De 10 meest markante bandennieuwsfeiten uit 2019

Rezulteo start 2020 met een overzicht van het belangrijkste bandennieuws van het jaar 2019. Winter- en zomerbanden, (vergelijkende) tests, wetgeving, autofabrikanten, bandencentra, duurzame mobiliteit, innovatie...: een terugblik op het belangrijkste bandennieuws.

Winterband, zomerband, test, wetgeving, innovatie: bandennieuws top 10

Welk nieuws heeft in 2019 de bandenmarkt gemarkeerd? © rezulteo

1 - De bandenmarkering van autofabrikanten

2 - Michelin Uptis: de lekbestendige band

3 - Bandenverkoop: de bandencentra

4 - Bandentests: wat zijn de beste winterbanden volgens Autobild?

5 - Bandenlabel: meer informatie vanaf 2021

6 - Top 7 van de beste zomerbanden door onze experts

7 - De eerste tests van de Goodyear Eagle F1 Supersport UHP band

8 - Een band om op de maan te rijden: een innovatie van Bridgestone

9 - De Yokohama semi slick band voldoet aan het Europese bandenlabel

10 - Welke band voor de Ford Fiesta?Een selectie van de beste banden

1 - De bandenmarkering van autofabrikanten

Autofabrikanten groepen

© Skoda 

Elke autofabrikant heeft zijn specifieke markering die we onder andere op de zijwand van de band kunnen terugvinden. Dit betreft gehomologeerde banden die gebruikt worden voor de eerste uitrusting van nieuwe auto’s. De markering van de autofabrikanten is handig als je banden zoekt die geschikt zijn voor een bepaald merk auto’s. De gehomologeerde banden zijn bijvoorbeeld voorzien van de letters OP voor Opel, MO voor Mercedes, A voor Toyota of een ster voor BMW. Rezulteo helpt je zo je weg te vinden in het doolhof van autologo’s.

DE AUTOFABRIKANTEN GROEPEN EN HUN BANDENMARKERINGEN

2 - Michelin Uptis: de lekbestendige band

Een luchtloze en lekbestendige band dankzij de nieuwe technologie

© Michelin

De duurzame mobiliteit staat binnen het onderzoek en de ontwikkeling van Michelin centraal. Met de lekbestendige Uptis band, heeft de Franse fabrikant een luchtloze band ontworpen die een grote positieve impact op het milieu en de verkeersveiligheid kan hebben. Deze voor een nabije toekomst ontwikkelde band is tevens zuinig daar hij de verspilling terugdringt.

MICHELIN UPTIS: DE BEKROONDE LUCHTLOZE EN LEKBESTENDIGE BAND

3 - Bandenverkoop: de bandencentra

La distribution de pneumatiques : à qui appartiennent les principales enseignes ?

© iStock

De bandenmarkt telt talloze specialisten: Euromaster, First Stop, Kwik fit, Tirendo… Er zijn onafhankelijke bandcentra maar de meeste distributienetwerken behoren toe aan de bandenfabrikanten of overige groepen. Het is altijd interessant te weten welke fabrikant eigenaar is van welke keten en welke winkels onafhankelijk zijn alvorens banden online of in de winkel te kopen. rezulteo begeleidt je om je banden bij het juiste verkooppunt te kopen.

DE BANDENVERKOOP: WELKE KETEN BEHOORT AAN WIE?

4 - Bandentest: wat zijn de beste winterbanden volgens Autobild?

Autobild heeft een vergelijkende test uitgevoerd met de beste winterbanden voor compacte en middelgrote auto’s, sedans en space wagons, op sneeuw, droge en natte wegen

Autobild presenteert zijn nieuwe winterbandentest 2019 voor compacte en middelgrote voertuigen. © Autobild 

Autobild heeft een volledige vergelijkende test uitgebracht over een selectie winterbanden die getest werden bij streng winterweer onder een BMW 1 Serie. De test betrof 20 vooraf geselecteerde banden in de maat 225/45 R17 die geschikt zijn voor montage onder sedans en space wagons. Autobild heeft meerdere tests met de winterbanden uitgevoerd: remmen, rijden op sneeuw, natte en droge wegen, aquaplaning en duurzaamheid.

Wat is volgens Autobild de beste winterband voor sedans en space wagons? De Continental WinterContact TS 860 winterband komt als winnaar uit de bus. Bekijk de volledige test voor alle details over de sterke en zwakke punten van de geteste winterbanden.

WAT ZIJN DE BESTE WINTERBANDEN VOOR SEDANS EN SPACE WAGONS? DE VERGELIJKENDE TEST VAN AUTOBILD

5 - Bandenlabel: meer informatie vanaf 2021

Het Europese bandenlabel: vernieuwing vanaf 2021

Het Europese bandenlabel: vernieuwing vanaf 2021. © Adobe

De Europese Commissie wenst de wetgeving voor het Europese bandenlabel te verbeteren. Het plan bestaat uit het invoeren van een uitgebreider bandenlabel. Er worden extra criteria toegevoegd zoals de duurzaamheid, de schuurweerstand, de grip op sneeuw en ijzel om de klanten te helpen en duidelijk inzicht te bieden bij het kiezen van de juiste band voor hun voertuig. Daarnaast maakt de nieuwe versie van het bandenlabel het mogelijk energiebesparingen te maken en het brandstofverbruik te controleren. Overige vernieuwingen? Het label zal ook van toepassing worden op vrachtautobanden, waarvoor het tot nu toe niet verplicht was.

HET BANDENLABEL BIEDT VANAF 2021 MEER INFORMATIE

6 - De top 7 van de beste zomerbanden volgens onze experts

Top 7 zomerbanden 2019

© rezulteo

Het kiezen van de juiste banden is, gezien het uitgebreide aanbod, niet altijd even makkelijk. Onze experts hebben een selectie van de 7 beste zomerbanden gemaakt om je te helpen de juiste zomerbanden te kopen. Ze werden gekozen op basis van de prestaties en de prijzen en zijn bestemd voor gangbare personenauto’s. Michelin, Falken, Continental of anders nog Nokian maken deel uit van de selectie.

TOP 7 VAN DE BESTE ZOMERBANDEN 2019/2020: DE SELECTIE VAN ONZE EXPERTS

7 - De eerste tests van de Goodyear Eagle F1 Supersport UHP band

Banden BMW M2 Tyre Reviews

© Tyre Reviews

De Britse website Tyre Reviews heeft een vergelijkende test met 8 populaire Ultra High Performance banden uitgevoerd. Tussen deze banden bevond zich de Goodyear Eagle F1 Supersport sportband die getest werd onder de BMW M2 in de maat 245/35 R19 op de voorwielen en de maat 265/35 R19 op de achterwielen. Hij boekt de beste resultaten voor het rijden op circuit. Hij biedt tevens uitmuntende prestaties op droge en natte wegen. De remafstanden zijn echter iets minder goed dan zijn concurrenten. Kwam hij als beste uit de bus? Ontdek het eindklassement van de volledige vergelijkende test:

VERGELIJKENDE UHP BANDENTEST 2019 VAN TYRE REVIEWS: DE EERSTE TESTS VAN DE GOODYEAR EAGLE F1 SUPERSPORT

8 - Een band om op de maan te rijden: een innovatie van Bridgestone

Bridgestone banden om op de maan te rijden

Bridgestone ontwikkelt specifieke banden voor de ruimtevoertuigen die op de maan zullen rijden. © Toyota

Bridgestone droomt ervan zijn banden de ruimte in te sturen: de fabrikant Bridgestone zal voor een maanmissie samenwerken met het Japanse Ruimtevaartagentschap. Ze streven ernaar banden te ontwikkelen die op de maanbodem kunnen rijden. Het bandenmerk zal de samenstelling van het maanoppervlak onderzoeken opdat de ‘rovers’ ruimtevaartuigen moeilijk begaanbare terreinen kunnen verkennen. Bridgestone werkt reeds aan een concept van een elastische band die geschikt is voor ruimtevoertuigen.

