Rezulteo
Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Nokian Tyres en Europese automobilisten ontwerpen de banden van de toekomst

De Finse bandenfabrikant Nokian Tyres heeft een online enquête gehouden onder bestuurders uit vijf Europese landen. De onderzoeksvraag: beschrijf de autoband van de toekomst.

Autobanden nieuwe technologie in de toekomst

Nokian onderzoekt de wensen van automobilisten qua verwachtingen van autobanden van de toekomst. © Nokian

Een online onderzoek in 5 Europese landen

Duitsland, Italië, Frankrijk, de Tsjechische republiek en Polen. De bandenfabrikant Nokian Tyres heeft in deze vijf landen een online onderzoek opgezet. Tussen december 2018 en januari 2019, heeft het Finse merk 4.100 automobilisten uit deze landen gevraagd wat hun wensen voor toekomstige autobanden zijn.

Veiligheid autobanden altijd voorop

44% van de ondervraagde personen wil veiligere banden en 34% onder hen wenst dat de banden gebruikmaken van technologieën om zich aan de diverse rijsituaties aan te passen. Verwachtingen waar Nokian snel aan wil voldoen door het Internet of Things op autobanden toe te passen. “Sensoren in de banden kunnen de profieldiepte en de slijtage van het rolvlak meten om de bestuurder te waarschuwen dat het tijd is om zijn banden te vervangen”, legt Teemu Soini, Manager New Technologies van Nokian Tyres, uit. “De banden kunnen zelfs een suggestie doen voor het naar voren of naar achteren kantelen van de banden voor een gelijkmatige slijtage en een verlengde levensduur”. Dit maakt het mogelijk om te voldoen aan de vraag van 25% van de bestuurders dat hoopt op banden die langzamer slijten dan de huidige generatie autobanden.

Hoewel deze technologie al bestaat en enkele fabrikanten dit toepassen, wordt het nog niet op brede schaal ingezet. “Tot nu toe bestaan er slechts weinig applicaties voor de nieuwe generatie intelligente banden. Maar dit zal de vijf komende jaren vast en zeker snel veranderen”, aldus Teemu Soini.

LEES OOK

Auto in een ander jasje à la Pirelli en Junya Watanabe tijdens de Parijs Fashion Week

Kleding dragen van vermaarde bandenmerken is in. Pirelli en de modeontwerper Junya Watanabe Man hebben hun nieuwe herfst-winter collectie voor 2020, bestaande uit vier modellen, gepresenteerd tijdens de Parijs Fashion Week. Een gedurfde lijn die vintage mode met autosport combineert.

Op welke manier dragen de bandenmerken bij aan de strijd tegen klimaatverandering?

De milieuproblematiek raakt iedereen en bedrijven en consumenten zoeken dan ook ecologische en duurzame oplossingen om de schade zoveel mogelijk te beperken. De bandensector ontsnapt hier niet aan. Bij het produceren van banden wordt gebruik gemaakt van natuurlijke en chemische grondstoffen. Afgedankte banden vereisen een omvangrijk recyclingproces, als deze al niet in de natuur worden gedumpt. Hoe kunnen de fabrikanten hun ecologische voetafdruk verkleinen? Hoe zetten bandenfabrikanten zich in voor een duurzame, groene groei?

De tubeless band: beschrijving en geschiedenis van de moderne band

Tubeless banden zijn banden zonder binnenbanden. Sinds de uitvinding ervan, meer dan 90 jaar geleden, zijn ze steeds populairder geworden. Tubeless banden worden tegenwoordig gebruikt voor motoren, fietsen, atb’s en auto’s. Maar hoe is deze band ontstaan? Wie heeft de tubeless band uitgevonden? Lees verder om alles te weten te komen.

Een nieuwe soort ontdekt in het Michelin Ouro Verde reservaat

De wetenschappers van het ecologische Michelin Ouro Verde reservaat hebben een tot nu toe voor Bahia onbekende insectensoort ontdekt. Dit is uiteraard goed nieuws in deze moeilijke tijden voor de biodiversiteit van de planeet.