Tijd om nieuwe banden te kopen? Dan heb je de keuze uit talloze prijsklassen. Behalve de veiligheid, wil je waarschijnlijk de meest voordelig autoband kiezen. De koopprijs van een band is echter niet altijd het enige criterium waarmee je rekening moet houden om de voordeligste band te vinden. Wees slim en houd ook rekening met de totale kostprijs, berekend voor de hele levensduur van de banden.

Door Gepubliceerd Op: juni 10, 2021Categorieën: Prijs275 woorden1.5 min gelezen
Wat is de kostprijs van een autoband?
© rezulteo

Is een budgetband altijd voordeliger dan een premium band?

De prijzen op de bandenmarkt kunnen voor eenzelfde maat sterk uiteenlopen. Als we één van de meest verkochte maten op de markt, de 205 55 R16 91V, bekijken, kunnen we waarnemen dat sommige banden wel drie keer zo duur zijn dan andere. Een budgetband is echter niet altijd voordeliger dan een premium band!

  • Ten eerste zal deze waarschijnlijk sneller slijten. Een goedkopere band maakt logischerwijze niet gebruik van dezelfde technologische ontwikkelingen als een premium band. Dit betekent dat het rubber, het profiel en het loopvlak wellicht niet dezelfde slijtweerstand hebben. Je moet dus vaker nieuwe banden kopen en telkens weer de montage en het uitlijnen betalen. Het verschil in levensduur tussen deze banden kan meer dan 40% bedragen.

Handige tips: de fabrikanten geven nooit een precieze levensduur op. Je kan de officiële tests raadplegen. Dit zijn de enige betrouwbare bronnen om het kilometerrendement van een band te kunnen analyseren.  

  • Daarnaast zijn de budgetbanden ook minder energie-efficiënt dan premium banden. Dit betekent dat je meer brandstof zal verbruiken wanneer je op goedkope banden rijdt.. Hoe beter de rolweerstand van jouw band geoptimaliseerd is, hoe meer brandstof het bespaart. Neem de tijd om het bandenlabel te bekijken: het verschil tussen de A- en de G-score wordt ingeschat op circa 0,5 liter/100 km. Dit komt ongeveer overeen met een brandstofbesparing van 80 liter per jaar (op een basis van 15.000 kilometer per jaar).

Om de meest voordelige aankoop te doen, raden we je aan de banden te vergelijken op basis van hun kostprijs per kilometer. Onderstaande berekeningsmethode maakt duidelijk dat een premiumband niet altijd veel duurder is dan een budgetband. 

Kostprijs: Premium vs budget autoband
© rezulteo

 

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel