wegen

Goodyear EfficientGrip Performance

6=

Zuinige band, middelmatige prestaties op natte wegen

Hankook Ventus Prime3

6=

Onvoorspelbaar rijgedrag op natte wegen, goedkoopste band

Michelin Primacy 4

8

De duurste band, correct op natte wegen

Pirelli Cinturato P1

9

Korte afstanden op natte wegen, efficiënt rijgedrag

LEES OOK

We hebben de presentatie van de nieuwe UHP Nokian Wetproof zomerband bijgewoond

De fabrikant Nokian streeft ernaar om zich nu niet meer alleen op (extra stevige) winterbanden te richten. Het lanceren van de Wetproof is hier het tastbare bewijs van. Hij wordt gepresenteerd als een echte regenband. We waren bij de presentatie van deze nieuwkomer op het circuit van Portmao, in Portugal.

Test rezulteo 2019: Michelin zet zich in tegen versleten banden die gevaarlijk worden

Michelin heeft ons uitgenodigd in Wenen om via een bandentest hun inzet voor tot op de slijtgrens duurzame banden te belichten. De wet zal binnenkort worden aangepast en de Franse fabrikant onderstreept dat zij het volledig eens zijn met de acties van overheden om de veiligheid op natte wegen wat betreft versleten banden aan te pakken.

Goodyear Eagle F1 Supersport: de test van rezulteo

2019 is vooralsnog een topjaar voor sportbanden. Goodyear slaat een grote slag binnen dit sterk groeiende segment dankzij de nieuwkomer binnen de Eagle F1 reeks. Deze krijgt de naam Supersport en wordt in drie verschillende versies uitgebracht.

All season SUV bandentest van 2019: de beste all season banden volgens Auto Bild

Het tijdschrift Auto Bild heeft 7 all season banden getest onder dezelfde omstandigheden als hun normale winter- en zomerbandentesten en de resultaten met elkaar vergeleken. Het Duitse blad koos ervoor de bandenmaat 235/55 R19 voor SUV’s te testen.