Rezulteo
Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Zomerbandentest 2020: het oordeel van Auto Bild over de 20 beste UHP banden voor sedans

Na de remprestaties van 50 UHP banden in de maat 245/45 R18 100 Y getest te hebben op nat en droog wegdek, heeft Auto Bild de 20 banden met de kortste remweg geselecteerd om extra tests uit te voeren. De grote merken slepen opnieuw de beste plaatsen in de wacht.

Vergelijkende test sportzomerbanden

© Auto Bild

Vergelijkende sportbandentest: welke banden werden getest?

Na de remtest, plaats aan de volledige test! Auto Bild heeft, om te bepalen welke van de 20 finalisten de beste bandvan 2020 is, dezelfde formule aangehouden. Complete tests op diverse oppervlakken met een BMW 5-serie:

Voordat we de beste UHP banden volgens Auto Bild bekend maken, trekt één bepaald merk de aandacht en niet door zijn resultaten maar eerder door zijn afwezigheid: Pirelli. De P Zero deed mee aan de remtest van de eerste selectieronde, maar eindigde hierbij op de 25e plaats van de 50. Een verrassende plek als we dit vergelijken met de door de huidige versie - de P Zero PZ4 - behaalde resultaten. Deze band, in dezelfde maat 245/45 R18 100 Y, schreef namelijk met glans de UHP bandentest van Auto Bild in 2019 op zijn naam. Het Duitse blad heeft zich hoogstwaarschijnlijk vergist in de aangeschafte versie van de band. Voor de test van 2020 heeft Auto Bild dus een verouderd (maar nog verkrijgbaar) model gebruikt terwijl zijn huidige versie zonder moeite een plaats op het podium had kunnen behalen. We raden je dan ook aan bij de aankoop de leeftijd van de band te controleren via de DOT-code.

Hoe kun je de fabricagedatum van een band achterhalen aan de hand van de DOT-code?

QWat zijn volgens Auto Bild de beste UHP zomerbanden?

Wat zijn de beste sportbanden?

                         +

                                          -

1 - Continental PremiumContact 6 (uitmuntend)

Dynamisch en zuinig rijgedrag

Geen

1 - Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 (uitmuntend)

Evenwichtige sportprestaties

Geen

3 - Michelin Pilot Sport 4 (uitmuntend)

Nauwkeurig en veilig rijgedrag

Hoge prijs

4 - Vredestein Ultrac Vorti (uitmuntend)

Uitmuntende grip op alle wegen

Brandstofverbruik

5 - Apollo Aspire XP (uitmuntend)

Handling en uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding

Geen

6 - Nexen N’Fera Sport (uitmuntend)

Prestaties op droog wegdek

Brandstofverbruik

7 - Falken Azenis FK510 (uitmuntend)

uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding

Geen

8 - Nokian Powerproof (goed)

Stuurprecisie en rijgedrag

Kilometerrendement

9 - Firestone Roadhawk (goed)

Evenwichtig rijgedrag

Kilometerrendement

9 - Fulda Sport Control 2 (goed)

Brandstofverbruik

Kilometerrendement

11 - Bridgestone Potenza S001 (bevredigend)

Uitmuntende rijprestaties

Kilometerrendement en brandstofverbruik

12 - Hankook Ventus S1 evo3 (bevredigend)

Remweg op elk type wegdek

Kilometerrendement

13 - Laufenn S Fit EQ+ (bevredigend)

Remmen op droog wegdek 

Kilometerrendement en ondersturing op nat wegdek

14 - Dunlop SportMaxx RT2 (bevredigend)

Remmen op droog wegdek 

Kilometerrendement en remmen op nat wegdek

15 - Kleber Dynaxer UHP (bevredigend)

Kilometerrendement en verbeterde rolweerstand

Zijwaartse grip op droog en nat wegdek

16 - Uniroyal RainSport 3 (bevredigend)

Kilometerrendement en verbeterde rolweerstand

Vertraagde stuurreacties op nat wegdek en ondersturing

17 - Kumho Ecsta PS71 (aanbevolen onder voorbehoud)

Rijgedrag op nat wegdek

Ondersturing op droog wegdek, kilometerrendement en verbeterde rolweerstand

18 - Maxxis Victra Sport 5 (aanbevolen onder voorbehoud)

Wegligging

Kilometerrendement en remmen op nat wegdek

19 - Toyo Proxes Sport (aanbevolen onder voorbehoud)

Aquaplaning

Kilométrage et distance de freinage sur sol mouillé

20 - Zeetex HP 2000 vfm (aanbevolen onder voorbehoud)

Kortere remwegen

Ondersturing op nat wegdek en kilometerrendement

Geen problemen bij het remmen

De eerste door Auto Bild georganiseerde testronde met 50 banden fungeerde als selectieronde om banden met te lange remafstanden af te laten vallen. Deze kunnen in sommige gevallen zelfs als gevaarlijk beschouwd worden. Geen enkele van de 20 finalisten werd dan ook gedegradeerd vanwege het remmen op bijvoorbeeld nat wegdek. De Kumho, Maxxis, Toyo en Zeetex banden worden echter slechts aanbevolen onder voorbehoud. Dit komt door de enigszins zwakke resultaten bij het nemen van bochten op nat wegdek maar bovenal door een te laag kilometerrendement dat niet gerechtvaardigd kan worden door de lage prijs.

Deze waarneming geldt tevens voor de Bridgestone Potenza S001 en Hankook Ventus S1 evo 3 banden die echter hun scores ophalen dankzij uitstekende prestaties op droog en nat wegdek. Ze krijgen hierdoor, net als 4 overige banden, de vermelding “bevredigend”.

De banden Nokian Powerproof, Fulda SportControl 2 en Firestone Roadhawk grijpen net naast de vermelding “uitmuntend” en moeten zich tevredenstellen met de beoordeling “goed” van Auto Bild. Ondanks de uitstekende resultaten bij rijden op nat wegdek, onderstreept het Duitse blad ook voor deze banden het te lage kilometerrendement.

7 als “uitmuntend” beschouwde banden

De eerste 7 banden van de vergelijkende test krijgen de vermelding “uitmuntend” van Auto Bild. 

De Falken Azenis FK510 heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding met een hoog kilometerrendement. Dit geldt tevens voor de Apollo Aspire XP en de Vredestein Ultrac Vorti, ondanks dat deze laatste een iets hogere rolweerstand heeft.

Het podium wordt bezet door de 3 premiummerken Michelin, Continental en Goodyear. De Michelin Pilot Sport 4biedt zeer hoogwaardige prestaties net als zijn 2 concurrenten. Zijn veel hogere prijs is uiteraard wel een minpunt. 

Ten slotte komen er twee banden als winnaar uit de bus bij deze grote Auto Bild UHP zomerbandentest 2020: de Continental Premium Contact 6 en de Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5.

De Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 band wordt beschouwd als een uiterst sportieve band met een dynamische wegligging op zowel droog als nat wegdek. Hij biedt hoogwaardige stuurprecisie en heeft tevens een hoog kilometerrendement tegen een betaalbare prijs.

De Continental Premium Contact 6 band biedt eveneens dynamisch en evenwichtig rijgedrag. Dankzij de besparende eigenschappen (kilometerrendement, prijs, rolweerstand) wordt hij aangewezen als “zuinigste band” naast zijn titel als gedeelde winnaar van de test.

LEES OOK

De Auto Bild zomerbandentest voor 4WD’s en SUV’s van 2020: de beste banden voor de BMW X5

Het Duitse autoblad Auto Bild heeft 10 verschillende banden voor SUV’s en 4WD’s in de maat 255/55 R18 getest en met elkaar vergeleken. Droog wegdek, nat wegdek, grind, zand, aarde... Lees meer over de beste banden voor dit type off-road voertuigen.

De Auto Motor und Sport bandentest 2020: de beste UHP banden voor sportsedans

Het Duitse tijdschrift Auto Motor und Sport heeft 11 zomerbanden in de maat 225/45 R18 onder de BMW 3 serie vergeleken. De gelegenheid om de beste banden aan te wijzen op het gebied van prestaties en rijplezier.

De Auto Zeitung HP bandentest 2020: 20 onderling vergeleken banden onder de BMW 3-serie

Auto Zeitung heeft de prestaties van 20 High Performance zomerbanden in de maat 225/50 R17 voor de BMW 3-Serie en gelijksoortige modellen met elkaar vergeleken. Een test die opnieuw uitgewezen heeft dat er een prijskaartje hangt aan een rijervaring zonder compromis.

De ACE Lenkrad zomerbandentest: de beste B-merk banden

Het bandentestseizoen is in volle gang. Het tijdschrift van de Automobile Club Europa besloot dit jaar een nieuwe weg in te slaan en een test uit te voeren met minder bekende merken. Het blad vergeleek 9 “alternatieven” in de maat 215/55 R17 voor de SUV Audi Q2.