Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Goodyear Golden Sahara II: het autonome concept uit de jaren 50 met doorschijnende banden

De Amerikaanse fabrikant Goodyear presenteerde in Zwitserland een concept uit de jaren 50 met doorschijnende banden. Deze na al die jaren teruggevonden: ‘Golden Sahara II’ is te zien op de Internationale Autosalon van Genève.

Autosalon van Genève 2019: Goodyear conceptband onder de Golden Sahara II oldtimer

De oldtimer Golden Sahara II met Goodyear conceptbanden tentoongesteld in Genève. © Julien Taillandier

Back to the future met Goodyear

Goodyear heeft op de Salon van Genève zijn vliegende conceptband geshowd, maar toonde tevens een concept uit het verleden - dat zijn tijd ver vooruit was. De door Jim Street en de vermaarde auto-ontwerper George Barris ontwikkelde Golden Sahara II was in zijn tijd een technologisch hoogstandje. Het concept was voorzien van een op de luchtvaart geïnspireerd bedieningssysteem met een hendel. Het remmen werd automatisch uitgevoerd dankzij talloze sensoren die obstakels op het traject van het voertuig konden waarnemen. Na 50 jaar is dit typische conceptvoertuig teruggevonden in een garage van een particulier. Na volledige restauratie krijgt deze Golden Sahara II een erepodium op de salon van Genève.

Goodyear showt, in samenwerking met Klairmont Kollections - een Amerikaanse verzamelaar van oldtimers - de gerestaureerde Golden Sahara II bij hun stand. Deze auto uit de jaren 50 is één van de eerste zelfrijdende conceptwagens. Hij werd toentertijd uitgerust met verlichte en doorschijnende Goodyear banden op maat.

Salon van Genève 2019: de Goodyear conceptband gepresenteerd onder de Golden Sahara II

© Julien Taillandier

Conceptbanden: al decennia lang een gewoonte voor Goodyear

Goodyear ontwierp specifieke banden voor de Golden Sahara II, op basis van Neothaan, een doorschijnend, synthetisch rubber. De verlichting aan de binnenzijde liet de banden gloeien. Dit concept werd uitgedacht voor een verhoogde zichtbaarheid van de banden bij regen en om op te lichten tijdens het remmen.

“De jaren 50 en 60 staan voor Goodyear in het teken van innovatie. We hebben samengewerkt met uiteenlopende pioniers binnen de mobiliteit, van maanexpedities tot snelheidsrecords op aarde”, aldus Henry Dumortier, vicevoorzitter van personenauto-banden bij Goodyear Europa. “De medewerking van Goodyear aan het Golden Sahara II project was de eerste stap binnen onderzoek naar toekomstige mobiliteit en autonome voertuigen. Het werken aan projecten zoals de Golden Sahara II en de Aero conceptband die in Genève gepresenteerd worden, biedt ons de kans ons beeld te verruimen en de producten en diensten van morgen uit te werken”.

De videopresentatie van de Golden Sahara II van Goodyear:

LEES OOK

Conti CARE: de Continental conceptband van morgen

De Duitse fabrikant Continental was aanwezig op de IAA autobeurs te Frankfurt. Hij presenteerde zijn innovatieve conceptband die gelinkt is aan een geconnecteerde velg voor een optimaal beheer van de mobiliteit.

Michelin als virtuele bandenleverancier in het Gran Turismo Sport videospel

De Franse bandenfabrikant Michelin heeft een samenwerking met Sony en PlayStation aangekondigd om de officiële partner voor de bandentechnologie in het racespel Gran Turismo te worden.

Toyo Tires lanceert zijn eerste Europese R&D center

De Japanse fabrikant Toyo Tires heeft de opening van een nieuw Onderzoeks- en Ontwikkelingscenter in Duitsland bekend gemaakt. Dit is het eerste technische center van het merk in Europa.

Falken Tyre ontwikkelt een chip waarmee de door de banden opgewekte energie opgevangen kan worden

De Japanse fabrikant Falken Type werkt een technologie uit om de door de rotatie en de vervorming van de banden opgewekte elektriciteit te kunnen gebruiken.