Vind de beste banden voor de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Cyber Car: de nieuwe geconnecteerde rijomgeving van Pirelli banden

Op de 88e internationale Autosalon van Genève, heeft Pirelli een nieuw systeem onthuld om de band met het voertuig te verbinden: Cyber Car.

Pirelli Cyber Car présenté à Genève

Pirelli heeft tijdens de Autosalon van Genève de nieuw verbonden Cyber Car technologie gepresenteerd. © rezulteo

Na Connesso, lanceert Pirelli Cyber Car

Vorig jaar lanceerde Pirelli reeds de 'Connesso' App tijdens de internationale autosalon van Genève, een app voor een geconnecteerde autoband. Voor deze 88e editie van de autosalon, heeft de Italiaanse fabrikant een nieuw systeem gepresenteerd dat data uitwisselt met het voertuig. Hoewel Connesso bestemd was voor de vervangingsmarkt, is “Cyber Car” gericht op de originele uitrusting. Deze technologie werd ontwikkeld in samenwerking met de grootste autofabrikanten en zal rechtstreeks gekoppeld worden aan de ingebouwde elektronica van het voertuig.

De Pirelli banden zijn voorzien van een interne chip en communiceren zo met de rijhulpsystemen. Ze leveren diverse informatie over de staat van de autobanden: bandendruk, belasting van het voertuig, buitentemperatuur, slijtage, de lokalisering,... Alle info kan door de automobilist geraadpleegd worden zodra het voertuig deze gegevens analyseert. De configuratie kan vervolgens aangepast worden voor veiliger rijgedrag en optimale prestaties. Pirelli denkt ook na over een mogelijkheid voor bandencentra om de band van op afstand te identificeren via een unieke ID en zo een snelle vervanging aan te bieden bij pech of defecten.

© Pirelli

Een systeem op maat voor elk voertuig

Dit project maakt deel uit van de 'Perfet Fit' strategie. Pirelli wil voor elk voertuig specifiek ontwikkelde banden leveren. Een concept dat de fabrikant tevens wil toepassen op Cyber Car om beter te voldoen aan de verwachtingen van de gebruikers en de specialisaties van de autofabrikanten.

De eerste modellen uitgerust met Cyber zullen dit jaar op de markt komen terwijl de Connesso app zijn eerste stappen in Europa zal zetten na een geslaagde start in de Verenigde Staten. Meerdere fabrikanten hebben het geconnecteerde systeem reeds in de omgeving van hun auto geïntegreerd. 

Pirelli heeft tevens “Cyber Fleet” ontworpen, een systeem voor beheerders van wagenparken. De bandenfabrikant hoopt zijn Cyber technologie verder uit te werken om een geconnecteerde 'Cyber Tyre' band te lanceren. Deze toekomstige band, die nog meer gegevens zal kunnen doorgeven, is nog niet op de markt verkrijgbaar, maar werd reeds getest onder de Ferrari FXX K, die uitsluitend bestemd is voor het rijden op circuit. Een project dat we over een jaar te zien zullen krijgen volgens Luigi Staccoli, vicevoorzitter van Pirelli: “Tot volgend jaar op de internationale Autosalon van Genève 2019!”.

LEES OOK

Pirelli kondigt meer dan 500 Runflat homologaties aan

De bandenfabrikant Pirelli maakt de balans op van zijn 'Perfect Fit' strategie en telt meer dan 500 homologaties voor zijn runflat banden.

Falken levert af-fabriek banden Mercedes-Benz G-klasse

Falken heeft bevestigd dat hun Falken Wildpeak A/T AT3WA en Euroall Season AS210A banden sinds mei beschikbaar zijn voor de eerste uitrusting van de Mercedes-Benz G-klasse.

Autobanden van Britse makelij: het overzicht

In welk land werd de Dunlop groep opgericht? Lees meer over de diverse fabrikanten van autobanden en hun land van oorsprong. Dit artikel is toegewijd aan de Britse bandenfabrikanten.

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV: als eerste uitrusting op de Jaguar E-Pace

De fabrikant Goodyear heeft bevestigd dat hij door Jaguar uitgekozen is om de eerste uitrusting van de nieuwe E-Pace te verzorgen. De keuze viel op de Eagle F1 Asymmetric 3 SUV zomerband voor de cross-over van de Engelse fabrikant.