Wil je met de komst van het mooie weer je auto laten blinken in de zon? Soms heb je geen zin om naar de wasstraat te gaan en was je de auto liever op de oprit. Je kunt je auto prima schoonmaken met natuurlijke schoonmaakmiddelen die je vaak al in huis hebt. Om een fris interieur en een prachtige carrosserie te behouden, is het verstandig je auto zeker twee keer per jaar een grote schoonmaakbeurt te geven. Hieronder enkele tips over de producten die je kunt gebruiken om je auto op zo natuurlijke mogelijke wijze te reinigen.

Door Gepubliceerd Op: juni 19, 2021Categorieën: Mijn auto751 woorden3.8 min gelezen
Het grondig reinigen van stoelen en matten helpt je auto goed schoon te houden
© Adobe Stock

Laat je velgen blinken!

Om je banden goed tot hun recht te laten komen, raden we je aan je aluminium velgen te poetsen. Het door de remblokken veroorzaakte stof is de ergste vijand van schone velgen.  

Sommige klassieke reinigingsmiddelen vormen een beschermend laagje zodat het vuil zich niet op de velgen hecht. Er bestaat tevens een natuurlijk en milieuvriendelijker reinigingsmiddelwitte natuurazijn. Hoe kun je op natuurlijke wijze je velgen laten glimmen

Via deze eenvoudige methode:

 1. Sproei de azijn direct op de velg en op een schone poetsdoek
 2. Wrijf met de doek over de velg tot deze glimt als een spiegel

Schone en glimmende velgen werken als een blikvanger voor je auto, vooral in combinatie met stijlvolle banden!

Gebruik het juiste product voor de kunststof onderdelen in je auto!

Het kunststof in de auto is niet altijd eenvoudig te reinigen. Een ongeschikt product laat sporen achter en verwijdert het opgehoopte stof niet volledig. Glasreiniger (er bestaan biologisch afbreekbare versies) werkt goed om eenvoudig stof te verwijderen. Net als een in zeepsop gedrenkte spons. Als je een sopje gebruikt, vergeet dan niet alle onderdelen vervolgens af te spoelen, behalve natuurlijk de knoppen en de elektronica! Veeg en droog ten slotte alles af met een schone en zachte doek. Voor de kunststof onderdelen van het dashboard en de deuren bestaan er specifieke autoproducten op basis van plantaardige was met een dubbele werking: 

 • ze vertragen het ophopen van stof
 • ze voorkomen het verkleuren van het kunststof dankzij anti-UV bestanddelen.

Een extra tip: haal, om de kunststof onderdelen weer als nieuw te laten lijken, een enigszins in wasverzachter of olijfolie gedrenkte doek over deze onderdelen (maar niet over de versnellingspook of het stuur!).

Een oplossing voor elke vlek!

Hoe kun je autostoelen schoonmaken? Verwijder de eventuele vlekken direct omdat ze anders in het textiel of het leer kunnen trekken. 

 • Alle soorten vlekken: koolzuurhoudend water, witte azijn, milieuvriendelijke vlekkenverwijderaar (zoals bijvoorbeeld ossengalzeep), ammoniak, waterstofperoxide
 • Vlekken op leer: reinigen met een in milde reinigingsmelk gedrenkt microvezeldoekje of wattenschijfje. Let op, gebruik nooit water op leer!
 • Kauwgom-, lippenstift- en inktvlekken: spiritus
 • Dierenharen: kleefroller
 • Preventieve oplossing: een anti-vlekkenbehandeling die het textiel waterafstotend maakt.

Vergeet niet het textiel af te spoelen zonder het al te nat te maken zodat het snel een gemakkelijk op kan drogen! De in de autocentra of supermarkten verkochte specifieke autoproducten zijn uiterst doeltreffend maar duur. Daarnaast zijn ze vervaardigd op basis van chemische bestanddelen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid!

Voor een streeploze carrosserie!

Het regelmatig poetsen van de carrosserie is nodig om de lak stralend te houden. Maar het is een dure aangelegenheid als je een specifiek product koopt voor elke stap: reinigen, poetsen, waxen, e.d.

Je hebt echter geen tientallen liters water of bakken geld nodig om je auto grondig te wassen. Neem een droge doek, een schone spons, een emmer water vermengd met groene zeep of zeep op basis van lijnolie of met natriumcarbonaat. Reinig de carrosserie van je auto. Vervang tenslotte het vuile water door water met een scheutje witte azijn om kalksporen te voorkomen.

Als je de carrosserie van je auto wilt beschermen, kun je eventueel een polijst– of waxmiddel gebruiken nadat je je auto gewassen hebt. Hierdoor blijft de lak in goede staat en worden kleine, onvermijdelijke krasjes voorkomen.

Een extra tip: in speciaalzaken kun je transparante kleefstrips vinden die tegen krassen beschermen. Deze kunnen op deuren, achteruitkijkspiegels, bumpers en dergelijke geplakt worden, oftewel op plekken die vaak blootstaan aan krassen en butsen, bijvoorbeeld bij het parkeren in parkeergarages!

Reinig je voorruit net als de ramen van je woning!

Om veilig de weg op te kunnen gaan moeten de ruiten en vooral natuurlijk de voorruit volledig schoon zijn! Net als voor alle andere glazen oppervlakken kun je een glasreiniger gebruiken om de voor-, achter- en overige autoruiten te reinigen. Spuit het direct op de oppervlakken of op een schone doek en wrijf zachtjes. 

We raden het aan om de lijnen van de achterruitverwarming te volgen om deze niet te beschadigen. Vergeet ook de achteruitkijkspiegels en de lampen niet (knipperlichten, koplampen, enz…)!

Een extra tip: je kunt, net als voor je ramen thuis, het schoonmaken voltooien met krantenpapier.

Verwijder het stof uit je automatten! 

Heb je thuis geen mogelijkheid je automatten grondig schoon te zuigen? Je kunt ze op zijn minst goed uitkloppen om het vuil en dierenharen te verwijderen. Volg voor de vlekken de eerder vermelde tips op.

Een extra tip: met een washand of een vochtige doek kun je dierenharen of hardnekkig vuil verwijderen.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

 • Lees het artikel
 • Lees het artikel
 • Lees het artikel
 • Lees het artikel