Vergelijk autobanden en vind de beste prijs

Wij helpen je bij het kiezen en kopen van je autobanden

Barometer rezulteo december 2018: verhoudingen zomer-, winter- en all season banden

Ook in december wisten talloze automobilisten het rezulteo platform te vinden in hun zoektocht naar nieuwe autobanden. Dankzij onze statistieken krijgen we een goed beeld van de aankoopfase op de Nederlanse bandenmarkt. Welke trend zien we deze winter terug? Wat is de verdeling van soort autoband in Nederland? Is de zoektocht naar nieuwe zomerbanden voor een gunstige prijs al begonnen? Ontdek het in de rezulteo barometer van december 2018.

Wat zijn de beste autobanden volgens de gebruikers van rezulteo

Naar welke (soort) autobanden zijn rezulteo gebruikers deze winter op zoek? © Adobe

Waar komen in december de rezulteo gebruikers vandaan?

Deze maand zijn de automobilisten uit Noord-Holland wederom het best vertegenwoordigd op banden.rezulteo.nl, meer nog dan vorige maand. Met 31,3% is deze provincie het meeste bezig met (het voorbereiden van) de aanschaf van nieuwe autobanden. Auto eigenaren uit Rotterdam en Den Haag weten ons ook te vinden: het gebruikersaantal van de provincie Zuid-Holland ligt op 18,3%. Op de derde plaats in deze bandenmonitor van december 2018 staat Gelderland (12,4%).

Zomerbanden Vs. winterbanden vs. all season banden

Van alle geraadpleegde autobanden op prijsvergelijkingssite rezulteo kiest deze maand maar liefst 38% voor zomerbanden, ten opzichte van 35% voor vierseizoenen banden en 26,3% voor winterbanden. Deze maand zien we dat het aandeel voor zomerbanden gelijk blijft ten opzichte van de data van november, maar dat de all season banden (35%) iets hebben ingeleverd qua zoekopdrachten in het voordeel van winterbanden (een lichte stijging van 22,2% naar 26,3%). De Nederlandse weggebruiker is dus nog niet klaar met de zoektocht naar nieuwe winterbanden dit seizoen. 

November:

Verdeling van all season banden, zomerbanden en winterbanden in Nederland

© rezulteo

December:

Verdeling van zomerbanden, winterbanden en all season banden (%) in Nederland in december 2018

© rezulteo

In Noord-Holland is de vraag naar winterbanden en zomerbanden gelijk (beide type autobanden 38%). Om en nabij een kwart van de gebruikers is in december op zoek naar all season banden (26%). Een duidelijke winst dus voor de gespecialiseerde autoband (zomer/winter). Wat betreft winterband scoort de Goodyear Ultragrip 9 het beste en voor de zomerbanden is dat de Continental PremiumContact 6. 

In Zuid-Holland, waar de zomerband winterkoning is, zien we deze maand een sportiever karakter: de Dunlop Sport Maxx RT 2 is het populairst in de maand december, gevolgd door de Vredestein Quatrac 5. Deze laatste band is juist het populairst onder de Brabanders volgens onze statistieken. 

Kaart met de voorkeur van zomerbanden, winterbanden en all season banden per Nederlandse provincie in december 2018

© rezulteo

Wat is het beste merk autoband?

De premium merken autobanden (Michelin, Pirelli, Bridgestone, Goodyear, Dunlop en Continental) genieten nog altijd de voorkeur (55,5%). De uitschieter qua productpopulariteit valt echter niet binnen deze A-merk categorie autobanden), maar binnen de B-merken: het Nederlandse merk Vredestein is overall dan wellicht niet het meest gezochte bandenmerk in december, maar hun Quatrac 5 vier-seizoenenband komt wel het beste uit onze resultaten

Met behulp van rezulteo kunnen auto eigenaren eenvoudig de prijzen van nieuwe autobanden vergelijken bij diverse bandenverkopers. Daar waar Noord-Hollanders, Zuid-Hollanders en Gelderlanders massaal kiezen voor bovenstaande premium bandenmerken, hebben de Brabanders een voorkeur voor B-merken, die over het algemeen goedkoper zijn. Het landelijke percentage voor premium merken (55,5%) is aanzienlijk gedaald ten opzichte van vorige maand (66,1%). De B-merken zoals Vredestein, Hankook of Nokian zijn juist in populariteit gestegen: 29,9% ten opzichte van 19,9% vorige maand. De goedkoopste categorie autobanden, de budgetmerken, bleven qua aandeel praktisch gelijk (15,3% in december in vergelijking met 14% in november 2018). 

Verdeling van merken autobanden per type (%) in Nederland - december 2018

© rezulteo

Wat zijn de populairste autobanden?

Zoals hierboven al vermeld is de Vredestein Quatrac 5 op de eerste plaats geëindigd deze maand, gevolgd door de Dunlop Sport Maxx RT2. Daar waar vorige maand Continental nog bovenaan stond (Continental AllSeasonContact), vinden we dit bandenmerk maar net in de top 10 autobanden terug met de Continental PremiumContact 6 (gezakt van de 4e naar de 10e plek).

Klassering december 2018

Klassering november 2018

Top 10 van de meest gezochte autobanden op rezulteo in Nederland

Seizoen

1

3

Vredestein Quatrac 5

all season

2

-

Dunlop Sport Maxx RT 2

zomerband

3

-

Goodyear Ultragrip 9

winterband

4

5

Maxxis AP2 All-season

all season

5

-

Michelin Primacy 3

zomerband

6

7

Michelin CrossClimate +

all season

7

-

Michelin Primacy 4

zomerband

8

-

Goodyear Ultragrip 8

winterband

9

-

Bridgestone Blizzak LM001

winterband

10

4

Continental PremiumContact 6

zomerband

LEES OOK

Barometer rezulteo januari 2019: winterbanden komen deze winter niet van de grond

Ook deze maand analyseren we de gebruikersstatistieken van de Nederlandse bandenvergelijker rezulteo. In de maand waar normaal gesproken de bandenwissel bij de diverse bandenmontagecentra nog een staartje kent, neemt de winterband in januari 2019 in vraag af.

Terugblik op 2018: 10 belangrijke bandenmomenten met rezulteo

Het jaar 2018 zit erop. We bieden een snelle samenvatting voor degenen die tijdens deze laatste 12 maanden vol bandennieuws, ons blog gemist hebben. Lees hieronder de 10 sleutelmomenten van het afgelopen jaar binnen de bandenbranche op rezulteo.

Barometer rezulteo november 2018: op welke banden rijden onze gebruikers?

In november 2018 bezochten vele gebruikers het bandenvergelijkingsportaal banden.rezulteo.nl; een startplaats voor automobilisten in de aankoopfase van autobanden. In deze barometer geven we inzicht in onze statistieken wat betreft de Nederlandse bandenmarkt; wat zijn de voorkeuren qua bandenmerken en/of bandensoorten en welke trends kunnen we herleiden uit het gebruikersverkeer? De statistieken zijn onderverdeeld per provincie.