Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Michelin Alpin 6: duurzame prestaties voor extreme winters

Michelin onthult de details van de langverwachte Alpin 6. De fabrikant vernieuwt zijn reeks met een nieuwe, op het komende winterseizoen gerichte band.

De nieuwe Michelin Alpin6 winterband: betere prestaties op sneeuw

De nieuwe Michelin Alpin 6 winterband biedt zelfs in versleten staat betere winterprestaties © Michelin

Een band voor strenge winters

Hoewel Michelin erkent dat de all season banden, en vooral de nieuw uitgebrachte CrossClimate en CrossClimate + banden, een steeds groter deel van de Europese markt beslaan, blijft er toch nog een sterke vraag naar hoogwaardige winterbanden. De Franse fabrikant lanceert dan ook zijn Alpin 6, de vervanger van de Alpin 5, die is gericht op consumenten die gewend zijn aan streng winterweer en hevige sneeuwval.

Om de nieuwe winterband te ontwikkelen ging Michelin naar de op 2.715 meter hoogte gelegen La Bonette pas in de Alpen. Nadat de weg in het winterseizoen werd afgesloten, streek de Franse fabrikant hier neer om op een wegdeel van 15 km tests uit te kunnen voeren. Optrekken, remmen, tractie, zijwaartse grip... Alles werd onder de loep genomen. Michelin heeft tevens zijn band getest te Ivalo in Finland, een plaats boven de noordpoolcirkel die zich kenmerkt door fijne poedersneeuw.

Efficiënt, zelfs in versleten staat

Michelin belooft met de Alpin 6 ongekende prestaties, zelfs bij afgesleten banden. Om dit te bewijzen heeft de fabrikant geen slijtindicator op 4 mm aangebracht. De band blijft prestatievol tot de legale slijtgrens van 1,6 mm. Volgens de door TÜV SÜD uitgevoerde tests, is de remweg van de versleten Alpin 6 wel 5,9 m korter dan die van zijn concurrenten.

De diepte van het rolvlak neemt af naarmate de band verder afslijt. Michelin heeft dan ook een uniek profiel ontworpen dat tijdens het gebruik geleidelijk aan verandert. Bij het slijten van de band komen de zelfblokkerende 3D lamellen op en worden breder voor een efficiënte afvoer van water en sneeuw. De randen worden scherper voor verhoogde grip dankzij de nieuwe sneeuwholtes in druppelvorm. Dit specifieke kenmerk stelt de Michelin Alpin 6 in staat een hoog aantal insnijdingen op het rolvlak te behouden voor een vergroot contactvlak op sneeuw en meer grip.

Michelin Alpin 6

© Michelin

Onder in deze groeven bevinden zich de vermaarde sneeuwholtes in de vorm van waterdruppels. Michelin maakt gebruik van een specifiek kenmerk voor verhoogde grip: de sneeuw-op-sneeuw frictie. De sneeuw blijft onderin in het profiel steken en wordt samengedrukt tot een bal voor verhoogde grip op sneeuw. De Michelin Alpin 6 biedt in vergelijking met zijn voorganger dus verbeterde grip en remkracht op sneeuw.

Michelin Alpin 6

© Michelin

Michelin kwam voor een groot probleem te staan. Hoe meer de band slijt en rubber verliest, hoe stijver het rolvlak waardoor de grip op de sneeuw afneemt. Voor de Alpin 6 heeft de fabrikant uit Clermont-Ferrand dan ook een meerlagig rolvlak ontworpen. Op een bepaald slijtniveau komt er een specifiek rubbercompound met elastomeren tevoorschijn. Deze blijft soepel voor verhoogde grip in de winter en op sneeuw. De compound verlengt tevens de levensduur van de band met gemiddeld 20% ten opzichte van zijn concurrenten.

Michelin_Alpin_6_rubber

© Michelin

Beschikbaarheid

De Michelin Alpin 6 winterband is beschikbaar in 32 maten voor velgdiameters van 15 tot 17 inch bij Nederlandse bandenverkopers. Deze worden in mei 2019 aangevuld met 26 overige maten.

Vergelijk de prijzen van de Michelin Alpin 6 met rezulteo

LEES OOK

Debica brengt zijn nieuwe Frigo SUV2 winterband uit

De Poolse fabrikant Debica heeft zijn nieuwe Frigo SUV 2 onthuld. Deze band is geschikt voor alle winterse weeromstandigheden.

Hankook vernieuwt zijn UHP banden reeks met het uitbrengen van de Ventus S1 evo 3

Hankook presenteert zijn nieuwe UHP band voor personenauto's en SUV's. De Ventus S1 evo 3 streeft ernaar een referentie op de markt te worden.

Top 10 all season banden 2018/2019: de selectie van onze experts

Heb je besloten om dit jaar all season banden te kopen? Om je te helpen bij je keuze, bieden onze bandenexperts je een selectie van de beste all season banden voor het seizoen 2018/2019 aan.

Apollo onthult zijn nieuwe Aspire XP Winter band

De Indiase fabrikant Apollo Tyres heeft zijn nieuwe Aspire XP Winter band onthuld. Hij breidt zijn aanbod maten binnen dit segment hiermee aanzienlijk uit.