Vergelijk autobanden tegen de laagste prijs!

Goodyear Oxygene: de ecologische conceptband die de luchtkwaliteit verbetert

Goodyear stelt tijdens de internationale Autosalon van Genève zijn 'Oxygene' conceptband ten toon, bestemd om het stadsverkeer eenvoudiger en schoner te maken.

De conceptband van Goodyear kan, dankzij de fotosynthese, zuurstof produceren. © Goodyear

Een ecologisch verantwoorde mobiliteit voor de toekomst

Een band die de strijd aanbindt met de luchtvervuiling: een utopie? Dit is in ieder geval het streven van Goodyear die tijdens de internationale Autosalon van Genève zijn nieuwe conceptband gepresenteerd heeft. De 'Oxygene' band doet zijn naam eer aan.

Hij is vervaardigd op basis van oude, gerecycleerde banden en heeft een unieke structuur waarin mos kan groeien. Deze band is luchtloos en kan dus niet lek raken. De Oxygene heeft een - in 3D uitgeprint - rolvlak wat het mogelijk maakt het vocht op het wegdek te laten circuleren om zuurstof in de lucht vrij te maken. De door de kringloopeconomie geïnspireerde 'Oxygene' absorbeert via het groene mos de CO2 in de lucht. Dankzij het fotosynthese-principe stoot het vervolgens zuurstof uit. Voor een stad als Parijs vertegenwoordigt dit bijvoorbeeld 3.000 ton geproduceerde zuurstof en de omzetting van meer dan 4.000 ton CO2 per jaar.

© Goodyear

“Net als de voorgaande conceptbanden die in de afgelopen jaren door Goodyear in Genève gepresenteerd werden, heeft de Oxygene tot doel het Research & Developement naar een hoger plan te tillen en interessante uitwisselingen mogelijk te maken wat betreft een intelligente, veilige en duurzame mobiliteit voor de toekomst,” legt Chris Delaney, voorzitter van Goodyear EMEA uit. "Door op deze manier bij te dragen aan het produceren van zuurstof, kan de band de levenskwaliteit en de gezondheid van stadsbewoners verbeteren".

Een autonome en connected-band

Door het water van het wegdek op te nemen biedt de conceptband van Goodyear extra veiligheid op het gebied van grip. De tijdens de fotosynthese ontwikkelde energie stelt de Oxygene in staat zelf de benodigde elektriciteit op te wekken.

De conceptband van Goodyear is uitgerust met een aanpasbaar verlichtingssysteem op de zijwand - dat de overige gebruikers kan waarschuwen over de bewegingen van het voertuig -, een processor met een kunstmatige intelligentie en talloze sensors en is dus een ware ‘connected’ autoband.  De Oxygene gebruikt daarnaast een communicatiesysteem via zichtbaar licht (of Li-Fi) voor een hoogwaardige mobiele connectiviteit op lichtsnelheid. Het kan zo via internet een verbinding maken met voorwerpen en communiceren met overige voertuigen of infrastructuren. Een essentieel principe voor de toekomstige beheersystemen van intelligente mobiliteit.

Bekijk de video over het Goodyear Oxygene concept:

LEES OOK

Bridgestone en Microsoft verhogen de veiligheid van banden

De mobiliteit van morgen vormt de spil van de huidige projecten van de diverse bandenmerken. Informatie over slijtage en bandenspanning is primordiaal voor de veiligheid van automobilisten. Maar er komt nog meer bij kijken! De staat van de dagelijks bereden wegen is van invloed op de slijtage van het loopvlak, hoewel dit niet altijd direct zichtbaar is. En beschadigde banden kunnen de correcte werking van de auto hinderen. Het door Bridgestone en het Microsoft Connected Vehicle Platform ontwikkelde realtime bandencontrolesysteem helpt dit probleem de wereld uit.

Welke bandenmerken komen uit Duitsland?

Welke bandenfabrikant is van Duitse origine? Continental is één van de meest vermaarde merken ter wereld die zich bij elke bandentest weer weet te onderscheiden. Het is daarnaast een grote groep met talloze submerken. Maar er bestaan nog andere Duitse bandenmerken, lees er hieronder meer over.

Auto E-sport: bandenmerken richten zich op het virtueel autoracen

Hoewel de bandenfabrikanten dankzij belangrijke partners al sinds jaren nauw betrokken zijn bij de racewereld, begeven ze zich nu ook op het terrein van het virtueel racen. Met de opkomst van ware professionele e-games en het afgelasten van talloze live evenementen in 2020, zijn er meer en meer merken te zien op de virtuele E-sport circuits.

Covid-19: Michelin gaat 1 miljoen herbruikbare maskers per week produceren

Industriegiganten komen in actie tegen het coronavirus. Michelin heeft aangekondigd dat 10 van zijn Europese fabrieken deelnemen aan de strijd door FFP1 en FFP2 maskers te produceren en te leveren.