Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Goodyear Oxygene: de ecologische conceptband die de luchtkwaliteit verbetert

Goodyear stelt tijdens de internationale Autosalon van Genève zijn 'Oxygene' conceptband ten toon, bestemd om het stadsverkeer eenvoudiger en schoner te maken.

De conceptband van Goodyear kan, dankzij de fotosynthese, zuurstof produceren. © Goodyear

Een ecologisch verantwoorde mobiliteit voor de toekomst

Een band die de strijd aanbindt met de luchtvervuiling: een utopie? Dit is in ieder geval het streven van Goodyear die tijdens de internationale Autosalon van Genève zijn nieuwe conceptband gepresenteerd heeft. De 'Oxygene' band doet zijn naam eer aan.

Hij is vervaardigd op basis van oude, gerecycleerde banden en heeft een unieke structuur waarin mos kan groeien. Deze band is luchtloos en kan dus niet lek raken. De Oxygene heeft een - in 3D uitgeprint - rolvlak wat het mogelijk maakt het vocht op het wegdek te laten circuleren om zuurstof in de lucht vrij te maken. De door de kringloopeconomie geïnspireerde 'Oxygene' absorbeert via het groene mos de CO2 in de lucht. Dankzij het fotosynthese-principe stoot het vervolgens zuurstof uit. Voor een stad als Parijs vertegenwoordigt dit bijvoorbeeld 3.000 ton geproduceerde zuurstof en de omzetting van meer dan 4.000 ton CO2 per jaar.

© Goodyear

“Net als de voorgaande conceptbanden die in de afgelopen jaren door Goodyear in Genève gepresenteerd werden, heeft de Oxygene tot doel het Research & Developement naar een hoger plan te tillen en interessante uitwisselingen mogelijk te maken wat betreft een intelligente, veilige en duurzame mobiliteit voor de toekomst,” legt Chris Delaney, voorzitter van Goodyear EMEA uit. "Door op deze manier bij te dragen aan het produceren van zuurstof, kan de band de levenskwaliteit en de gezondheid van stadsbewoners verbeteren".

Een autonome en connected-band

Door het water van het wegdek op te nemen biedt de conceptband van Goodyear extra veiligheid op het gebied van grip. De tijdens de fotosynthese ontwikkelde energie stelt de Oxygene in staat zelf de benodigde elektriciteit op te wekken.

De conceptband van Goodyear is uitgerust met een aanpasbaar verlichtingssysteem op de zijwand - dat de overige gebruikers kan waarschuwen over de bewegingen van het voertuig -, een processor met een kunstmatige intelligentie en talloze sensors en is dus een ware ‘connected’ autoband.  De Oxygene gebruikt daarnaast een communicatiesysteem via zichtbaar licht (of Li-Fi) voor een hoogwaardige mobiele connectiviteit op lichtsnelheid. Het kan zo via internet een verbinding maken met voorwerpen en communiceren met overige voertuigen of infrastructuren. Een essentieel principe voor de toekomstige beheersystemen van intelligente mobiliteit.

Bekijk de video over het Goodyear Oxygene concept:

LEES OOK

Pirelli P Zero World opent zijn montagecenter voor luxe banden te Melbourne

Na de opening van vier bandencenters in Los Angeles in 2016, München in 2017, Monaco in 2018 en Dubai begin 2019, opent het vijfde P Zero World bandencenter zijn deuren in Australië, te Melbourne. Pirelli verspreidt zijn vermaarde bandenreeks zo in alle windstreken. Het pluspunt? Het merk biedt zijn klanten luxe producten en hoogwaardige diensten.

Conti CARE: de Continental conceptband van morgen

De Duitse fabrikant Continental was aanwezig op de IAA autobeurs te Frankfurt. Hij presenteerde zijn innovatieve conceptband die gelinkt is aan een geconnecteerde velg voor een optimaal beheer van de mobiliteit.

Michelin als virtuele bandenleverancier in het Gran Turismo Sport videospel

De Franse bandenfabrikant Michelin heeft een samenwerking met Sony en PlayStation aangekondigd om de officiële partner voor de bandentechnologie in het racespel Gran Turismo te worden.

Toyo Tires lanceert zijn eerste Europese R&D center

De Japanse fabrikant Toyo Tires heeft de opening van een nieuw Onderzoeks- en Ontwikkelingscenter in Duitsland bekend gemaakt. Dit is het eerste technische center van het merk in Europa.