Auto’s zijn tegenwoordig allemaal uitgerust met boordelektronica en talloze opties voor rijhulpsystemen, veiligheid en comfort. Autozekeringen beschermen het elektronische circuit tegen te hoge elektrische stroom in het geval van oververhitting van een element. Het is dan ook goed te weten hoe je kunt zien of een zekering is doorgebrand, hoe je er een vervangt en waar het zekeringenkastje zich bevindt.

Door Gepubliceerd Op: juni 19, 2021Categorieën: Mijn auto574 woorden3 min gelezen
Hoe vervang je een doorgebrande zekering in je auto? Lokaliseer het zekeringenkastje onder de motorkap.
Het zekeringenkastje bevindt zich over het algemeen onder de motorkap of onder het dashboard. © Istockphoto.com – zenstock

Waar dient een autozekering voor?

Een zekering werkt als een stroomonderbreker. Het onderbreekt een te sterke stroom veroorzaakt door een overspanning in een onderdeel van de auto. De strip, gemaakt van een geleidende legering die de twee polen van de zekering verbindt, wordt heet en knapt om overspanning van het elektrische circuit te voorkomen.

Een zekering kan op elk moment doorbranden! We raden het dan ook aan om altijd een doosje reservezekeringen in je auto te hebben. Net als zelf je olie verversen, is het vervangen van een defecte zekering een goedkoop en eenvoudig klusje om zelf te doen.

Waarom veroorzaakt een doorgebrande zekering een elektrische storing?

Een van je knipperlichten, ruitenwissers, dimlichten, de achterruitverwarming of de radio werkt niet meer. Het dashboard geeft een elektrische storing aan: er brandt een waarschuwingslampje of het lampje is juist gedoofd. Een van de onderdelen is ongetwijfeld te heet geworden en defect!

Naargelang het model breekt of smelt de zekering bij een storing in het autosysteem om het circuit te beschermen en een ramp te voorkomen. De doorgebrande zekering moet vervolgens absoluut door een nieuwe vervangen worden.

Veroudering, slijtage en vocht kunnen de zekeringen van het motorcompartiment ook laten roesten. Dit veroorzaakt eveneens een stroomonderbreking wat weer leidt tot een elektrische storing in de auto. 

Hoe kun je zonder een multimeter te gebruiken weten of een autozekering is doorgebrand?

Een defecte zekering is eenvoudig te herkennen aan de zwart geworden isolerende en transparante buitenlaag of geleidende strip. Ook kan de metalen draad in de zekering doorgebroken zijn om de stroom te onderbreken. 

Raadpleeg het autoboekje om te weten waar het zekeringenkastje en de betreffende zekering zich bevinden. Vaak is dit onder het dashboard of in het motorcompartiment. Zodra je het zekeringenkastje opent, zie je een schema dat het aantal ampère per zekeringgroep weergeeft.

Bij sommige auto’s is het niet eenvoudig de staat van de geleidende strippen van de zekeringen te bekijken. In dat geval kun je een multimeter gebruiken.

Hoe gebruik je een multimeter?

Het gebruik is eenvoudig: je zet de multimeter in de stand ohmmeter (Ω). Test de spanning van de zekering met behulp van de aangesloten sondes. Als deze 1 weergeeft, is de zekering doorgebrand, als het de waarde nul (of bijna nul) aanduidt, is de stroom niet onderbroken! De zekering is dan dus nog in goede staat.

Hoe gebruik je een multimeter voor het testen van doorgebrande autozekeringen?
© Pixabay – jjpn

Hoe kan ik het type zekering achterhalen?

In het autoboekje vind je de nodige informatie over het te vervangen type zekering

Goed om te weten: zekeringen hebben, afhankelijk van het kaliber, specifieke afmetingen en DIN 72581 genormeerde kleurcodes: 3,5A, 5A, 7,5A, 10A, 15A, enz.

Waar kan ik het zekeringenkastje van mijn auto vinden?
© Pxhere – Henrique Pinto

Hoe vervang je een doorgebrande zekering in je auto?

 1. Lokaliseer het zekeringenkastje met behulp van het autoboekje. In de meeste auto’s bevindt het zich onder de motorkap of het dashboard.
 2. Haal een accuklem los om bij het aanraken van de zekeringen schokken te voorkomen!
 3. Gebruik een griptang met lange bek om eenvoudig te werk te gaan en de andere zekeringen niet te beschadigen.
 4. Draai de zekering rond om de kant met de metalen draad (of de geleidende strip) te kunnen bekijken.
 5. Verwijder de doorgebrande zekering met de tang.
 6. Vervang de zekering door een nieuwe van hetzelfde kaliber (en dezelfde kleur) en plaats die tussen de veerklemmen.
 7. Draai zonder te forceren en zonder ze te verbuigen de klemmen aan.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

 • Lees het artikel
 • Lees het artikel
 • Lees het artikel
 • Lees het artikel