Hoe kun je zelf de banden van je auto vervangen? Je weet uiteraard dat het niet eenvoudig is om de band zonder een bandenlichter of een balanceerapparaat van de velg te halen. Het is dus wellicht eenvoudiger om het hele wiel te vervangen.

Door Gepubliceerd Op: juni 15, 2021Categorieën: Verkopers en montage983 woorden5 min gelezen
Zelf je banden vervangen; de band van de velg loshalen of het complete wiel vervangen, kies de voor jou geschikte oplossing
© stock.adobe.com-諒太 渡部

Ben je een klusser? Ken je de beginselen van de autotechniek? Denk je eraan zelf je banden te vervangen om niet naar de garage te hoeven en geld uit te sparen op de montage van de banden en de velgen? Bekijk dan hieronder de stappen om zelf thuis je banden te vervangen.

Banden vervangen: waar je aan moet denken

Vanwege de aantrekkelijke prijzen worden er steeds meer banden online verkocht. Om nog meer geld uit te sparen is het verleidelijk om ook zelf je banden te vervangen. Maar om je te wagen aan het loshalen van de banden en de velgen of het vervangen van de wielen, moet je wel verstand hebben van autotechniek.

rezulteo raadt je echter aan, ook al gebeurt het thuis vervangen steeds vaker, je tot een vakspecialist te wenden om je nieuwe banden te laten monteren.

Als je over de nodige vakkennis beschikt of een prima klusser bent, kun je wellicht toch zelf je banden vervangen.

Om zelf thuis je banden te vervangen heb je specifieke uitrustingen nodig die niet altijd eenvoudig verkrijgbaar zijn: bandenlichter en balanceerapparaat. Het moeilijkste karwei bestaat eruit de band los te halen van de velg

Het laten monteren van banden is overigens over het algemeen vrij betaalbaar. Voor online aangeschafte banden is montage van banden aan huis door een vakspecialist een ander alternatief als je niet naar een bandencenter of een garage wilt gaan. 

Je banden laten vervangen door specialisten staat bovendien garant voor verhoogde veiligheid.

De volledige wielen vervangen of de banden van de velgen halen?

We raden je het aan om de volledige wielen te vervangen. Als je zelf je banden wilt monteren is dit de meest eenvoudige oplossing. Op voorwaarde dat je ruimte genoeg hebt om de op velgen gemonteerde banden op te slaan, daar je rekening moet houden met het gebruik van winter- en zomerbanden.

Tip van een expert: laat je banden de eerste keer door een vakspecialist monteren voor de geometrie en het uitbalanceren van je wielen. Vervolgens kun je ze probleemloos regelmatig omwisselen of vervangen. Je hebt daarvoor wel een krik en een moersleutel of een kruissleutel nodig. Je bespaart zo een tochtje naar de garage tijdens de hele levensduur van de banden.

Voor het vervangen van je banden kun je er uiteraard ook voor kiezen om de band los te halen van de velg. Voor deze optie moet je echter de volledige montage van je banden zelf kunnen uitvoeren. Je moet hier dus enige ervaring mee hebben en het een en ander over autotechniek weten.

Hoe kun je een autoband op een velg vervangen: de 6 stappen

 1. De banden demonteren en van de velg loshalen:Om te beginnen moet je de 4 wielen van je auto verwijderen na de auto opgekrikt te hebben. Bij het vervangen van je banden, moeten het ventiel en de uitbalanceringsgewichtjes standaard vervangen worden. Om een band van de velg los te halen, moet je de randen van de velg en de hielen smeren. Je kunt de band leeg laten lopen. Je kunt de band vervolgens  van de velg halen met een bandenlichter of een ander type lepel of hendel die de velg niet beschadigt.Tip van een expert: Je kunt kiezen voor 8 velgen: 4 winterbanden en 4 zomerbanden voor een snelle montage zonder de velgen van de wielen los te halen, daar dit geen eenvoudige klus is.
 2. Hoe monteer je een autoband in de goede richting?Om niet opnieuw te hoeven beginnen, wat veel energie kost, moet je de montage goed voorbereiden: denk eraan de zijwand van de band af te lezen om te achterhalen op welke as je de band moet monteren. Sommige banden, zoals asymmetrische en directionele banden, hebben namelijk een montagerichting! Controleer of de maten geschikt zijn voor je voertuig en of de slijtage van je banden nog aan de normen voldoet! rezulteo raadt het ook aan je banden per 4 te vervangen voor verhoogde veiligheid en meer comfort.
 3. Hoe kun je zelf je banden uitbalanceren? 
  De banden hebben niet tot op de gram na allemaal hetzelfde gewicht. Het uitbalanceren bestaat uit het aanbrengen van gewichtjes in elke band zodat ze allemaal hetzelfde gewicht hebben. Deze stap is essentieel voor de rijveiligheid. Het voorkomt trillingen die de schokbrekers kunnen beschadigen, de levensduur van de band verminderen of eenvoudigweg het rijden onaangenaam te maken. De contragewichtjes worden in elke velg geplaatst voor een optimale uitbalancering van de vier wielen.
  We raden het van harte aan om het uitbalanceren door een vakspecialist te laten uitvoeren daar ze uiterst nauwkeurige apparaten hebben om te weten waar de contragewichtjes het beste geplaatst kunnen worden.
 4. Controle van de montage van de bandenNa het vervangen van de banden, moet je de wielen controleren. Voor elke band moet het volgende nagekeken worden: 
  • of hij in de juiste rotatierichting is gemonteerd
  • of het dopje op het ventiel is aangebracht
  • of de wielmoeren goed zijn aangedraaid
 5. De uitlijning van de bandenDe uitlijning, ook wel geometrie genoemd, zorgt ervoor dat as van de wielen goed is afgesteld om probleemloos te rollen. Een verkeerde geometrie kan leiden tot vroegtijdige slijtage van de banden en een verhoogd brandstofverbruik. Voor het uitlijnen is vakgereedschap nodig.
 6. De bandenspanningNadat de auto voorzien is van nieuwe banden en de wielen gecontroleerd zijn, kun je de banden oppompen. Stel de bandenspanning af volgens de aanbevelingen van de autofabrikant.

 Je banden vervangen: vertrouw op vakspecialisten

Hier nog enkele laatste tips voor het thuis monteren van banden: 

 • Sla de niet gemonteerde banden correct op tot het volgende seizoen 
 • Controleer regelmatig de slijtage en de bandenspanning.

Als je geen kennis over de autotechniek hebt, raadt rezulteo je aan een beroep te doen op vakspecialisten om je banden te vervangen.

Hoewel het aanlokkelijk is om geld uit te sparen door zelf je auto te onderhouden, moet je goed nadenken over de gevolgen voor de veiligheid en de naleving van de regelgeving. Je kunt ook geld uitsparen bij de aankoop van je banden.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

 • Lees het artikel
 • Lees het artikel
 • Lees het artikel
 • Lees het artikel