BRIDGESTONE ONTWIKKELT BANDEN OM OP DE MAAN TE KUNNEN RIJDEN

9 - De Yokohama semi slick band voldoet aan het Europese bandenlabel

Salon van Genève 2019: de nieuwe Yokohama Advan Neova AD08RS

De Yokohama Advan Neova AD08RS semi slick band conform aan de wetgeving omtrent de rolweerstand. © Yokohama

De trackdays fans zijn enthousiast over het nieuws met betrekking tot de Yokohama Advan Neova AD08RS semi slick band. Het betreft een nieuwe versie van de voor zijn uitstekende sportprestaties vermaarde Advan Neova AD08R. Deze laatste voldeed echter niet aan de Europese bandenwetgeving. De fabrikanten mogen namelijk geen banden met een score F of lager voor de rolweerstand verkopen. Dit probleem is nu verholpen, de Yokohama Advan Neova AD08RS semi slick band voldoet aan de regels voor het Europese bandenlabel en is dus straatlegaal.

YOKOHAMA ADVAN NEOVA AD08RS: DE REEKS BLIJFT AAN DE WETGEVING VOLDOEN

10 - Welke band voor de Ford Fiesta? Een selectie van de beste banden

Banden voor de Ford Fiesta: welke band in welke gehomologeerde maten?

Welke banden kun je het beste onder je Ford Fiesta monteren? © Ford

Bij het kopen van banden moet je uiteraard rekening houden met je dagelijkse ritten, de weersomstandigheden en je type auto. Welke banden zijn bijvoorbeeld geschikt voor de veel verkochte en populaire Ford Fiesta? rezulteo heeft een selectie gemaakt van de beste banden voor dit model waarbij rekening gehouden werd met de verkrijgbare maten. We helpen je zo de band te vinden die aan je verwachtingen voldoet. Bandenmerken die dankzij hun prestaties reeds hun sporen verdiend hebben zoals de Michelin Energy Saver + of Pilot Sport 4, Pirelli Cinturato P1, Continental PremiumContact 6 of anders nog de Nokian Line.

WELKE BAND VOOR DE FORD FIESTA? ONZE SELECTIE VAN DE BESTE BANDEN VOOR JE FORD FIESTA

LEES OOK

Barometer rezulteo januari 2019: winterbanden komen deze winter niet van de grond

Ook deze maand analyseren we de gebruikersstatistieken van de Nederlandse bandenvergelijker rezulteo. In de maand waar normaal gesproken de bandenwissel bij de diverse bandenmontagecentra nog een staartje kent, neemt de winterband in januari 2019 in vraag af.

Barometer rezulteo december 2018: verhoudingen zomer-, winter- en all season banden

Ook in december wisten talloze automobilisten het rezulteo platform te vinden in hun zoektocht naar nieuwe autobanden. Dankzij onze statistieken krijgen we een goed beeld van de aankoopfase op de Nederlanse bandenmarkt. Welke trend zien we deze winter terug? Wat is de verdeling van soort autoband in Nederland? Is de zoektocht naar nieuwe zomerbanden voor een gunstige prijs al begonnen? Ontdek het in de rezulteo barometer van december 2018.

Terugblik op 2018: 10 belangrijke bandenmomenten met rezulteo

Het jaar 2018 zit erop. We bieden een snelle samenvatting voor degenen die tijdens deze laatste 12 maanden vol bandennieuws, ons blog gemist hebben. Lees hieronder de 10 sleutelmomenten van het afgelopen jaar binnen de bandenbranche op rezulteo.

Barometer rezulteo november 2018: op welke banden rijden onze gebruikers?

In november 2018 bezochten vele gebruikers het bandenvergelijkingsportaal banden.rezulteo.nl; een startplaats voor automobilisten in de aankoopfase van autobanden. In deze barometer geven we inzicht in onze statistieken wat betreft de Nederlandse bandenmarkt; wat zijn de voorkeuren qua bandenmerken en/of bandensoorten en welke trends kunnen we herleiden uit het gebruikersverkeer? De statistieken zijn onderverdeeld per provincie.