Het is verstandig regelmatig je autoverzekering te herzien om geld uit te sparen op terugkerende kosten. De prijs varieert naargelang de leeftijd van je auto en soms ook van het feit of je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij afsluit. Het bekijken van prijsvergelijkingssites is een eerste stap om geld uit te sparen. Maar neem vooral geen risico door je auto niet goed te verzekeren om de prijs te drukken! Vind dankzij deze 9 tips de juiste garantie-prijs combinatie voor je autoverzekering.

Door Gepubliceerd Op: juni 19, 2021Categorieën: Mijn auto864 woorden4.4 min gelezen
Gebruik een online prijsvergelijker voor autoverzekeringen als je geld wilt besparen
© iStockphoto – AndreyPopov

Hoe vind je de beste autoverzekering?

1. Online vergelijken van meerdere verzekeringen

De beste manier om de verzekering te vinden die op jouw behoeften aansluit, is te beginnen met het raadplegen van een prijsvergelijkingssite. Volgens meerdere onderzoeken hebben polissen een gemiddelde duur van 5 tot 7 jaar. Het online vergelijken is eenvoudig, praktisch en vaak voordelig maar biedt bovenal tijdwinst. Je kunt hiermee offertes van diverse verzekeringsbedrijven met gelijkwaardige garanties aanvragen en de contracten vergelijken. Zo kun je de voordeligste polis kiezen! Er zijn diverse vergelijkingssites beschikbaar voor autoverzekeringen, zoals bijvoorbeeld die van de ANWBConsumentenbondIndependerVerzekeringsvergelijk, en dergelijke.

2. Kies de garanties die jij nodig hebt

Maak een lijst van je specifieke behoeften:ben je een jonge bestuurder? Hoe oud is je auto? Heb je een nieuwe of een tweedehands auto? Hoeveel kilometer rijd je per jaar? Heb je waardevolle uitrustingen in je auto? Heb je een garage of parkeer je je auto op straat?

Deze punten kunnen veranderen. Let in dit geval goed op of je verzekering je behoeften voldoende dekt om geen risico te lopen. Je kunt ook geld uitsparen door je verzekeringspolis te wijzigen als sommige opties niet meer nodig zijn. Voor een auto van meer dan 4 of 5 jaar oud, is een volledig cascoverzekering bijvoorbeeld minder interessant dan een WA-verzekering, eventueel uitgebreid met beperkt casco dekking.

Koopgids: wat wordt je eerste auto?

3. Kies tevens voor pechhulp en een eventuele bandenverzekering

Pechhulp is over het algemeen niet standaard inbegrepen bij je autoverzekering, maar je kunt deze bij de meeste verzekeringen aanvullend meeverzekeren, voornamelijk bij volledig casco dekkingen. Controleer wel van tevoren of hulp bij een lekke band ook onder de voorwaarden valt, dit is namelijk niet altijd het geval! Ook al kun je zelf een lekke band vervangen door het reservewiel, als je pechhulp moet laten komen is dit vaak een kostbare zaak!
Behalve als aanvullende verzekering bij je autoverzekering, kun je pechhulp ook via een pechhulpdienst (bijvoorbeeld ANWB Wegenwacht, Independer Pechhulp, of Route Mobiel), via de mobiliteits- of doorloopgarantie van je autodealer, via je (doorlopende) reisverzekering of als losse pechhulp (zoals Blij Dat Ik Rij of RoadGuard) afsluiten.

Wil je je autobanden apart verzekeren? Dan kan dat vaak bij aankoop van nieuwe banden, bijvoorbeeld bij autobandenmarkt.nl., of ook weer als aanvullende verzekering bij je autoverzekeraar. Bandenverzekeringen dekken een deel van reparaties en pechhulp voor aan banden verbonden problemen: vandalisme, schokken, uitstulping, te zachte banden, spijkers…

4. Kies een auto waarvoor je geen dure verzekering hoeft af te sluiten

De premie van een autoverzekering hangt af van de eigenschappen van de auto. De verzekeringsmaatschappijen analyseren het risicopotentieel van de te dekken auto tegen vandalismediefstal en ongevallen. Om een interessant tarief te verkrijgen, vind je hieronder een overzicht van de criteria die je premie kunnen verlagen:

  • Auto ouder dan 4 of 5 jaar 
  • Auto met een minder groot vermogen
  • Minder vervuilende auto
  • Automerk dat niet vaak gestolen wordt
  • Verkrijgbaarheid en prijzen van reserveonderdelen

5. Kies voor een kilometerverzekering

Als je weinig kilometers per jaar rijdt, bieden sommige verzekeringen voordelige kilometerformules aan. Ofwel, als je minder dan 10.000 km per jaar rijdt, betaal je minder dan bestuurders die meer rijden. Je moet er echter zeker van zijn de maximale door de verzekeringsmaatschappij verstrekte kilometergrens niet te overschrijden. Sommige verzekeringen experimenteren zelfs met contracten per kilometer ofwel een “pay as you drive” polis. Er wordt een elektronisch kastje in je auto geïnstalleerd dat je maandelijkse kilometers naar de verzekeraar zendt die je zelfs een premie kan aanbieden bij voorbeeldig rijgedrag: snelheid, zuinig rijden… Meer informatie en prijsvergelijkingen vind je bijvoorbeeld op de kilometerverzekering.nl.

6. Betaal je verzekeringspremie per jaar

Als je veel lasten hebt, is het uiteraard praktisch om je verzekering per maand te betalen. Maar dit leidt tot hogere administratiekosten voor de verzekeraar die uiteraard aan je worden doorberekend! Door je verzekering per jaar te betalen, kun je 5 tot 8% besparen.

7. Groepeer je contracten

Om aanzienlijk veel geld uit te sparen, kun je meerdere polissen (zoals je inboedel– en ziektekostenverzekering) bij dezelfde verzekeraar afsluiten. Deze heeft er dan belang bij dat je niet naar een concurrent overstapt en zal je loyaliteit belonen. Je kunt zo eenvoudig een gunstig tarief en garanties voor je autoverzekering afdwingen.

8. Meld kleine schade niet

De meeste autoverzekeringen zijn voorzien van een bonus/malus regeling waarbij je ieder jaar dat je schadevrij rijdt korting krijgt op je verzekeringspremie. Bij geringe schade aan je auto, is het daarom vaak voordeliger de reparaties zelf te betalen in plaats van een claim in te dienen, om zo te voorkomen dat je een stap terug doet op de bonus/malus ladder en daardoor meer premie moet betalen.

9. Bespaar op je eigen risico

Rijd je uiterst voorzichtig? Dan kun je een verhoogd eigen risico onderhandelen (tot € 750) tegen een verlaging van de jaarlijkse premie van ongeveer 10 tot 15%. Als je geen ongeluk krijgt, kun je met deze tip aardig wat geld per jaar besparen.

Tip: houd je banden altijd in goede conditie! Als versleten, te zacht opgepompte of beschadigde banden (deels) verantwoordelijk zijn voor een gemaakt ongeluk, kunnen verzekeraars soms weigeren de schadeclaim te vergoeden.

Hoe kun je snel de slijtage van je banden controleren?

Bandenspanning controleren en banden oppompen

Uitstulping of bobbel op je autoband: wat te doen?

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel