Vergelijk autobanden tegen de laagste prijs!

Koopgids: wat wordt je eerste auto?

Of je nu nog studeert of net aan je eerste baan bent begonnen, je budget voor je eerste auto is vaak beperkt. Hoewel je als jonge volwassene natuurlijk graag zo onafhankelijk mogelijk wilt zijn, is het niet verstandig al je spaargeld meteen aan een auto uit te geven, of die nu tweedehands is of nieuw. We geven hieronder enkele tips om de financiën en de veiligheid van jonge automobilisten te waarborgen.

Tweedehands of nieuwe auto? Dit is waar jonge bestuurders op moeten letten.

© iStock / stocknshares

Kun je beter een tweedehands of een nieuwe auto kopen?

Vanwege de prijs zal een jonge automobilist waarschijnlijk eerder neigen naar het kopen van een tweedehandsauto. Maar de keuze van een auto hangt niet alleen af van de aanschafprijs. Ook onderhoudskosten, verzekeringen en motorrijtuigenbelasting moeten in het rekensommetje worden opgenomen.

Voordat je een nieuwe of tweedehandsauto koopt, is het verstandig de verschillende voor- en nadelen af te wegen.

Als je graag een nieuwe auto koopt, denk dan aan het volgende:

 • Een nieuwe auto is altijd veiliger dan een oude tweedehandsauto, omdat veiligheidsvoorzieningen zoals ABS en ESP standaard worden meegeleverd.
 • Een nieuwe auto beschikt ook over modernere technologieën, vooral op het gebied van brandstofbesparing.
 • Wil je persé een knalgele auto of een open dak? Bij een nieuwe auto mag je het allemaal zelf bepalen.
 • Bestuurders van nieuwe auto's profiteren eveneens van volledige garantie.
 • Voor een nieuwe of een recente tweedehandsauto kun je het beste een WA volledig casco verzekering afsluiten. Dit is de meest uitgebreide verzekering voor je auto. Nagenoeg alle schades aan je eigen auto worden vergoed, ook als je hier zelf schuldig aan bent. Ook ben je verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Natuurlijk is dit wel de duurste verzekeringsvariant.
 • De afschrijving van een nieuwe auto is in het eerste jaar erg hoog: de auto verliest al tot 25% van zijn waarde zodra je bij de dealer het terrein afrijdt. Als je je auto later verkoopt, ook al verkeert hij nog in zeer goede staat, draai je er dus altijd verlies op.

Als je liever een tweedehandsauto koopt, denk dan aan het volgende:

 • Een tweedehandsauto is over het algemeen goedkoper in aanschaf.
 • Voor de verzekering kun je kiezen voor alleen WA of beperkt casco, maar kijk wel goed naar wat er bij deze dekkingen inbegrepen is. Let ook op het vermogen van de motor, dit kan ook invloed hebben op de verzekeringspremie en in uitzonderlijke gevallen kan, afhankelijk van het model, een verzekeraar weigeren de auto te dekken.
 • Bij het kiezen voor een tweedehandsauto moet je wel rekening houden met de mogelijkheid van op den duur kostbare reparaties en hogere motorrijtuigenbelasting als je een vervuilende dieselauto koopt.
 • Pas op voor verborgen gebreken. Ga op zoek naar je eerste auto samen met iemand die er verstand van heeft. Vraag ook altijd naar de garantievoorwaarden.

10 belangrijke stappen bij het kopen van een tweedehandsauto:

 1. Aankoopprijs auto. Denk daarbij aan waarvoor je de auto gaat gebruiken en welke kenmerken jij belangrijk vindt (bijvoorbeeld veiligheid, comfort, rijgedrag) maar ook aan brandstofverbruik, diverse autokosten (zie punt 5), motorrijtuigenbelasting e.d.
 2. Bij wie koop je de auto? Bij een BOVAG-aangesloten autobedrijf heb je meer zekerheden wat betreft garantie en service. BOVAG-garanties gelden echter alleen voor tweedehandsauto’s vanaf €4.500.
 3. Proefrit en aankoopkeuring. Maak een uitgebreide proefrit over verschillende soorten wegen die jij het vaakst zult gebruiken. Kijk of alles goed werkt. Let vooral op besturing, remmen, roestvorming, vering, geluid en bandenslijtage. Laat altijd een aankoopkeuring uitvoeren, bijvoorbeeld door de DEKRA.
 4. Check de dagwaarde van de auto die je op het oog hebt. Op diverse websites (bijvoorbeeld die van Independer of de ANWB) kun je gemakkelijk de dagwaarde berekenen. 
 5. Autokosten. Kosten voor een auto houden niet op bij de aanschafprijs en verzekering! Bepaal daarom van tevoren goed je totale budget. Vergeet niet kostenposten zoals onderhoud, brandstof, motorrijtuigenbelasting, APK, banden, veiligheidsuitrusting, en dergelijke in je rekensom op te nemen. Er zijn diverse online tools beschikbaar voor het berekenen van de autokosten, op basis van kenteken, merk, model, type auto.
 6. Onderzoeksplicht. Een verkoper is verplicht gebreken en mankementen van de auto te vermelden. Schroom dus niet ernaar te vragen!
 7. Onderhoudshistorie en kilometerstand. Check of er een onderhoudsboekje is wat je kunt inzien. Autobedrijven die aangesloten zijn bij 100% onderhouden checken hun tweedehandsauto's volgens vastgestelde normen. De kilometerstand kun je controleren via de website van de RDW.
 8. Koopovereenkomst. Ben je zover om, na eventueel onderhandelen, tot aanschaf over te gaan, stel dan een koopovereenkomst op waarbij ook eventuele leveringstermijn en garantievoorwaarden worden vastgelegd.
 9. Overschrijven van het kentekenbewijs. Dit kost €10,40. Alle informatie vind je op de website van de RDW.
 10. Verzekering. Zodra de auto op je naam staat, moet die verplicht WA verzekerd zijn. Er zijn drie soorten dekkingen: WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Ook hiervoor zijn online talloze aanbieders en prijsvergelijkers te vinden.

