Of de auto nou een voorwiel-, achterwiel of vierwielaandrijving heeft, hij rijdt voor of achteruit dankzij de door de aangedreven wielen overgedragen tractie. De meeste auto’s hebben voorwielaandrijving. Ze zijn uitgerust met 2 aangedreven wielen aan de voorkant en 2 gestuurde wielen aan de achterkant. Bij auto’s met achterwielaandrijving is het omgekeerde het geval. Wat is de rol van elk paar wielen? Bij vierwielaandrijving, ofwel 4WD, zijn alle vier de wielen aangedreven. Biedt dit voordelen bij het rijden op sneeuw? Wat voor impact heeft dit op de slijtage van de banden?

Door Gepubliceerd Op: juni 19, 2021Categorieën: Mijn auto496 woorden2.6 min gelezen
Voor-, achter- of vierwielaandrijving?
© Adobe

Wat is het verschil tussen aangedreven en gestuurde wielen?

De aangedreven wielen zijn de wielen waarop de motor de kracht overbrengt om het voertuig te laten rijden. De transmissie is de functie van het motorblok die de rotatiekracht van de motor omzet om het op de aangedreven wielen over te brengen. De aangedreven wielen zorgen ervoor dat de auto grip heeft op de weg.

De gestuurde wielen daarentegen zijn voorzien van een systeem om ze onafhankelijk van de aangedreven wielente laten bewegen. De gestuurde wielen zorgen er dus voor dat het voertuig zijn koers kan aanhouden en zorgen voor wendbaarheid, stabiliteit en veiligheid bij het maken van een noodstop.

Wat zijn de aangedreven wielen van een auto?

De aangedreven wielen kunnen naargelang het type voertuig op 3 verschillende manieren geplaatst zijn en de benaming spreekt eigenlijk al voor zich:

  • auto’s met voorwielaandrijving: de voorwielen worden aangedreven
  • auto’s met achterwielaandrijving: de achterwielen worden aangedreven
  • auto’s met vierwielaandrijving, oftwel 4WD’s: alle vier de wielen worden aangedreven
Hoe weet ik wat de aangedreven wielen van mijn auto zijn?
© rezulteo

De meeste auto’s op de weg zijn voorzien van voorwielaandrijving. De aangedreven wielen bevinden zich, net als de motor, aan de voorzijde, wat de transmissie voor dit type auto vereenvoudigt. BMW en Porsche behoren echter tot de weinige autofabrikanten die sinds het begin auto’s met achterwielaandrijvingfabriceren. Renault heeft onlangs een Twingo met achterwielaandrijving en een motor aan de achterzijdeuitgebracht. Het voordeel van dit soort auto’s is sportiever rijgedrag dankzij een betere overdracht van het vermogen op de weg en een evenwichtigere verdeling van het gewicht. Een specifiek kenmerk dat echter tot een vroegtijdige slijtage van de banden kan leiden, met name op de aangedreven wielen van de achteras. Je moet de voor- en achterbanden dus regelmatig omwisselen – als het voertuig dit toelaat – om een gelijkmatige slijtage te behouden.

Achterwielaangedreven auto’s vereisen daarom ook een grotere waakzaamheid wat betreft het te monteren soort band. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om op gladde oppervlakken zoals sneeuw of ijs te rijden.

Heb je 2- of 4-wielaandrijving nodig?

2- of 4-wielaandrijving

Op moeilijk begaanbare wegen zoals onverharde paden biedt vierwielaandrijving verhoogd rijcomfort ten opzichte van auto’s met twee aangedreven wielen. In streken met strenge winters biedt een vierwielaandrijving tevens betere tractie op sneeuw. Voor optimale tractie moet je natuurlijk niet vergeten je auto in het winterseizoen en de bijbehorende weersomstandigheden met winterbanden uit te rusten. 

Maar een vierwielaandrijving heeft ook nadelen:

  • Het brandstofverbruik. Auto’s met twee aangedreven wielen verbruiken minder energie dan 4WD’s. Deze laatste hebben meer vermogen nodig voor de tractie van het voertuig.
  • Een snellere slijtage van je banden. De transmissie van 4WD’s is constant in gebruik om de oneven rotatiesnelheid tussen de diverse wielen te beheren als er bijvoorbeeld eentje slipt. Dit kan doorwerken op de slijtage van de banden en leiden tot een gebrekkige werking van sommige mechanismen.

Hoe kun je de slijtage van je banden in de hand houden om te voorkomen dat de transmissie van je 4WD beschadigd raakt?

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel