Sinds 1 november 2014 is het bandenspanningscontrolesysteem TPMS verplicht voor alle nieuw verkochte auto's, maar wat is een TPMS? Waarom is dit verplicht? Voor welke auto's? Vind hieronder een antwoord op al deze vragen.

Door Gepubliceerd Op: juni 19, 2021Categorieën: TPMS en bandenspanning255 woorden1.3 min gelezen
Is TPMS verplicht op elke auto?
© fr.fotolia.com

Wat is een TPMS?

Het TPMS (Tire Pressure Monitoring System) is een bandenspanningscontrolesysteem dat je in real time informeert over het spanningsniveau van uw banden. Een directe TPMS meet de bandenspanning rechtstreeks op de band via een sensor, terwijl een indirecte TPMS deze spanning meet via de rotatiesnelheid van de wielen. Als er zich een probleem voordoet, verschijnt er een alarmbericht op het dashboard van de auto.

Waarom is de TPMS sensor verplicht?

Dit bandenspanningcontrolesysteem werd verplicht om de veiligheid van alle weggebruikers te verbeteren. Bovendien stelt het iedere automobilist in staat om altijd met een juiste bandendruk te rijden. Volgens Bridgestone worden er jaarlijks 153 000 ongelukken veroorzaakt in Europa met als oorzaak te zachte opgepompte banden. Van ongelukken met dodelijke afloop, is 6% te wijten aan te zachte banden.

Daarnaast heeft het TPMS ook tot doel de impact van het verkeer op het milieu te beperken. Het rijden met te zachte banden veroorzaakt immers ieder jaar  miljoenen tonnen overbodige CO2 uitstoot.

Moet je een TPMS aanschaffen?

De datum van eerste toelating is vóór 1 november 2014?

In dit geval valt jouw voertuig niet onder de TPMS wetgeving.

De datum van eerste toelating is na 1 november 2014?

De automatische bandenspanningscontrole werd door de Europese Commissie verplicht gesteld vanaf 1 november 2014 voor alle nieuw verkochte auto’s van de categorie M1 (artikel 9 van de EG verordening 661).

Alle auto’s ontworpen voor personenvervoer en die naast de bestuurdersstoel maximum acht zitplaatsen tellen vallen onder de categorie M1. Bedrijfswagens voor goederentransport zijn tot nu dus nog niet onderworpen aan deze regelgeving.

Deel dit artikel waar je maar wilt!

Artikelen die u mogelijk interesseren:

  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel
  • Lees het artikel