Let op: heb je een auto op het oog? Vergeet niet te controleren welke bandenmaat erop hoort. Dit kan ook nog een groot prijsverschil uitmaken als het tijd is om banden te wisselen.

Wat zijn de meest verkochte auto’s onder jonge automobilisten?

De beste prijs-kwaliteitsverhouding vind je meestal in een zuinige auto met lage onderhoudskosten en een goedkope verzekering. Vooral kleine auto’s hebben zich hierin bewezen en zijn dan ook vaak een goede keuze als eerste aankoop. Je ziet dit ook in onderstaande lijst van meest verkochte auto’s onder jongeren in Nederland. Er is enigszins verschil tussen mannen en vrouwen. We geven hierbij de top 6 voor allebei.

Populairste auto's voor jonge mannen

Populairste auto's voor jonge vrouwen

Nog een paar belangrijke punten voordat je een auto koopt

 • Neem iemand mee die goed verstand heeft van auto’s zodat je een grondige controle kunt uitvoeren voordat je tot aanschaf overgaat.
 • Sommige zeer gewilde auto’s kunnen aangeboden worden tegen een te hoge vraagprijs. Check vooraf dus goed wat de werkelijke dagwaarde is!
 • Let op dat er niet te veel kilometers op de teller staan.
 • Verzekeringsmaatschappijen zijn meestal niet zo gecharmeerd van de sportversies van bepaalde automodellen en laten je er daarom vaak meer voor betalen.

Met al deze informatie kun je goed voorbereid beginnen aan je zoektocht naar je eerste auto. Wanneer het tijd is om banden erbij te kopen, dan hebben wij natuurlijk een prima prijsvergelijkingssite voor je!

Vergelijk autobanden en vind de beste prijs met rezulteo!

LEES OOK

3 ideeën voor uitjes met de auto

De auto is een uiterst praktisch vervoermiddel, en niet alleen voor woon-werkverkeer. De auto biedt ook diverse oplossingen voor (corona-proof!) uitstapjes. Hoe kun je je vermaken zonder uit de auto te stappen? Sightseeing, gezinsactiviteiten of een avondje uit, de auto biedt tal van mogelijkheden tijdens de vakantie of in het weekend.

8 spelletjes voor onderweg waar je niks extra’s voor nodig hebt

Soms lijkt de autoreis naar je vakantiebestemming eindeloos lang! Je hebt alle koffers ingepakt maar onderweg kom je er plotseling achter dat je de doos met spelletjes voor in de auto bent vergeten. Geen paniek! Je kinderen kunnen best even zonder computerspelletjes, dvd-spelers en overige kant-en-klaar spelletjes. Hieronder bieden we je 8 spelletjes voor groot en klein aan waar je niets voor nodig hebt.

Hittegolf: tips om het deze zomer niet te heet te hebben in de auto

In de zomer probeert iedereen in de schaduw te parkeren. Maar we kunnen niet altijd voorkomen dat de zon op de auto schijnt, met name tijdens een hittegolf. Hoe kun je je auto laten afkoelen? Welk gevaar lopen baby’s en honden in een auto zonder frisse lucht? Zonder de banden te vergeten die tevens last hebben van de hitte.

Hoe kun je voordeliger uit zijn voor je autoverzekering?

Het is verstandig regelmatig je autoverzekering te herzien om geld uit te sparen op terugkerende kosten. De prijs varieert naargelang de leeftijd van je auto en soms ook van het feit of je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluit. Het bekijken van prijsvergelijkingssites is een eerste stap om geld uit te sparen. Maar neem vooral geen risico door je auto niet goed te verzekeren om de prijs te drukken! Vind dankzij deze 9 tips de juiste garantie-prijs combinatie voor je autoverzekering.

Door verder te surfen op deze website, accepteer je het gebruik van cookies zodat we de inhoud en adviezen kunnen aanpassen aan jouw interesses en bezoekerstatistieken kunnen verzamelen. Voor meer informatie, raadpleeg onze algemene voorwaarden.