Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Goodyear Golden Sahara II: het autonome concept uit de jaren 50 met doorschijnende banden

De Amerikaanse fabrikant Goodyear presenteerde in Zwitserland een concept uit de jaren 50 met doorschijnende banden. Deze na al die jaren teruggevonden: ‘Golden Sahara II’ is te zien op de Internationale Autosalon van Genève.

Autosalon van Genève 2019: Goodyear conceptband onder de Golden Sahara II oldtimer

De oldtimer Golden Sahara II met Goodyear conceptbanden tentoongesteld in Genève. © Julien Taillandier

Back to the future met Goodyear

Goodyear heeft op de Salon van Genève zijn vliegende conceptband geshowd, maar toonde tevens een concept uit het verleden - dat zijn tijd ver vooruit was. De door Jim Street en de vermaarde auto-ontwerper George Barris ontwikkelde Golden Sahara II was in zijn tijd een technologisch hoogstandje. Het concept was voorzien van een op de luchtvaart geïnspireerd bedieningssysteem met een hendel. Het remmen werd automatisch uitgevoerd dankzij talloze sensoren die obstakels op het traject van het voertuig konden waarnemen. Na 50 jaar is dit typische conceptvoertuig teruggevonden in een garage van een particulier. Na volledige restauratie krijgt deze Golden Sahara II een erepodium op de salon van Genève.

Goodyear showt, in samenwerking met Klairmont Kollections - een Amerikaanse verzamelaar van oldtimers - de gerestaureerde Golden Sahara II bij hun stand. Deze auto uit de jaren 50 is één van de eerste zelfrijdende conceptwagens. Hij werd toentertijd uitgerust met verlichte en doorschijnende Goodyear banden op maat.

Salon van Genève 2019: de Goodyear conceptband gepresenteerd onder de Golden Sahara II

© Julien Taillandier

Conceptbanden: al decennia lang een gewoonte voor Goodyear

Goodyear ontwierp specifieke banden voor de Golden Sahara II, op basis van Neothaan, een doorschijnend, synthetisch rubber. De verlichting aan de binnenzijde liet de banden gloeien. Dit concept werd uitgedacht voor een verhoogde zichtbaarheid van de banden bij regen en om op te lichten tijdens het remmen.

“De jaren 50 en 60 staan voor Goodyear in het teken van innovatie. We hebben samengewerkt met uiteenlopende pioniers binnen de mobiliteit, van maanexpedities tot snelheidsrecords op aarde”, aldus Henry Dumortier, vicevoorzitter van personenauto-banden bij Goodyear Europa. “De medewerking van Goodyear aan het Golden Sahara II project was de eerste stap binnen onderzoek naar toekomstige mobiliteit en autonome voertuigen. Het werken aan projecten zoals de Golden Sahara II en de Aero conceptband die in Genève gepresenteerd worden, biedt ons de kans ons beeld te verruimen en de producten en diensten van morgen uit te werken”.

De videopresentatie van de Golden Sahara II van Goodyear:

LEES OOK

Bridgestone als eerste uitrusting onder de BMW X5, 3-Serie en 8-Serie

De Japanse bandenfabrikant Bridgestone heeft een nieuwe samenwerking met BMW aangekondigd voor OE banden voor de nieuwe X5, 8-Serie en 3-Serie modellen.

Bridgestone ontwikkelt banden die op de maan kunnen rijden

Bridgestone heeft zijn deelname aangekondigd aan een ruimte-expeditie met het Japanse Ruimtevaartagentschap. Het doel: banden ontwerpen die geschikt zijn voor het maanlandschap.

Nokian Tyres rust het eerste zelfrijdende voertuig uit voor elk seizoen

De Finse bandenfabrikant Nokian Tyres heeft een samenwerking onthuld voor een nieuw type zelfrijdende bussen. Deze zijn ontworpen om zelfs bij extreem winterweer te kunnen rijden.

Pirelli Track Adrenaline: de app om het beste uit de P Zero banden te halen

Op de 89e Internationale Autobeurs van Genève heeft Pirelli zijn nieuwe Tyre Connected-oplossing onthuld: de Track Adrenaline.