In de zomer probeert iedereen in de schaduw te parkeren. Maar we kunnen niet altijd voorkomen dat de zon op de auto schijnt, met name tijdens een hittegolf. Hoe kun je je auto laten afkoelen? Welk gevaar lopen baby’s en honden in een auto zonder frisse lucht? Zonder de banden te vergeten die tevens last hebben van de hitte.

Door Gepubliceerd Op: juni 19, 2021Categorieën: Mijn auto790 woorden4 min gelezen
Een hete auto in de zomer: wat kun je doen om hem (en jezelf) koel te houden?
© Adobe – aapsky

Welk effect heeft een hete auto op het lichaam?

Allereerst moet je weten dat bij heet weer, met de volle zon op de ruiten en zonder frisse lucht in de auto de temperatuur binnen enkele minuten kan oplopen tot 60°C. Het is dus heel erg gevaarlijk kinderen en onze huisdieren in de auto te laten omdat ze vanaf 40°C levensgevaarlijke uitdrogingsverschijnselen vertonen.

Welke invloed heeft de hitte op de banden?

De zon schijnt direct op het rubber dat ook nog eens constant in contact staat met het hete asfalt. Dit is wat belangrijk is wat betreft autobanden in de zomer:

  • Zorg dat je zomer- of all season banden onder je auto hebt: het rubber is ontworpen om bestand te zijn tegen hoge temperaturen terwijl de prestaties behouden blijven. Het gebruik van winterbanden, die uiteraard op koud weer zijn gericht, is in de zomer dan ook sterk af te raden.
  • Het is absoluut noodzakelijk de bandenspanning te controleren, en niet alleen voordat je een lange autoreis gaat maken, maar vooral ook bij aanhoudende zomerse temperaturen, want door de warmte neemt de bandenspanning namelijk af. Te zacht of te hard opgepompte banden zijn van invloed op het rijgedrag van je auto: verminderde remkracht, risico op lek raken of zelfs klappen van de band. Stel de bandenspanning af volgens de aanbevelingen van de autofabrikant. Meet deze nooit op het heetst van de dag of na langdurig parkeren in de zon.
  • Controleer je banden op slijtagede slijtindicator mag niet overschreden worden. Zodra dit het geval is, is het essentieel zo snel mogelijk de banden te vervangen. Het profiel moet schoon zijn om stof, steentjes en water af te voeren. Hitte kan de slijtage versnellen.

Is het warmer in een zwarte auto?

Bij warm weer wordt het minder snel heet in auto’s met een lichtgekleurde carrosserie (wit, lichtgrijs, metallic grijs, e.d.). Zoals je weet absorbeert zwart meer UV stralen en zet deze snel om in warmte, in tegenstelling tot wit of metallic kleuren die het licht weerkaatsen. In een zwarte auto die in de volle zon geparkeerd staat kan het wel 25°C warmer worden dan in een witte auto. Het interieur van je auto met lichtgekleurd textiel is tevens een troef tegen de hitte in de zomer.

Hoe kun je de temperatuur in je auto verlagen?

Niets is eenvoudiger, de tip van een vochtig hand- of vaatdoek helpt prima om de uitrustingen in de auto af te koelen. Bij warm weer zijn leren autostoelen, het dashboard, het stuur en de versnellingspook…. kokend heet! Vanaf 50°C bestaat er een gevaar op brandwonden. En als we bedenken dat de temperatuur van kunststof in de auto, na een uur in de zon, wel op kan lopen tot 80°C, kun je maar beter je voorzorgen treffen. Je kunt ook vochtige handdoeken tegen de ruiten en voor de ventilators plaatsen alvorens weer weg te rijden. Plaats katoenen doeken op de rugleuningen om het overtollige zweet op te nemen. Dit maakt het autorijden heel wat aangenamer!

Hoe kun je de airconditioning het beste gebruiken?

Je kunt de airconditioning tot op 5 à 6 graden onder de buitentemperatuur instellen. Je moet hem wel (laten) onderhouden om ervoor te zorgen dat hij het hele jaar door zonder problemen werkt. Als de auto langdurig geparkeerd heeft gestaan, raden we je aan hem goed te luchten voordat je weer gaat rijden: de temperatuur neemt zo af en vervolgens kun je geleidelijk aan de airconditioning afstellen. Het helpt echter niet om de raampjes op een kiertje te laten staan om de auto koel te houden.

Wist je dat: het rijden met open ramen zodra bij hogere snelheid geen positief effect heeft op het afkoelen van de warme lucht in de auto? Het is beter om de airconditioning in te schakelen en de ramen dicht te houden om zodoende geen extra brandstof te verbruiken.

Is een zonnescherm echt efficiënt?

De ramen van de auto zorgen voor een broeikaseffect waardoor het snel heet wordt in de auto. Getinte ruiten zijn een waar pluspunt om UV stralen te filteren. Je kunt ook voor een zonnescherm kiezen. Zelfklevend, oprolbaar of opvouwbaar, je hebt de keuze uit diverse formaten en materialen. Om te voorkomen dat het dashboard, het stuur en de stoelen te heet worden, kunt je een zilver- of goudkleurig scherm tegen de binnenzijde van de voorruitplaatsen. Maar aan de buitenzijde aangebrachte zonneschermen die bevestigd worden via de autodeuren zijn veel efficiënter: ze beschermen beter tegen zonnestralen en houden de auto 10°C koeler en het dashboard tot wel 40°C.

De laatste tips tegen hitte in de auto?

  • Een waterverstuiver om je huid koel te houden
  • Genoeg flessen drinkwater om je dorst te lessen

Bandenspanning, slijtage, reservewiel: 3 belangrijke te controleren punten vóór een lange reis

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel