Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Enliten: Bridgestone technologie voor groenere banden

De Japanse bandenfabrikant Bridgestone heeft zijn nieuwe ‘Enliten’ technologie voor groenere banden onthuld. Deze maakt het mogelijk de rolweerstand, het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot tot 20% te verlagen.

Technologie Bridgestone Enliten

© Bridgestone

Een lichtere band

Bandenfabrikanten streven (en handelen) ernaar om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot te verlagen. Na de aankondiging van Nokian van deze week, is het de beurt aan Bridgestone om hun oplossing voor het verlagen van de rolweerstand te onthullen. De Japanse fabrikant heeft de ‘Enliten’ technologie ontwikkeld om banden met een beperkt aantal materialen te vervaardigen. De Europese regelgeving legt strikte doelstellingen op wat betreft de CO2-uitstoot van nieuw verkochte auto’s. De technologie van Bridgestone maakt het mogelijk hierop te antwoorden zonder afbreuk te doen aan de prestaties.

De nieuw uitgeruste Enliten banden zijn 10% lichter en hebben een tot 20% lagere rolweerstand vergeleken met gelijksoortige zomerbanden. Banden voorzien van dit type technologie dragen bij aan een verminderd brandstofverbruik van de auto en dus ook tot een lagere CO2-uitstoot. Bridgestone bevestigt tevens dat deze nieuwe techniek de handling en de stabiliteit van het voertuig verbetert.

De Enliten technologie geeft een nieuwe dimensie aan de bandenproductie. Een exclusieve compound voor verhoogde duurzaamheid met een dunnere, maar sterkere binnenbekleding evenals een nieuwe, specifieke mal en minder diepe groeven. Bridgestone verwacht binnenkort samenwerkingen op de Europese markt voor deze Enliten technologie aan te kunnen kondigen.

“Duurzame ontwikkeling is een zaak van alle bewoners en alle bedrijven van onze planeet”, aldus Paolo Ferrari, CEO van Bridgestone EMEA. “In het kader van onze langetermijnvisie voor het milieu hebben wij meerdere maatregelen genomen die ons in staat stellen om vanaf 2050 onze producten volledig te vervaardigen van herbruikbare en duurzame materialen. Enliten is een grote stap vooruit om dit doel te bereiken”.

LEES OOK

Conti CARE: de Continental conceptband van morgen

De Duitse fabrikant Continental was aanwezig op de IAA autobeurs te Frankfurt. Hij presenteerde zijn innovatieve conceptband die gelinkt is aan een geconnecteerde velg voor een optimaal beheer van de mobiliteit.

Michelin als virtuele bandenleverancier in het Gran Turismo Sport videospel

De Franse bandenfabrikant Michelin heeft een samenwerking met Sony en PlayStation aangekondigd om de officiële partner voor de bandentechnologie in het racespel Gran Turismo te worden.

Toyo Tires lanceert zijn eerste Europese R&D center

De Japanse fabrikant Toyo Tires heeft de opening van een nieuw Onderzoeks- en Ontwikkelingscenter in Duitsland bekend gemaakt. Dit is het eerste technische center van het merk in Europa.

Falken Tyre ontwikkelt een chip waarmee de door de banden opgewekte energie opgevangen kan worden

De Japanse fabrikant Falken Type werkt een technologie uit om de door de rotatie en de vervorming van de banden opgewekte elektriciteit te kunnen gebruiken.