Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Nokian Tyres en Europese automobilisten ontwerpen de banden van de toekomst

De Finse bandenfabrikant Nokian Tyres heeft een online enquête gehouden onder bestuurders uit vijf Europese landen. De onderzoeksvraag: beschrijf de autoband van de toekomst.

Autobanden nieuwe technologie in de toekomst

Nokian onderzoekt de wensen van automobilisten qua verwachtingen van autobanden van de toekomst. © Nokian

Een online onderzoek in 5 Europese landen

Duitsland, Italië, Frankrijk, de Tsjechische republiek en Polen. De bandenfabrikant Nokian Tyres heeft in deze vijf landen een online onderzoek opgezet. Tussen december 2018 en januari 2019, heeft het Finse merk 4.100 automobilisten uit deze landen gevraagd wat hun wensen voor toekomstige autobanden zijn.

Veiligheid autobanden altijd voorop

44% van de ondervraagde personen wil veiligere banden en 34% onder hen wenst dat de banden gebruikmaken van technologieën om zich aan de diverse rijsituaties aan te passen. Verwachtingen waar Nokian snel aan wil voldoen door het Internet of Things op autobanden toe te passen. “Sensoren in de banden kunnen de profieldiepte en de slijtage van het rolvlak meten om de bestuurder te waarschuwen dat het tijd is om zijn banden te vervangen”, legt Teemu Soini, Manager New Technologies van Nokian Tyres, uit. “De banden kunnen zelfs een suggestie doen voor het naar voren of naar achteren kantelen van de banden voor een gelijkmatige slijtage en een verlengde levensduur”. Dit maakt het mogelijk om te voldoen aan de vraag van 25% van de bestuurders dat hoopt op banden die langzamer slijten dan de huidige generatie autobanden.

Hoewel deze technologie al bestaat en enkele fabrikanten dit toepassen, wordt het nog niet op brede schaal ingezet. “Tot nu toe bestaan er slechts weinig applicaties voor de nieuwe generatie intelligente banden. Maar dit zal de vijf komende jaren vast en zeker snel veranderen”, aldus Teemu Soini.

LEES OOK

Nokian SnapSkan viert de miljoenste scan

De door Nokian Tyres ontworpen digitale SnapSkan bandenanalyseservice heeft in mei de 1 miljoen scans bereikt. De resultaten van deze in Finland uitgevoerde scans wijzen uit dat 10% van de Finse bestuurders met gevaarlijke banden rijden.

Enliten: Bridgestone technologie voor groenere banden

De Japanse bandenfabrikant Bridgestone heeft zijn nieuwe ‘Enliten’ technologie voor groenere banden onthuld. Deze maakt het mogelijk de rolweerstand, het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot tot 20% te verlagen.

Pirelli en Puma ontwerpen op racesport geïnspireerde schoen

De Italiaanse fabrikant Pirelli heeft een model schoenen onthuld dat is ontworpen in samenwerking met het merk Puma. Het resultaat: een op Pirelli banden en de racesport geïnspireerde Replicat-X model dat een aanvulling vormt op de Pirelli Design collectie.

Nokian Tyres zet zich in voor groenere banden

De Finse fabrikant Nokian Tyres zet zijn beste beentje voor om “groenere” en dus milieuvriendelijkere banden te ontwerpen. De vernieuwingen moeten het mogelijk maken om - op Europees niveau - miljoenen liters brandstof te besparen.