Rezulteo
Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Wat zijn de aangedreven wielen van mijn auto?

Of de auto nou een voorwiel-, achterwiel of vierwielaandrijving heeft, hij rijdt voor of achteruit dankzij de door de aangedreven wielen overgedragen tractie. De meeste auto’s hebben voorwielaandrijving. Ze zijn uitgerust met 2 aangedreven wielen aan de voorkant en 2 gestuurde wielen aan de achterkant. Bij auto’s met achterwielaandrijving is het omgekeerde het geval. Wat is de rol van elk paar wielen? Bij vierwielaandrijving, ofwel 4WD, zijn alle vier de wielen aangedreven. Biedt dit voordelen bij het rijden op sneeuw? Wat voor impact heeft dit op de slijtage van de banden?

Welke wielen van mijn auto worden aangestuurd? Het zijn de wielen die de auto laten rijden!

© Adobe

Wat is het verschil tussen aangedreven en gestuurde wielen?

De aangedreven wielen zijn de wielen waarop de motor de kracht overbrengt om het voertuig te laten rijden. De transmissie is de functie van het motorblok die de rotatiekracht van de motor omzet om het op de aangedreven wielen over te brengen. De aangedreven wielen zorgen ervoor dat de auto grip heeft op de weg.

De gestuurde wielen daarentegen zijn voorzien van een systeem om ze onafhankelijk van de aangedreven wielente laten bewegen. De gestuurde wielen zorgen er dus voor dat het voertuig zijn koers kan aanhouden en zorgen voor wendbaarheid, stabiliteit en veiligheid bij het maken van een noodstop.

Wat zijn de aangedreven wielen van een auto?

De aangedreven wielen kunnen naargelang het type voertuig op 3 verschillende manieren geplaatst zijn en de benaming spreekt eigenlijk al voor zich:

  • auto's met voorwielaandrijving: de voorwielen worden aangedreven
  • auto's met achterwielaandrijving: de achterwielen worden aangedreven
  • auto's met vierwielaandrijving, oftwel 4WD's: alle vier de wielen worden aangedreven
4WD, auto met voor- of achterwielaandrijving: op welke as bevinden zich de aangedreven wielen van je auto?

© rezulteo

De meeste auto’s op de weg zijn voorzien van voorwielaandrijving. De aangedreven wielen bevinden zich, net als de motor, aan de voorzijde, wat de transmissie voor dit type auto vereenvoudigt. BMW en Porsche behoren echter tot de weinige autofabrikanten die sinds het begin auto’s met achterwielaandrijvingfabriceren. Renault heeft onlangs een Twingo met achterwielaandrijving en een motor aan de achterzijdeuitgebracht. Het voordeel van dit soort auto’s is sportiever rijgedrag dankzij een betere overdracht van het vermogen op de weg en een evenwichtigere verdeling van het gewicht. Een specifiek kenmerk dat echter tot een vroegtijdige slijtage van de banden kan leiden, met name op de aangedreven wielen van de achteras. Je moet de voor- en achterbanden dus regelmatig omwisselen - als het voertuig dit toelaat - om een gelijkmatige slijtage te behouden.

Achterwielaangedreven auto’s vereisen daarom ook een grotere waakzaamheid wat betreft het te monteren soort band. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om op gladde oppervlakken zoals sneeuw of ijs te rijden.

Heb je 2- of 4-wielaandrijving nodig?

2- of 4-wielaandrijving

Op moeilijk begaanbare wegen zoals onverharde paden biedt vierwielaandrijving verhoogd rijcomfort ten opzichte van auto’s met twee aangedreven wielen. In streken met strenge winters biedt een vierwielaandrijving tevens betere tractie op sneeuw. Voor optimale tractie moet je natuurlijk niet vergeten je auto in het winterseizoen en de bijbehorende weersomstandigheden met winterbanden uit te rusten. 

Maar een vierwielaandrijving heeft ook nadelen:

  • Het brandstofverbruik. Auto’s met twee aangedreven wielen verbruiken minder energie dan 4WD’s. Deze laatste hebben meer vermogen nodig voor de tractie van het voertuig.
  • Een snellere slijtage van je banden. De transmissie van 4WD’s is constant in gebruik om de oneven rotatiesnelheid tussen de diverse wielen te beheren als er bijvoorbeeld eentje slipt. Dit kan doorwerken op de slijtage van de banden en leiden tot een gebrekkige werking van sommige mechanismen.

Hoe kun je de slijtage van je banden in de hand houden om te voorkomen dat de transmissie van je 4WD beschadigd raakt?

LEES OOK

Thuis je olie verversen: eenvoudig en snel te doen

Heb je er wel eens over gedacht om zelf je olie te verversen? Hoe kun dit thuis doen? Welk materiaal heb je nodig? Het is allemaal vrij eenvoudig en goedkoop. Volg deze tutorial stap voor stap om er zeker van te zijn dat de olie op de juiste wijze ververst wordt.

6 astuces pour garder sa voiture propre

Vous souhaitez garder votre automobile propre avec l’arrivée des beaux jours ? On préfère parfois le faire tranquillement à côté de sa maison au lieu d’aller au lavage auto. Avec des produits d’entretien naturels pas cher qu’on a souvent chez soi, on peut bien nettoyer sa voiture. Le grand ménage de son véhicule doit se faire deux fois par an pour garder l’intérieur sain et l’extérieur entretenu. Voici des conseils sur les produits à utiliser pour laver sa voiture le plus naturellement possible.

Coronavirus: welke voorzorgen kun je voor je auto nemen tijdens de lockdown?

Tijdens de door de Covid-19 epidemie veroorzaakte lockdown, zal je auto, buiten de toegestane ritjes, niet gebruikt worden. Je hebt geen andere keuze dan je auto aan de kant te laten staan. Waarom is het toch belangrijk om het nodige onderhoud uit te voeren? Eenvoudigweg omdat het onderhoud van een lang stilstaande auto de vervuiling van de motor en een door de afname van de bandenspanning veroorzaakte flatspotting kan voorkomen. Wees voorbereid op het einde van de lockdown om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan bij het herstarten van je auto.

COVID-19: informatie over de voortgang van rezulteo

Als reactie op de COVID-19 pandemie en de door de overheid getroffen maatregelen heeft Lizeo (gevestigd in Frankrijk) besloten om al haar teams te laten telewerken. rezulteo blijft haar missie uitvoeren in het verstrekken van informatie en advies te bieden bij de aankoop van autobanden, terwijl ze haar werkwijzes aanpast om deze grote crisis het hoofd te bieden.