Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Goodyear Oxygene: de ecologische conceptband die de luchtkwaliteit verbetert

Goodyear stelt tijdens de internationale Autosalon van Genève zijn 'Oxygene' conceptband ten toon, bestemd om het stadsverkeer eenvoudiger en schoner te maken.

De conceptband van Goodyear kan, dankzij de fotosynthese, zuurstof produceren. © Goodyear

Een ecologisch verantwoorde mobiliteit voor de toekomst

Een band die de strijd aanbindt met de luchtvervuiling: een utopie? Dit is in ieder geval het streven van Goodyear die tijdens de internationale Autosalon van Genève zijn nieuwe conceptband gepresenteerd heeft. De 'Oxygene' band doet zijn naam eer aan.

Hij is vervaardigd op basis van oude, gerecycleerde banden en heeft een unieke structuur waarin mos kan groeien. Deze band is luchtloos en kan dus niet lek raken. De Oxygene heeft een - in 3D uitgeprint - rolvlak wat het mogelijk maakt het vocht op het wegdek te laten circuleren om zuurstof in de lucht vrij te maken. De door de kringloopeconomie geïnspireerde 'Oxygene' absorbeert via het groene mos de CO2 in de lucht. Dankzij het fotosynthese-principe stoot het vervolgens zuurstof uit. Voor een stad als Parijs vertegenwoordigt dit bijvoorbeeld 3.000 ton geproduceerde zuurstof en de omzetting van meer dan 4.000 ton CO2 per jaar.

© Goodyear

“Net als de voorgaande conceptbanden die in de afgelopen jaren door Goodyear in Genève gepresenteerd werden, heeft de Oxygene tot doel het Research & Developement naar een hoger plan te tillen en interessante uitwisselingen mogelijk te maken wat betreft een intelligente, veilige en duurzame mobiliteit voor de toekomst,” legt Chris Delaney, voorzitter van Goodyear EMEA uit. "Door op deze manier bij te dragen aan het produceren van zuurstof, kan de band de levenskwaliteit en de gezondheid van stadsbewoners verbeteren".

Een autonome en connected-band

Door het water van het wegdek op te nemen biedt de conceptband van Goodyear extra veiligheid op het gebied van grip. De tijdens de fotosynthese ontwikkelde energie stelt de Oxygene in staat zelf de benodigde elektriciteit op te wekken.

De conceptband van Goodyear is uitgerust met een aanpasbaar verlichtingssysteem op de zijwand - dat de overige gebruikers kan waarschuwen over de bewegingen van het voertuig -, een processor met een kunstmatige intelligentie en talloze sensors en is dus een ware ‘connected’ autoband.  De Oxygene gebruikt daarnaast een communicatiesysteem via zichtbaar licht (of Li-Fi) voor een hoogwaardige mobiele connectiviteit op lichtsnelheid. Het kan zo via internet een verbinding maken met voorwerpen en communiceren met overige voertuigen of infrastructuren. Een essentieel principe voor de toekomstige beheersystemen van intelligente mobiliteit.

Bekijk de video over het Goodyear Oxygene concept:

LEES OOK

Bridgestone als eerste uitrusting onder de BMW X5, 3-Serie en 8-Serie

De Japanse bandenfabrikant Bridgestone heeft een nieuwe samenwerking met BMW aangekondigd voor OE banden voor de nieuwe X5, 8-Serie en 3-Serie modellen.

Bridgestone ontwikkelt banden die op de maan kunnen rijden

Bridgestone heeft zijn deelname aangekondigd aan een ruimte-expeditie met het Japanse Ruimtevaartagentschap. Het doel: banden ontwerpen die geschikt zijn voor het maanlandschap.

Nokian Tyres rust het eerste zelfrijdende voertuig uit voor elk seizoen

De Finse bandenfabrikant Nokian Tyres heeft een samenwerking onthuld voor een nieuw type zelfrijdende bussen. Deze zijn ontworpen om zelfs bij extreem winterweer te kunnen rijden.

Pirelli Track Adrenaline: de app om het beste uit de P Zero banden te halen

Op de 89e Internationale Autobeurs van Genève heeft Pirelli zijn nieuwe Tyre Connected-oplossing onthuld: de Track Adrenaline.