Wil je runflat banden monteren? Met dit soort banden kun je doorrijden na een lekke band (80 km op een maximumsnelheid van 80 km/u) en er is geen noodzaak meer om een lekke band te vervangen in een ongemakkelijke of gevaarlijke situatie. Maar let wel op, voor het monteren van een runflat band is de specifieke technische kennis van een specialist vereist. Lees meer over de specifieke eigenschappen van runflat banden en de montage ervan.

Door Gepubliceerd Op: juni 15, 2021Categorieën: Verkopers en montage376 woorden1.9 min gelezen
Montage runflat band: te vermijden fouten
© fr.fotolia.com

Welke specifieke handelingen zijn vereist voor de montage van runflat banden?

Als je runflat banden wil monteren onder je auto, moet je beroep doen op een gespecialiseerde garage. Er zijn immers specifieke technische handelingen nodig voor dit soort autobandenHet merendeel van de runflat banden heeft versterkte zijwanden om te voorkomen dat ze doorzakken wanneer je tijdens een lek blijft rijden. Het zijn deze stijve zijwanden die specifieke montagemachines vereisen.

Runflat banden zijn ook gekoppeld aan het TPMS van het voertuig. Dit bandenspanningscontrolesysteem waarschuwt je bij drukverlies, want met deze versterkte banden merk je anders niet dat je een lekke band hebt! Tijdens de montage moet de monteur dus de nodige voorzorgen nemen om de druksensoren, die zich vaak in de autoband bevinden, niet te beschadigen. Na de montage moet hij ook controleren of het TPMS nog steeds goed werkt.

Daarnaast moet er rekening gehouden worden met onderstaande andere specifieke kenmerken:

  • Sommige runflat banden zijn uitsluitend geschikt voor bepaalde, door de fabrikant gehomologeerde voertuigen (bijvooorbeeld BMWMercedesMini). Overige runflat banden kunnen op alle auto’s gemonteerd worden die met een TPMS zijn uitgerust (zoals de Bridgestone Driveguard).
  • De  elektronische controlesystemen van het voertuig (ESP, ABS,…) zijn soms op dit type banden afgesteld.
  • Runflat banden worden per 4 gemonteerd. Je kunt dus niet twee gewone en twee runflat banden op je auto monteren. Als het tijd is om de banden te wisselen kun je echter wel de originele set runflat banden vervangen door een set van vier nieuwe gewone banden. Het is wettelijk mogelijk om verschillende merken op de voor- en achteras te monteren, maar dit wordt afgeraden. In dit geval moet de technicus controleren of het TPMS probleemloos werkt in deze configuratie.

Kortom, uit dit alles blijkt dat het monteren van runflat banden door een specialist uitgevoerd moet worden!

Waar kun je runflat banden laten monteren?

Voor het monteren of demonteren van je autobanden moet je beroep doen op een garage met moderne machines die zijn aangepast aan de runflat en TPMS technologieën. Sommige bandenfabrikanten zoals Michelin en Continental bieden hun garagepartners een cursus en een bijbehorende certificatie aan. De verkoop en montage van Continental SSR runflat banden wordt bijvoorbeeld uitsluitend uitgevoerd door monteurs die door de fabrikant getraind en gecertificeerd zijn.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel